Ocena kierowcy - Opel Insignia II Sports Tourer

Semperis, 6 miesięcy temu
Silnik 2.0 CDTI 170KM 125kW
Rok produkcji 2017
Opel Insignia II Sports Tourer 2.0 CDTI 170KM 125kW 2017-2020 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Zaskoczyła mnie skrzynka. Spodziewałem się gorszej pracy, ale ta Aisena która jest zamontowany pracuje wzorowo.
Duże przestronne auto z zaskakująco małym bagażnikiem. Ma wszystko czego potrzebujesz aby podróżować na krótkich i długich dystansach. Miejsca z tyłu jest bardzo dużo i osoba o wzroście 2m biedzie miała miejsce na nogi. Fotele zaprojektowane do długich oraz krótkich tras. W mojej wersji brakuje tylko masażu fotela kierowcy. Polecam zabezpieczyć podwozie preparatem dinitrol, który skutecznie utrudni rdzy myszkowanie w naszym aucie. Segment D a spalanie jak w B. Na trasach przy przepisowej jeździe na tempomacie potrafi zejść poniżej 5 litrów z pełnym bakiem, bagażnikiem oraz przy 4 osobach.
Silnik jest na styk. Brakuje mu trochę mocy jak na tak ciężkie nadwozie, ale daje radę. Pomimo przebiegu nie ma z nim żadnych kłopotów. Jak to diesel nie jest najcichszy, ale praca silnika jest wzorowa. Udana konstrukcja, na chwilę obecną bezawaryjną jednostka. Koniecznie należy pilnować interwałów wymiany oleju.
Do skrzyni nie można się przyczepić. Działa prawidłowo. Przy delikatnej jeździe odczuwalna jest zmiana biegu, ale to konsekwencja trybu eko który zapisany jest w sterowniku.
Zawieszenie stosunkowo twarde i na nasze drogi niezbyt komfortowe. Jednak pewnie trzyma się nawierzchni, a w zakrętach jest stabilnie. Promień zawracania jest bardzo dobry jak na samochód który ma 5m długości.
8 lat i ani grama korozji na nadwoziu. Elementy są dobrze spasowane a stylistyka długo się starzeje. Drzwi otwierają się szeroko co jest na plus. 5 metrów zapewnia dużo przestrzeni dla pasażerów.
Szyby boczne są dość małe i dla osób przyzwyczajonych do starszych auto, może być to utrudnienie. Przy cofaniu bardzo pomaga kamera zamontowana poniżej logo Opla. Ogólnie słupki nie przeszkadzają i nie trzeba się mocno pochylać.
Wielofunkcyjna kierownica. Panel sterowania klimatyzacji w formie przycisków a nie tylko wyświetlacza na panelu. Jest to bardzo wygodne i intuicyjne. Nie rozprasza kierowcy w trakcie jazdy.
Grzeje, chłodzi czego chcieć więcej. Pasażerowie z przodu i z tyłu mają bardzo komfortowe warunki jazdy.
Mam prawie dwa metry wzrostu ale nie mam problemów aby zmieścić się w tym samochodzie. Z tyłu czy z przodu nie można narzekać na brak miejsca.
Głośniejszy niż benzyna, ale gdybym miał go porównać do innego auta, to jest trochę głośniej niż w passacie czy skodzie.
Cena Insignia B jest o 20-25% niższa niż passata B8 czy skody trzeciej generacji, co jest dużym plusem. Za mniej dostajemy praktycznie to samo.
Poz kosztami stałymi jak olej, filtry itd nic nie zepsuło się w tym aucie.
Brak awarii które uniemożliwiłyby nieplanowany postój. Może przy większych przedbiegach, pojawi się coś poważnego ale na Chwilę obecna cisza.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 CDTI 170KM 125kW [l/100km]

5,8