Ocena kierowcy - Renault Thalia I

darekc@2com.pl, 22 lat temu
Silnik 1.4 75KM 55kW
Rok produkcji 2003
Renault Thalia I 1.4 75KM 55kW 2001-2008 - Oceń swoje auto
Wydaje mi się że ogólnie auto wypada dobrze. Troszke może za dużo pali, ale osiągi ma wystarczające do normalnej jazdy. Ale mozna nią tez troszke przycisnąć. Jeszcze na maxa nie jechałem ale wydaje mi sie że 170 powinna bez problemów wyciągnąć. Co do wygladu to kwestia gustu. Przód i tył mi sie podoba gorzej z boku no ale i tak nie jest źle. Z tyłu mogli by zrobić dziury na głośniki o średnicy 16 cm, 13 to troszke za mało. Ale i tak założyłem 13stki bo mi się nie chciało blachy ciąć. :P
Ogólnie nie jest źle. Jechałem ostatnio na trasie Rzeszów - Białystok i spowrotem. Droga wąska, przeważnie bez poboczy, koleiny, duzo tirów. Przy wyprzedzaniu z 4 osobami i bagażem thalia wypada według mnie średnio. Trzeba troszek czasu żeby rozpędziła się na 5 tce z 80 do 130 km. Plus że można jechać na 5tce już od około 65 km/h. Ale i tak wydaje mi sie że jak na taki silnik to są osiagi nawet dobre. Wkońcu to nie sportowe auto.
Skrzynia ogólnie spoko. Jeden minus- problemy z wrzuceniem 5 biegu. Denerwujące przy wyprzedzaniu gdy chce sie szybko zmienić z 4rki na 5tke. Drążek zmiany biegów podczas jazdy drga, ale mi to akuratnie nie przeszkadza.
Jadąc po drodze z koleinami thalia zachowywała sie dobrze przy prędkosci 120 km/h. Głosniej robi sie powyżej 135 km/h. Przy jeździe po troszke nierównej nawierzchi(łatanej) przy predkości 140 km na kierownice przechodzą drgania. Troszke to denerwujące, nie daje dobrej pewności podczas prowadzenia. Ostatnio wywazałem koła ale to nic nie pomogło. Przy dobrej nawierzchni jest spoko. Thalia nie jest podatna na boczny wiatr. Dobrze tłumi dołki. Na zakrętach przy szybszej jeździe trzeba troszke uważać. ale i tak jest dobrze.
Do tyłu katastrofa. Przesaidłem sie z tica :P. Cofanie na lusterka, słabiutka widoczność. Do przodu dobra, troszek słupki przednie zasłaniają przy skręcaniu.
Wszystko na swoim miejscu. Nie narzekam.
Wentylacja wypada dobrze nie wiem jak ogrzewanie bo nie mialem jeszcze okazji sprawdzić.
Mam 179 cm wzrostu. Z przodu od strony pasażera denerwuje umieszczona bardzo blisko mojej głowy rączka do trzymania się. Z tyłu dla mojego wzrostu mało miejsca na głowe. Prawie dotykam dachu.
Powyżej 135 robi się głośno. I jeden minus. Przy oklicy głowy z przodu przy większej prędkości słychac szum powietrza. Nie wiem czy to wina zbyt miękkich uszczelek.
Samochód ostatnio na trasie przy predkości 120-140 km/h spallił 6,3 litra na paliwie vpower 95 shella. Co do tego paliwa to nie jestem az tak przekonany co do różnicy ceny pomiędzy normalną benzynąa róznicy w osiągach czy też spalaniu. Może oszukują w shellu? :P Po mieście około 9 litrów.
Thalie kupiłem za 30950 z podstawoym wyposazeniem. Za tą cene nie znalazłem nic lepszego(oczywiście wśród nowych samochodów). Miałem jeszcze do wyboru Skode Fabie sedan 1,2 64km za ponad 35 tyś zł. Miała podobne wyposażenie, w środku Fabia według mnie ma lepsze wykończenie i jakość materiało niz w thali. Jednak po jeździe próbnej bardziej mi przypadła thalia. Fabia ma głośniejszy silnik ze słabszymi osiągami (ale przy mniejszym spalaniu). Do tego nie spodobało mi sie zawiesznie,może lepsze na zakrętach ale siedzenia za twarde i za bardzo czuć doły. Tak więc prze róźnice też 4000 zł wybrałem thalie.
Na razie nic sie nie dzieje (oby tak dalej :P ). Ale to by było bardzo źle jezeli po 3tyś km coś sie już popsuło.
To co wyżej.
Dziennik kosztów dla Renault Thalia I 1.4 75KM 55kW