Ocena kierowcy - Renault Clio V Hatchback 5d Facelifting

Klaudiusz, 6 miesięcy temu
Silnik 1.0 TCe 100 LPG 100KM 74kW
Rok produkcji 2024
Renault Clio V Hatchback 5d Facelifting 1.0 TCe 100 LPG 100KM 74kW od 2023 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Poręczność i zwinność tego autka są niesamowite. Po prostu chce się tym jeździć. Nie Corsą, czy służbowym Passerati.
Karoseria : Jest cicho i nic nie skrzypi ani nie trzeszczy.
Inne : To nie jest uciążliwe, ale się powtarza. Zamiast wyświetlania na części monitora grafiki czujników parkowania, szerszy obraz z kamery.
Samochód zaskoczył nas pozytywnie. Dobrze się prowadzi. Jak na segment B cichy. Zwrotny i ekonomiczny. Z uwagi na przepisy denerwujące brzęczki i sygnalizatory. Na szczęście można je ograniczyć.
Żwawy. Po wejściu na obroty dostaje takiego poweru, że trudno uwierzyć w tak przeciętne dane o przyspieszeniu. Odczucia są lepsze od rzeczywistych danych. Ponieważ to wersja z fabryczną instalacją LPG, bardzo szybko przełącza się na gaz.
Dość precyzyjna. Dobrze zestopniowana. Skrzynia 6 biegowa!!! I to zadecydowało, że nie kupiłem Sandero III z tym silnikiem. Tam jest obecnie tylko 5 biegów.
Bardzo zwinny samochód. Poręczny i precyzyjny układ kierowniczy. Czasem czuć dziury, ale gdyby były opony 25 zamiast 16 byłoby lepsze tłumienie.
O gustach się nie dyskutuje. Wersja poliftowa bardziej agresywna, a przedliftowa ciekawsza. Obie bardzo mi się podobają.
Przód i na boki bardzo dobrze. Tył słabo, malutka szyba. Jest kamera i czujniki cofania. Bez tego słabiutko.
Wszystko pod ręką. Dużo przycisków w zasięgu. Nie trzeba każdej rzeczy szukać w menu na wyświetlaczu. Bardzo dobre ze względów bezpieczeństwa. Tak powinno być. Pięć gwiazdek z plusem.
Klimatyzacja bardzo dobra. Zwykła manualna, ale wystarczy. Dmuchawa na maksimum głośna.
O ile z przodu jest ok to tył tylko dla dwóch osób do maks 180 cm. Dla dzieci i nie wyrośniętej młodzieży jest w porządku. Niski tunel środkowy. Rozczarowanie to bagażnik. Który wzrokowo wygląda na duży. Ale nie dajcie się zwieść. Renault podaje 391 litrów. Nie mam pojęcia jak oni to liczyli. Nawet jeden z handlowców podał, że jest ok. 315 L. I to jest wiarygodne. Na pewno mniejszy niż w Sandero gdzie mamy 328 L. Ja jeszcze zamiast spraju do pompowania mam tajwańską dojazdówkę podnośnik i klucz więc jest jakieś 280 litrów.
Tu mnie Clio bardzo pozytywnie zaskoczyło. Jest lepiej niż się spodziewałem. Dopiero prędkości autostradowe powodują hałas, który i tak jest akceptowalny, a 6 bieg robi robotę.
Średnio w ruchu miejskim 7,8 LPG i 6,6 benzyna. Nie używamy systemu start-stop, choć nie jest taki zły jak piszą na forach i mówią sprzedawcy w salonie. Może Renault coś poprawiło? Na trasie Karpacz - Katowice przy ekonomicznej jeździe (tłok na A4) zużycie gazu wyszło na poziomie 6,5 litra.
Za ten segment w podobnych parametrach konkurencja chce więcej. Poza tym, nikt (tylko Dacia, ale to jeden koncern) instalacja LPG jest naprawdę fabryczna.
Nic się nie dzieje. Czasem resetuje się wyświetlacz czujników parkowania i pokazuje szerszy obraz z kamery cofania bez grafiki.
Na razie nie wystąpiły.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 TCe 100 LPG 100KM 74kW [l/100km]