Ocena kierowcy - Opel Insignia I Sports Tourer

Marek M, 6 miesięcy temu
Silnik 2.0 CDTI ecoFLEX 130KM 96kW
Rok produkcji 2010
Opel Insignia I Sports Tourer 2.0 CDTI ecoFLEX 130KM 96kW 2010-2013 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Żonie się podoba z wyglądu
Układ elektryczny
Inne : Całe auto to jest po prostu jedna wielka porażka. Przed Insignią miałem Vectrę z której byłem bardzo zadowolony niestety zakończyła swój żywot w wypadku samochodowym. Kupiłem w jej miejsce Insignię licząc że jest to godny następca ale Opel się skończył w 2008 roku właśnie na Vectrze
Ten samochód nie ma praktycznie żadnych plusów może całkiem dobrze wygląda ale to tyle
Pomijając to że jest bardzo awaryjny I co chwilę z czymś Jest problem to taka wersja mocy przy takich gabarytach w ogóle nie powinna powstać, całkowity brak mocy
Samo przełożenie w miarę dobre ale niektóre biegi potrafiły bardzo ciężko wchodzić w moim egzemplarzu na przykład dość często nie dało się wyrzucić Trzeciego biegu
Układ jezdny w miarę okej ale bardzo kosztowny Zepsuł mi się czujnik ABS który oczywiście jest zintegrowany z piastą koszt wymiany samego czujnika wychodzi wtedy około 1000 zł
Do samej karoserii nie mam zastrzeżeń nie rdzewiała mi, lakier nie odpadał
Dość kiepska widoczność w lusterku wstecznym tak to ani jakaś wybitnie dobra ani zła
No to jest jakiś żart Nie wiem kto projektował te auto ale samochód ogromny a do bagażnika nie wejdzie nic. Podejrzewam że niejeden hatchback ma większy bagażnik niż ta Insignia, ściana tylna ma chyba pół metra grubości. Jest tak wielka Ta ściana że musieli w niej zamontować dodatkowe reflektory pod klapą bagażnika. Ergonomia dla kierowcy też Moim zdaniem niewykorzystana mimo takiej klasy auta we wnętrzu wcale nie ma dużo miejsca
Nie wiem czy to w moim egzemplarzu czy tutaj tak bywa ale przy czyszczeniu dpf-a dym potrafił się dostawać do kabiny
Mam jeszcze Megane 4, Forda Focusa MK3 oraz Passata B6, teoretycznie segment do Passata ale z miejscem nawet nie ma co porównywać nawet chyba megane ma więcej miejsca w środku niż ta insignia
Bez szału nie jest Może jakoś wybitnie głośno ale silnik słychać I to całkiem mocno
Tylko dla bogatych ludzi którzy bardzo chcą zaprzyjaźnić się z jakimś mechanikiem i spędzać u niego więcej czasu niż z rodziną
Cena z tego auta spada na łeb na szyję ale dalej jest stanowczo za wysoka jak na takiego szrota
Co chwilę coś pomijając już duże awarie drobiazgi też bardzo często się pojawiają i wcale one nie są takie drobiazgowe tak jak na przykład czujnik ABS który jest zintegrowany z piastą przez co koszt wymiany takiego czujnika z wrasta do 1000 zł. Tak samo wymiana świecy Jakby ktoś nie wiedział że świeca się zepsuła Przecież od razu to słychać to te świece Mają dodatkowy czujnik żeby poinformować że się zepsuła i przez to jedna świeca zamiast 70 kosztuje 600
W normalnych samochodach co około 70 000 120 000 wymienia się rozrząd w zależności od paska tutaj co taki okres wymienia się cały silnik

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 CDTI ecoFLEX 130KM 96kW [l/100km]

6,8