Ocena kierowcy - Skoda Superb III Kombi Facelifting
Przebieg:
57 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
Przestronny, solidnie wykonany samochód rodzinny. Nie jest tak dopieszczony w detalach jak drożsi konkurencji tej wielkości. Jest wg mnie słabo wyciszony jak na samochód klasy do której aspiruje. Podoba mis się klasyczna konsola: ekran multimediów wkomponowany w deskę rozdzielczą ( a nie wyglądający jak przyklejony w ostatniej chwili), klasyczny panel do sterowania klimatyzacją ( z pokrętłami i przyciskami). Nie podoba mi się wirtualny kokpit, choć nie mam uwag co do obsługi i prezentowanych informacji, to uważam, że klasyczne zegary wyglądały by lepiej.
Idealny kompromis dla tego samochodu: potrafi być oszczędny i wystarczająco dynamiczny jeśli trzeba. Przy standardowym zawieszeniu (bez DCC) i przednim napędzie, większa moc służyłaby tylko szybszemu wykańczaniu przednich opon. Wszelkie uwagi co do dynamiki, opóźnienia w reakcji na gaz to zasługa oprogramowania skrzyni biegów
Standardowe oprogramowanie DSG jest tragiczne ze względu na utrzymywanie skrajnie niskich obrotów. Jeśli ktoś jeździ głównie autostradami i ekspresówkami to jeszcze da się z tym żyć. W innym przypadku do męczenie układu napędowego i irytacja przy przyspieszaniu. Sprawę rozwiązuje nowy program skrzyni biegów, który można zrobić pod własne preferencje. Warto również dezaktywować tryb żeglowania. Po przeprogramowaniu skrzyni auto jeździ tak jak na dwulitrowe turbo przystało.
Raczej miękki, ale mimo to auto prowadzi się dobrze. Mógłby nieco ciszej pracować.
Przyzwoite zabezpieczenie antykorozyjne. lakier wydaje się lepszej jakości niż w samochodach japońskich
Jak na tak duże auto jest naprawdę dobrze. duża w tym zasługa kamery cofania
Wszystko jest pod ręka i po prostu działa. Systemy wsparcia jazdy działają wtedy, gdy są potrzebne bez irytowania kierowcy
Grzeje i chłodzi, choć jak dla mnie dmuchawa jest nieco zbyt słyszalna
Nie można dać innej oceny niż maksymalna
Jak na samochód pozycjonowany jako reprezentacyjny to trochę za głośno.
Nic nie naprawiałem/wymieniałem jeszcze. Niemniej konstrukcja sprawdzona, dobrze znana mechanikom, ze wstępnego rozeznania wynika, że z dostępem do części nowych różnej jakości i używanych problemu nie ma.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TSI 190KM 140kW