Ocena kierowcy - Skoda Octavia III Kombi Facelifting

Mateusz, przed chwilą
Silnik 2.0 TDI 184KM 135kW
Rok produkcji 2017
Okres użytkowania: 1 rok
Skoda Octavia III Kombi Facelifting 2.0 TDI 184KM 135kW 2017-2020 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Silnik, jak na swoje 2.0 TDI i mocy 184km naprawdę żwawo i dobrze się zbiera spod świateł. Mało awaryjny, a wręcz brak awarii przez blisko 20tyś km.(tak, wiem mało kilometrów, ale jeździłem nowszymi autami, które lądowały u mechanika, co 2 tygodnie z drobną awarią silnika)
Inne : Przestrzeń dla kierowcy, pasażerów, ilość schowków oraz duży pojemny bagażnik.
Inne : Ogrzewanie silnika, środka pojazdu i podgrzewana szyba czołowa. Nie wiem, który z nowych 2.0TDI potrafi tak szybko się nagrzewać w zimę, jak nie ten w Skodzie.
Przeniesienie napędu : Pozostawię, to bez komentarza, bo nie chcę się dodatkowo denerwować itp. Moim zdaniem te auto powinno trafić do jakiegoś programu na TVN Turbo żeby ktoś w końcu postawił diagnozę.
Inne : Wycieszenie - świstające i szumiące uszczelki w drzwiach, które przepuszczają do środka zimno.
Po roku użytkowania, przeklinania i wizyt u mechanika - pozwolę sobie wystawić opinię na temat tego dokładnie auta oraz modelu. Przez rok użytkowania owego pojazdu i przejechaniu około 23tyś kilometrów i niezliczonej ilości wizyt u mechanika, to choćby dawali mi ten samochód za darmo, to bym go nie przyjął, a dlaczego? Powstała usterka w moim pojeździe, gdzie 6, jak nie 7 mechaników rozłożyło ręce i nie wiedzą, co temu auto dolega. Skoda Octavia z silnikiem 2.0 TDI 184km i napędem 4x4, to jakieś przekleństwo.
Silnik 2.0 TDI CUNA 184km - odnośnie samego silnika, jego elastyczności oraz mocy, nie mogę mieć nawet najmniejszych zastrzeżeń. Autko przy normalnej jeździe ma spalanie w okolicach 8L na trasie( zaznaczę, że jest, to auto z napędem 4x4 oraz automatyczną skrzynią biegów). W mieście pali około 10L( może, dlatego, że mam delikatnie ciężką nogę). Co do opinii, że ten silnik jest "olejożerny" nie mogę się zgodzić - poprzedni właściciel oraz ja wymienialiśmy oleje, co 10-12tyś km. i ani razu nie musiałem dolewać/ uzupełniać oleju - od wymiany do wymiany nie brał nawet 200ml.
Skrzynia biegów DSG DQ250 - co do samej skrzyni, która miała być niezawodna/ nie szarpiąca itp. Z tym się zgodzić nie mogę, skrzynia sprawdzona na serwisie Skody po adaptacji, po wgraniu aktualizacji/ Soft`u oraz wymianie dwumasy, nadal pooszarpywała i nie jeździła, tak płynnie, jak powinna( sprzęgła sprawdzone wraz z mechatroniką i zero zastrzeżeń). Ogólnie, co do zmiany przełożeń, to jak dla mnie jazda na D, czyli drive w mieście czy też na trasie nie ma najmniejszego sensu chyba, że ktoś lubi duże wibracje na fotelu i kierownicy wraz z uczuciem, jakby miał się zaraz silnik zadławić, dlatego do jazdy po mieście i trasie polecam tryb S, tzw. Sport albo wgranie Soft`u na podwyższenie obrotów, co uważam za stratą pieniędzy, bo skrzynia będzie zmieniać biegu, jak w trybie Sport.
Ooo i tutaj zaczyna się magia i najczęstsze wizyty u mechanika. Układ jezdny połączony z napędem 4x4 HALDEX 5 generacji, to największe przekleństwo tego pojazdu. Mimo wizyt w serwisie oraz 6/7 mechaników nadal nie zdiagnozowano, co może powodować w moim pojeździe wibrację/ rezonans na określonych obrotach itp. Mimo wymiany i naprawy połowy samochodu nadal jest ten sam problem.
Odnośnie do samej karoserii, grubości lakieru czy też zabezpieczeń antykorozyjnych, to nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń. Auto jest z produkcji 2017 roku, a rejestracji 2018. Jeździ od samego początku tylko w Polsce, bo jest z Polskiego salonu i nie mam jakichkolwiek oznak korozji na błotnikach, progach, klapie bagażnika, pokrywie silnika czy też w samej podłodze, aż sam byłem zdziwiony, że Skoda zrobiła tak dobrze samochód i jego powłokę lakierniczą.
Przy moim wzroście 180cm widoczność uważam za bardzo dobrą. Nie ma problemu przy wyjeżdżaniu z miejsc parkingowych przodem czy też tyłem. Nie ograniczają mi widoczności słupki i dobrze widzę wszystko, co jest przed pojazdem.
Odnośnie Ergonomii jaką daje nam Skoda Octavia III jest jak najbardziej na duży plus. Duży dotykowy ekran, który działa bardzo płynnie i intuicyjnie. Przyciski od podgrzewania foteli, kierownicy itp. Bardzo dobrze ustawione i intuicyjne, czyli każdy nawet podczas kierowania pojazdem nie będzie miał problemów z włączeniem czegokolwiek. Schowki w boczkach drzwi nawet sporę i wykończone w środku miękkim materiałem. W klapce od wlewu paliwa znajduję się skrobaczka do szyb, a w schowku pod fotelem pasażera parasolka.
Odnośnie do ogrzewania w Skodzie też nie mam zastrzeżeń - posiadam grzaną szybę czołową, fotele przednie oraz kierownicę. Autko przy aktualnych mrozach, jakie były bardzo szybko nagrzewało się w środku, bardzo szybko nagrzewało fotele oraz kierownicę. Grzenie szyby czołowej TOP TOP TOP, nie wiem, kto wymyślił grzanie szyby czołowej, ale moim zdaniem powinien dostać nagrodę, a samo podgrzewanie szyby czołowej powinno być w każdym aucie, jako podstawowe wyposażenie. Odnośnie do klimatyzacji w Skodzie, to mogłaby być wydajniejsza, bo w lato nie chłodzi, aż tak mocno, jak inne marki. Ale do samego ogrzewania, co wspomniałem wyżej i możliwości porównania tego z Audi, BMW czy też mercedesem, to Skoda wygrywa. Tak dla porównania, to żeby silnik 2.0 TDI w BMW 3 serii się nagrzał, to potrzebuje min. 30km jazdy, a w Skodzie trzeba chwile pojeździć autkiem po mieście i zaraz jest nagrzany silnik i środek auta.
Przestrzeń w tym pojeździe, jak na Skodę Octavie, to naprawdę jest DUŻO DUŻO miejsca. Przy wygodnym ustawieniu swojego fotela oraz fotela pasażera, to ludzie siedzący na miękkiej tylnej kanapie mają bardzo dużo miejsca na, to żeby wygodnie usiąść i nie martwić się o miejsce na nogi, czy też niewygodną długą podróż. Każdy z pasażerów, którzy jechali ze mną nie narzekał, że mu się niewygodnie jechało, czy też nie miał miejsca. Odnośnie bagażnika - duży, pojemny, ale na większe wakacje np. rodzinka 2+2, to bagażnika może być przymały, ale w porównaniu do innych kombi tego segmentu moim zdaniem w Skodzie jest najwięcej miejsca dla kierowcy, pasażerów oraz w bagażniku.
Porównując Skodę do marek tzw. "premium" czyt. Audi, Mercedes czy też BMW, to Skoda ma fatalne wygłuszanie środka pojazdu i nie wspomnę o uszczelkach w drzwiach, które przy jeździe autostradowej szumią, jakby się miało otwarte drzwi, a do środka wpada zimne powietrze - podobno trzeba delikatnie, co jakiś czas dogiąć drzwi albo wymienić uszczelki żeby "szumienie" ustało.
Nie wliczając mojej usterki, a licząc tylko rzeczy eksploatacyjne tj. oleje, filtry, klocki, tarcze, rozrząd itp. To naprawdę jest TANIO. Wymiana paska rozrządu z osprzętem na częściach zamiennych wyniosła mnie około 1500zł wraz z robocizną, wymiana rozrządu w BMW serii 3 z silnikiem 2.0TDI wyniosła mnie prawie 5 tyś, więc różnica ogromna.
Jeżeli chodzi o wyposażenie, komfort, ergonomię w/w pojazdu, to uważam, że jakość i cena razem w parze. Moim zdaniem nie wliczając wyciszenia pojazdu oraz mojej usterki, to wolałbym kupić nowszą Skodę z mniejszym przebiegiem niż BMW, Audi, Mercedesa, gdzie za o wiele większą cenę dostanie się starszy model z uboższym wyposażeniem.
Jeżeli cenisz sobie spokój i to, że nie musisz się obawiać, jak odpalasz samochód, że zaraz wyskoczy milion kontrolek, jak w BMW, to śmiało nie masz się co bać. Skoda, bynajmniej mój samochód nie miał żadnych drobnych usterek, ma tylko jedną poważną.
I właśnie pod tym względem Skoda u mnie przegrała. Poważna usterka układu napędowego, której nikt nie może zdiagnozować, bo uwaga "komputer nie pokazuję błędów, czyli nic jej nie dolega". A poważna usterką tego pojazdu jest to, że w przedziale obrotów 1500-1600 oraz 2000-2500 tysiąca są mocne wibracje i rezonans, który jest przenoszony CHU* wie skąd, bo ani Haldex z tylnym mostem, ani wał, ani skrzynia, ani nawet silnik nie przenoszą tego i żaden z mechaników, jak i serwis nie potrafią tego zdiagnozować i tylko słyszę "jeździć obserwować". Włożyłem w ten samochód przez blisko rok 20 tysięcy złoty żeby zdiagnozować ten problem, a teraz chce się tylko pozbyć tego auta i nigdy przenigdy więcej nie kupować żadnego auta z grupy VAG itp.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI 184KM 135kW [l/100km]

8,5