Ocena kierowcy - Peugeot 406 Coupe

Silnik 2.0 16V 136KM 100kW
Rok produkcji 2002
Peugeot 406 Coupe 2.0 16V 136KM 100kW 1999-2004 - Oceń swoje auto
Układ elektryczny
NIE KUPUJCIE TEGO AUTA PROSZE !!!!! chyba że chcecie za małe pieniądze mieć auto które przyciąga spojrzenia, nie zawodzi, dobrze się sprawuje zarówno w mieście jak i na trasie, jest stosunkowo tanie w utrzymaniu i oferuje komfort na poziomie wielokrotnie droższych aut. tutaj też rzucam jak wygląda spalanie - 70 km/h ok. 5.7 litra 90km/h - ok. 6 litów 110 km/h - ok 6,5 litra 130km/h - ok 7.5 litra ogólnie ekonomiczny to on jest w zakresie 80-120 km/h po samym mieście żre z 11 litrów mi średnio wychodzi pomiędzy 8.5 a 9
Chyba najlepsza jednostka do tego auta. miałem wcześniej 2.2 benzynę i była bardziej kapryśna i pukały w niej fazy rozrządu, natomiast koszt utrzymania 3.0 i jej awaryjność są dyskusyjne. (Nie wiem jak tam z HDI) Silnik pracuje bardzo dobrze, nie poci się, fajnie brzmi jak na rzędową czwórkę i ma bardzo dobrą kulturę pracy. nie zawiódł mnie a dotęp do wszystkiego jest świetny
Jest dobra, pasuje do auta i stylu który należy mieć jeżdżąc nim. Zawiedzie się na pewno ktoś kto szuka ostrej jazdy, to raczej komfort niż sport i całe szczęście bo dzieki temu jest wiele zadbanych egzemplarzy !
Dobre wspomaganie kiery, przyzwoicie tłumi nierówności chociaż jak na francuza jest dość twardy. No ale to niskie coupe więc czego się spodziewać. na polskie drogi się nadaje bardzo dobrze.
Jest piękny to trzeba powiedzieć, Praktycznie nie rdzewieje i lakier dobrze się go trzyma ALE ma okrutny problem z pękającymi zderzakami.... nie odejmuje mu gwiazdki bo to niewielka wada w stosunku do rudej i da się ją tanio ogarnąć.
Jest dość długi ale nigdy nie sprawiał mi problemów, w środku jest jasno a możliwość regulacji foteli praktycznie nieograniczona dzięki czemu dobrze można się usadowić.
Wszystko pod ręką, materiały dobrej jakości i dobrze rozplanowane.
bez zastrzeżeń i bez zachwytu, zawsze działa
W tym segmencie nie ma aut które oferowałyby więcej... w ogóle poza BMW E46 Coupe chyba nigdzie nie upchnie się w miarę komfortowych warunkach 4 dorosłych osób także jest dobrze.
Bardzo dobre, oczywiście do współczesnych aut nie ma co porównywać ale jest ten poziom na którym jednocześnie da się cieszyć i doświadczać jazdy i jednocześnie się odprężyć.
Nie ma problemów, naprawy rzadko się zdarzają więc i kosztów nie ma wielkich ale trzeba niestety mieć łeb i ch*J i potrafić zrobić to i owo bo współcześnie za byle drobiazg skasują jak za zboże
Tutaj daje jeszcze z dwie gwiazdki poza skale bo te auta cenowo oscylują wokół golfów, 206stek, yarisów,compactów i innych gówien... Serio nie wiem czemu debile tak uparcie się boją francuzów, już nawet nie chodzi o tego peugeota ale w zasadzie wszystkie francuskie auta poza segmentem miejskim. Dosłownie nielicząc jakiś psikusów elektryki które zawsze oscylują wokół wyłączenia się jakiegos podzespołu w stylu ABS lub elektrycznych foteli nigdy nic mnie jakoś mega nie zawiodło... Ale to w sumie dobrze :DD niech polaczki dalej kupują wyjeżdzone niemieckie złomy bo przecież 1.9 tdi jest taki wspaniały i to wcale nie tak że co drugi diesel z tamtych lat robi taki przebieg i może mieć wyższą moc po chipie XDDD
Aby stereotypu stało się zadość to słowem szczerym trzeba powiedzieć: Tak, elektryka lubi spłatać figla ale nigdy to nie jest coś czego nie dałoby się ogarnąć. W 90% przypadków wystarczy przeczyścić styki, jak ktoś jest na tyle ogarnięty żeby użyć OBD to w sumie może tylko się pośmiać i jeździć sobie bez żadnych problemów... Po za tym w czasie używania moich w sumie już dwóch peżotów 406 coupe i wspólnych 35tys km bez żadnych duzych remontów (Zaznaczmy że średnia cena tych wehikułów to 4300 zł XDDD) musiałem: wymienić alternator - 200 zł za uzywke wymienić wodzik skrzyni biegów - 50 zł pozbyć się rudej na progu - 70 zł po za tym może z 6 razy poszukać powodu wywalenia błedu w elektryce wszystko inne to olej, koła i inna typowa eksploatacja Pozdrawiam serdecznie
No tak jak pisałem... NIC, zresztą tych aut nie opłaca się nawet do mechanika zabierać bo taniej wychodzi opylić na złomie i zachować bzdety do kolejnej limuzyny za jedną minimalną krajową :DDD bul dupy vaginiarzy zawsze bezcenny, tym bardziej gdy okazuje się że przyciąga 100 razy więcej uwagi od kilkukrotnie droższego szrota. Jeszcze raz polecam, chociaż w sumie nie bo wtedy jeszcze mi zdrożeją ;P

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 16V 136KM 100kW [l/100km]

9,0