Ocena kierowcy - Renault Clio V Hatchback 5d Hybrid

Piotr, 13 dni temu
Silnik 1.6 E-TECH 140KM 103kW
Rok produkcji 2022
Okres użytkowania: 1 rok
Renault Clio V Hatchback 5d Hybrid 1.6 E-TECH 140KM 103kW 2020-2023 - Oceń swoje auto
Jest to swego rodzaju test, pierwsza hybryda zrobione nim 42tys. Generalnie jeździ się świetnie, auto charakteryzuje się niskim spalaniem. Pojawił się mały wyciek oleju ze skrzyni. Coś czego spodziewaliśmy się przed zakupem, jest to opisywane na różnych portalach. (choroba wieku dziecięcego 1.6 FullHybrid) - jednak zostało to bez kosztowo usunięte przez ASO. Do auta założyliśmy instalacje LPG dzięki czemu jeździmy za pół darmo - Niestety kosztem bagażnika. Auto jeździ dużo po Autostradzie gdzie generuje spalanie LPG na poziomie 6l. + dodatkowo około 0,12 l benzyny (wyciągnięte z dystansu 4 tys. km) na 100km. Przy spokojnej jeździe drogami krajowymi spala 5-5,5 l LPG/100km
W mojej opinii świetnie radzi sobie z tym autem. Przy niskich prędkościach w trybie ładowania akumulatora potrafi wejść na wyższe obroty skutkiem czego go słychać - mi to nie przeszkadza.
Czuć że zmienia biegi ale bez jakiś silnych szarpnięć. Dla mnie ok, przynajmniej nie czuję się jakbym jechał skuterem.
Prowadzi się bardzo dobrze, aczkolwiek na prostych mógłby być sztywniejszy.
Nie jest to blacha jak w starych autach, jednak na tą chwilę nie mam zastrzeżeń.
Równolegle jeżdżę starą laguną II gen. Porównując do niej w tylnej szybie widzi się dużo mniej i przedni słupek zasłania niestety więcej. Porównując z szerszą gamą samochodów którą jeździłem jest w porządku.
Mam 193cm wzrostu, wszystko znajduję się dokładnie tam gdzie bym tego oczekiwał. Jedynie zapinanie pasów jakoś mi nie leżało - po czasie się już przyzwyczaiłem
Szybko rozmraża przednią szybę.
Mam 193 i dla mnie miejsca jest na każdym miejscu wystarczającą, aczkolwiek dla czterech osób o wzroście ponad 190 byłoby mało komfortowo. Jeśli ktoś wysoki lubi prowadzić auto na w pełni wyprostowanych nogach również może nie być w pełni zadowolony.
W porównaniu do Peugeot 207 1.6HDi jest "głucha cisza". W moim przypadku dają się we znaki głośne opony wielosezonowe. Samo auto jest dobrze wyciszone.
Do tej pory tylko olej i filtry, żadnych dodatkowych kosztów.
Mamy wersje RS Line - jest bardzo dobrze wykończona w środku i na zewnątrz.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 E-TECH 140KM 103kW [l/100km]

5,4