: Gdy kupiełm to auto z przerażeniem dotarło do mnie jak złe ma opinie. Okazały się bzdurą (oczywiście w przypadku mojego auta).
: Trzeba pamiętać o kontroli oleju.
Fajne auto miejskie/podmiejskie. Spalanie niskie, koszt części niski, bardzo zwrotne. Z chęcią bym go sobie zostawił, bo szybko nauczyłem się jego eksploatacji. Mam auto z 2015 i pomimo, że ma 10 lat, to nie widać po nim tego wieku.
Zadbany działa bez problemu. Olej wymieniam co 15tyś km. Rozrząd robiłem ok 80tyś i 151 tyś. Pomimo przebiegu powyżej 160tyś silnik pracuje równo i bez zarzutu. Trzeba kontrolować poziom oleju - ja dolewam jakieś 100ml na przejechanych 2000km.
Manual w moim Peugeot działa bez zarzutu, dobrze ustawione biegi, komputer podopwiada kiedy wykonać zmianę. 5 biegów na ten silniczek wystarcza (oczywiście + wsteczny), ale przy prędkości powyżej 100km/h brakowało mi 6 biegu... niestety w moim autku nie było ;)
Auto zwrotne, świetnie sobie radzi w miejskim gąszczu, a jego wysokie zawieszenie poradzi wszystkim krawężnikom. Prostota w konstrukcji zawieszenia pozwala szybko sobie poradzić z podstawowymi wymianami.
Auto jeździ cały rok po drogach miejskich i podmiejsich. w 9 roku jego żywota na klapie bagażnika w samym narożniku pojawił się jakiś bąbel - po zeszlifowaniu i zabezpieczeniu póki co się nie powiększa.
Trochę mi przeszkadzały słupki w patrzeniu na boki, ale widok do przodu jest OK.
Z perspektywy kierowcy wszystko jest w zasięgu ręki, ustawienia fotela pozwalają na dostosowanie swojej pozycji; można ustawić pod siebie kolumnę kierownicy. Mi brakowało w tunelu środkowym dobrego miejsca na kubki, a przeznaczenie niektórych "schowków" jest dla mnie wciąż zagadką.
Działa dobrze.
Cóż trudno od rozmiarów tego auta oczekiwać cudów, ale dla 3 osób z bagażem jest super, 4 jakoś dadzą radę, tyle że bagażnik to 350l.
Mogłoby być lepsze, ale z drugiej strony to auto do miasta, więc... oczywiste jest, że przy proędkościach powyżej 100km będzie w aucie głośno - chyba głównie słabo wyciszone są drzwi.
Tanio. Niski koszt i duża dostępność części. Przy wimianie końcówki drążka kierownicy miałem jedynie 2 razy niespodziankę w postaci złej średnicy w części zamiennej - ale ostatecznie udało się dobrać właściwy rozmiar. Poza tym awarii brak, tylko normalne zużywanie się części zaiweszenia, wymiana płynów, filtrów, etc.
To jest tanie auto w utrzymaniu i eksploatacji. Może miałem szczęście, a może jak kto dba, tak ma.
To moje codzienne auto, dojeżdżam nim codziennie ok 60 km w dwi strony. Kupiłem jako 5-latka i przez 5 kolejnych lat użytkowania przeze mnie, chyba nie miałem sytuacji, żeby mnie nie dowiózł do pracy; przynajmniej takiej sytuacji nie pamiętam. Na co trzeba zwracać uwagę to stan paska (tzw. "mokry pasek" kąpany w oleju) oraz konrtrolować stan oleju (ja dolewam jakieś ok 100ml na przejechanych 2000km).
Przez 10 lat brak poważnych usterek. Normalne zużywanie się części zaiweszenia, wymiana płynów, filtrów, etc.
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 VTi 82KM 60kW