: Wspomniany wcześniej problem ze sterownikiem (dwa przypadki, że nie chciał się uruchomić się silnik - po ok. 5 minutach nie było już problemu)
Komfortowy kompakt, sprawiający przyjemność z jazdy, przy tym bardzo praktyczny i ergonomiczny. Bardzo zadowolony jestem z napędu. Choć ma kilka wad (bo to w końcu samochód klasy C pełny elektroniki), do jego zalety kompensują je z nawiążką.
Miękka hybryda w połączeniu z DSG jest bardzo dobrym wyborem. Dynamika i elastyczność jest odczuwalna. Tryb żeglowania oraz tryb pracy na 2 cylindrach pozwala znacząco obniżyć koszty, przy tym zwiększyć komfort jazdy.
Działa bez zarzutów. W trybie eco nie dopuszcza do szybkiego wzrostu wysokich obrotów, w trybie sport moc jest dostępna na każde zawołanie, biegi zmienia przy wyższych obrotach i jest szybsza reakcja na pedał gazu. Jeżdżę głównie w trybie normal - napęd zachowuje się optymalnie.
Generalnie jest komfortowy, szczególnie z 17calowymi felgami. Miękki przód przypadł mi do gustu. Minusem jest tylnie zawieszenie w postaci belki skrętnej, którą słychać na dużych nierównościach.
Kwestia gustu - dla mnie kształt, stylistyka i połączenie z szarym metalikiem sprawia, że jest samochodem ładnym, zachowującym klasyczne (niewymodzone) rysy. Reflektory po faceliftingu dodają odrobinę smaczku.
Widoczność przez tylną szybę jest słaba. Ale jak się jeździ na "lusterkach", a kamera cofania pozwala kontrolować tył, to nie ma problemów. Kwestia czucia samochodu. Plusem są systemy wspomagające, które przy manewrowaniu automatycznie hamują samochód przy próbie wjechania w przeszkodę.
Skoda zawsze jest przemyślana pod tym kątem. Wszystko jest pod ręką, przemyślane schowki. Bardzo wygodne fotele (po 600 km podróży nic nie bolało - w octavii 3 tak wygodnie nie było)
Wentylacja i klimatyzacja działa, w zimie szybko nagrzewa, w lato szybko schładza. Minusem są odgłosy z kanałów wentylacyjnych (czasami są słyszalne). Mnie to czasami irytuje, ale rodzinę już nie (kwestia wyczulenia).
Dużo, dużo i jeszcze raz dużo miejsca i dla kierowcy i dla pasażerów i dla bagaży. Tylko Superb ma więcej.
Generalnie wyciszenie jest dobre. Dodatkowe wyciszenie szyb bocznych robi różnicę, niestety zwykłe szyby boczne tylnie sprawiają, że szum "za uszów" jest już słyszalny. Przy prędkości do 100 km jest komfortowo. Niestety słychać szum opon, szczególnie na betonowych eskach. W trybie żeglowania i przy niskich prędkościach jest cicho jak w elektrykach.
Dla mnie rewelacja. Podczas jazdy (normalnej) między dwoma miastami, wykorzystując maksymalnie zalety miękkiej hybrydy można osiągnąć spalanie poniżej 4 litrów. Norma to między 4.4 a 4.9 l/100 km. Innych kosztów (oprócz AC/OC i wymiany oleju) nie ma.
Wg mnie cena jest adekwatna do jakości.
Irytujące są odgłosy z tylnego zawieszenia i kanałów wentylacji (słyszalne przy określonych warunkach). Może zdarzyć się problem z uruchomieniem silnika (znany Skodzie problem ze sterownikiem). Raz zdarzyło się, że system rozpoznawania znaków "popsuł się" - ale z tą usterką można było jeździć i należało zresetować oprogramowanie, tj. odłączyć na 30 min klemę z akumulatora.
Jak do tej pory nie było poważnych usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 TSI e-Tec Mild Hybrid 110KM 81kW