Ocena kierowcy - Rover 25 Streetwise

wtorkowy_kubelek, 1 miesiąc temu
Silnik 2.0 ITD 101KM 74kW
Rok produkcji 2005
Rover 25 Streetwise 2.0 ITD 101KM 74kW 2003-2005 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : mimo że jest wysokie to samochód nie buja się na zakrętach ani nie zapada w dziurach.
Układ elektryczny : układ elektryczny w samochodach w tym wieku zwykle bywa zmęczony życiem
sprzęgło i gaz na lince, brak dwumasowego sprzęgła, brak dpf, auto ma swój charakter i na prawdę można je wyczuć i się do niego przywiązać.
Silnik jest głośny i nieco słaby na dzisiejsze standardy, już w 2003 był nieco przestarzały, ale dzięki temu jest prosty jak budowa cepa i tani w utrzymaniu. dynamika na co dzień jest zadowalająca, wysoki moment dostępny dość nisko.
działa wszystko jak powinno, jednak przy prędkościach autostradowych brakuje szóstego biegu. biegi wchodzą jak powinny. nie ma co się rozpisywać, skrzynia przy przebiegu niemałym działa jak powinna
Jestem zwolennikiem wysokiego prześwitu i całkiem dobrego prowadzenia się na zakręcie jak chodzi o tą klasę i półkę cenową pojazdów. Ja osobiście zamontowałem na sprężyny zawieszenia gumy usztywniające, warto również zaopatrzyć się w rozpórkę przednich kielichów bo buda w tym wieku już nie zbyt sztywna. wtedy samochód nadaje się prawie do startu w kjs'ach
wygląd zdecydowanie jest nietuzinkowy, ale mnie się podoba. plastikowe zderzaki dodają charakteru i są całkiem odporne na drobne parkingowe obcierki. niestety przy wysokich prędkościach przelotowych wystające elementy nadwozia jak relingi dachowe czy listwy na błotnikach są słyszalne. co do korozji wiele nie powiem, bo mój egzemplarz swoje złote lata przeżył prawdopodobnie w słonecznej Italii, ale przez 20 lat zdążył nazbierać kupę szlamu za plastikami w nadkolach co niestety przerodziło się w ogniska rdzy. dzięki szerokim nakładkom na błotnikach udało się uniknąć lakierowania.
w tym temacie nie mam nic do zarzucenia, z przodu dobrze z tyłu też, boki też widać jak to w samochodzie. moja wersja jest wyposażona w czujniki parkowania z tyłu co ułatwia sprawę.
mimo rozmiarów jest to bardzo komfortowy samochód. fotel kierowcy ma regulacje wysokości i poduszki lędźwiowej i można fajnie wystroić pod własne upodobania. kierownica niestety regulowana tylko na wysokość. z tyłu jest wystarczająco miejsca dla pasażerek, a przynajmniej nie narzekały. Wyżsi będą musieli przecierpieć niski sufit z tyłu albo jeździć przygarbieni.
na miejskie pomykanie trochę za wolno się grzeje, ale może to kwestia zmęczonego życiem termostatu. klima nie zachwyca ale zadowala. ja musiałem uporać się z zaciętym zaworem nagrzewnicy (jest sterowany przez cięgno więc wystarczyło oczyścić i przesmarować) oraz zużytym silnikiem dmuchawy. koszty takich napraw to kilka godzin roboty oraz jakieś 60zł za wentylator ze szrotu.
w sam raz na pojazd tej klasy
Tutaj angielscy inżynierowie się raczej nie popisali. Osobiście dodałem 2mm masy butylowej oraz 6mm pianki akustycznej na maskę, podłogę oraz klapę bagażnika, a i tak jest głośny. Niektóre wewnętrzne plastiki domagają się podklejenia taśmą filcową lub złożenia na smarze bo auto brzmi jak marakasy.
większość napraw można wykonać samodzielnie, wystarczy na ogół odrobina pomyślunku i zawartość portfela równa lub większa wartości skrzynki piwa podczas majówkowych promocji
samochód kupiłem za 5000 wraz z dwoma kompletami aluminiowych oryginalnych felg, kompletem amortyzatorów na zmianę (te które w nim siedzą wciąż mają 80% sprawności) kompletem tylnych lamp i kilkoma innymi pierdołami nagromadzonymi przez poprzednich uczestników tego pojazdu. mam czujniki parkowania, cztery szyby w prądzie, radio, klimatyzacje, pół-skórzane niebieskie fotele. za tą kwotę więcej bym nie wygrał.
po kupieniu samochodu napotkała mnie seria niefortunnych zdarzeń. Najpierw na trasie pękł mi wąż łączący chłodnicę i blok. dorobiony za jakieś 40zł i śmiga już kilka tysięcy kilometrów. niestety podobnie stało się z dolnym wężem intercoolera, (zamiennik kupiony za jakieś 120zł) gumowym łącznikiem za turbiną (silikonową redukcję do 12Bar dokupiłem za 45zł) no ale tak to już bywa w starych autach. niepokojącą usterką było przetarcie wiązki elektrycznej czujnika położenia pedału gazu biegnąca podobno pod chłodnicą. po przejechaniu przez głębszą kałużę zrobiło się zwarcie i sterownik złapał błąd i wracałem do domu w trybie awaryjnym 1300 RPM bez reakcji na gaz. uciążliwe była również wiązka do klapy bagażnika, ale obie usterki naprawione za pomocą kilku metrów przewodu.
nie ma nawet o czym mówić.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 ITD 101KM 74kW [l/100km]

6,8