Uważam ten samochów ale wyłącznie w wersji Kombi, którą posiadam za bardzo udany. Posiada duży bagażnik 520l większy od laguny!!! Dobrze wyciszony i jak na razie bezusterkowy. Co jak na znane problemy z Laguny jest atutem godnym pochwały. Wygląd ma cały czas atrakcyjny - jedno z najładniejszych kombi na rynku w momencie zakupu tj. 2006.
Nigdy nie miałem problemów z tym silnikiem, pracuje równomiernie. Zastanawiałem się na silnikiem 1,5dCi (105KM) ale był droższy o 9tyś PLN. Teraz już wiem, że lepiej zrobiłem kupując 1,6 benzynę. Samochód posiada wystarczającą dynamikę, a przy tym koszty jego utrzymania nie są wygórowane.
Skrzynia biegów chodzi lekko, biegi wchodzą precyzyjnie
Doskonale trzyma się drogi, raczej twarde zawieszenie, jedżdzę na 16´´ kołach 205/55, na zimę zmieniam na 15´´ 195/65
bardzo dobra, no może widok we wstecznym lusterku jest gorszy, ale poza tym jest ok
moim zdaniem super, wszystko na swoim miejscu, obsługa bezproblemowa
posiadam automatyczną klimatyzację, która pracuje cichutko i bezawaryjnie, bardzo dobry mechanizm odparowywania szyb.
jedna generalna uwaga, siedziska z przodu i z tyłu powinny być nieco dłuższe o 2-3cm. Poza tym boczne trzymanie przednich foteli jest bardzo dobre (wyposażenie standardowe). Z tyłu jest dużo miejsca na nogi, tak jak wspomniałem siedzisko mogłoby być dłuższe, natomiast posiadam zarówno z przodu jak i z tyłu podłokietnik więc podróż jest przyjemna.
W moim odczuciu jest wystarczająco dobra, powyżej 140-150km/h odczuwalne są szumy wokół szyb i podnosi się hałas. Natomiast przy prędkości do 120km/h jest bardzo cicho.
Uważam że niezłe, średnio spala 7,8l/100km w cyklu mieszanym przy naprawdę żywej jeżdzie. Podróż na wakacje przy prędkości 130km/h spalił 7,2l / 100km. Moja kobieta potrafiła zejść do wartości 6,6l /100km - mnie się to nie udało :-), ale ona jeździ łagodnie. Wszystkie wartości podaję z odczytów komputera pokładowego, po każdorazowym tankowaniu czyli po przejechaniu co najmniej 600km.
Nie był to tani samochód, posiadam wersję stosunkowo bogatą: 8 poduszek powietrznych, CD/MP3, automatyczna klimatyzacja, elektryczne luserka/szyby we wszystkich drzwiach, rolety okienne w drzwiach tylnych, relingi dachowe, alumfelgi 16´´.
No jak na razie odpukać nie miałem, żadnych problemów. No chyba że wymiana przedniej żarówki którą wymieniłem w serwisie bo samemu jest dosyć kłopotliwe - trzeba się pogimnastykować i wymienić przez nadkole...). Poza tym serwis odwiedzałem jak na razie 2 krotnie i wyłącznie na przegląd gwarancyjny.
Żadnych.
Renault Megane II Kombi 1.6 i 16V 115KM 85kW 2003-2008