Ocena kierowcy - Renault Laguna II Kombi

Sigmund, 4 miesiące temu
Silnik 2.0 i 16V 135KM 99kW
Rok produkcji 2006
Renault Laguna II Kombi 2.0 i 16V 135KM 99kW 2002-2007 - Oceń swoje auto
Bardzo udany samochód, który ma wiele zalet – trwały i dynamiczny silnik, proste oraz komfortowe zawieszenie, ocynkowane nadwozie, dobre wyposażenie, wygodne fotele, niewygórowane ceny części. Moją Lagunę użytkuję od czterech lat. Zrobiliśmy wspólnie blisko 70 000 kilometrów. Auto nigdy nie zaskoczyło mnie niespodziewaną awarią w trasie. A tras przejeździło całe mnóstwo. Jeżeli ktoś kupił zajechany, zaniedbany egzemplarz, który kosztował go 4000 zł, to nic dziwnego, że później piszczy w komentarzach czy opiniach, że samochód okazał się być złomem.
Trwały, dynamiczny, dosyć cichy silnik. Jeśli jest zadbany, to przebiegi rzędu 300 000 kilometrów nie robią na nim wrażenia. Nie spala oleju. Przy większych nalotach zdarzają się niegroźne wycieki oleju, którym można szybko zaradzić. Bardzo dobra jednostka. Napiszę tu coś mocno wyświechtanego, lecz jednocześnie prawdziwego – takich już nie produkują. I nigdy nie będą.
Działa dobrze. Nie mam do niej żadnych zastrzeżeń.
Fajne, sprężyste, komfortowe zawieszenie. Bywa głośne na dużych nierównościach, jednak jest trwałe i naprawdę dobrze znosi jazdę po kiepskich nawierzchniach.
Laguny nie rdzewieją. I rzecz jasna tak samo jest w moim egzemplarzu. Nie ma na nim żadnego purchla.
Dobra we wszystkich kierunkach.
Jest bardzo przyzwoicie.
Auto zimą błyskawicznie się nagrzewa. Natomiast latem klimatyzacja dobrze i szybko schładza niemałą kabinę.
Miejsca jest dużo. Zarówno z przodu, jak i z tyłu. Bagażnik mógłby być większy, bo jego pojemność, delikatnie rzecz ujmując, nie bije rekordów.
Przy prędkości 100 km/h jest cichutko. Przy 140 km/h nadal nie dzieje się nic złego w kwestii hałasu i wciąż da się zupełnie komfortowo podróżować. To komfortowe, wygodne auto, które świetnie nadaje się do pokonywania długich dystansów. Wiem, o czym piszę, bo sam od czterech lat jeżdżę nim w długie trasy.
Samochód nie jest drogi w utrzymaniu. Spalanie w mieście nie przekracza 10 litrów.
Super.
Drobne awarie kart, problemy z centralnym zamkiem, dosyć często przepalające się żarówki.
Żadnych poważnych awarii. Mimo intensywnej eksploatacji i niemałego już wieku auta. Kopiłem zadbaną Lagunę. Poprzedni właściciel nie dziadował na samochodzie. Ja również o nią dbam, a auto odwdzięcza mi się bezawaryjną eksploatacją.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 135KM 99kW [l/100km]

8,5