Ocena kierowcy - Skoda Superb III Kombi Facelifting

Rafał, 13 dni temu
Silnik 2.0 TSI 190KM 140kW
Rok produkcji 2022
Skoda Superb III Kombi Facelifting 2.0 TSI 190KM 140kW od 2019 - Oceń swoje auto
Inne : LED MATRIX
Inne : wyposażenie
Wszechstronny i bardzo komfortowy samochód . Świetnie wyposażony, stosunkowo ekonomiczny i dyskretny. Jeżeli ktoś nie ma ciśnienia na wyróżnianie się z tłumu - strzał w 10.
Auto spięte z DSG, więc silnik pewnie nieco traci. Jest dość dynamiczny, przy prędkościach autostradowych zaskakuje ekonomią, w mieście jednak zabiera co oszdzędził w trasie. Podczas dynamicznego przyspieszania nie imponuje akustyką niestety, ale przy normalnej jeździe jest niemal niesłyszalny. Pojemny bak trochę "oszukuje" odczucia. 70 litrów to nie 50, które standardowo spotykamy w autach klasy C... deklarowany zasięg wynika częściowo z pojemności właśnie ;)
Niby DSG...a jednak męczy. Słyszałem o opcji przeprogramowania skrzyni i chyba należy to zrobić, bo standardowe nastawy mocno irytują. Trudno dozować gaz tak by skrzynia dynamicznie i plynnie przyspieszała, raczej zrywa się do ataku redukując ze 2 albo 3 biegi i wprowadza silnik na wysokie obroty, czasami niepotrzebnie. Odczucia pasażerów są takie jakby kierowca nagle zapragnał się ścigać. No nie jest to subtelna skrzynia...średnio mi się podoba. Przy spokojnej jeździe - jest OK, ale przyspieszanie na trasie powinno być bardziej "kontrolowalne".
Auto jest pożeraczem kilometrów, nie doprowadzałem go do sytuacji krytycznych, auto nie służy sportowej rywalizacji i w takich warunkach spisuje się rewelacyjnie. Jest zwarte, nadal sprawia wrażenie solidnego (prawie 200kkm na liczniku) - nie mam uwag.
Bez uwag - bardzo obszerny samochód z legendarną ilością miejsca także w drugim rzędzie, przepastny bagażnik... wszystko pod ręką - zasłużone 5 gwiazdek.
O przeszkleniu nadwozia pisać nie będę - jest OK, ale to co miażdży system to światła LED Matrix... o słodki Jezusie...to jest magia. Mogę zostać wyśmiany przez użytkowników aut klasy premium...bo może być to standard.. ale przesiadając się z auta z halogenem czy nawet xenonem... to co widzisz po zmroku ..przypomina nieco oświetlenie stadionowe. Dynamiczne wycinanie snopa światła by nie oślepiać nadjeżdzających pojazdów robi olbrzymie wrażenie, choć trzeba się przyzwyczaić do czasami chybionych rozbłysków i gaszenia stref - no obszar jest oświetlany dynamicznie - cały czas coś się dzieje. Dla mnie to jeden z filarów w przypadku Superba.
Przemyślane rozwiązania to hasło Skody, więc tutaj nie może być źle. Wszystko jest pod ręką, ergonomicznie raczej nie mam uwag, chociaż mimo, że lubię wysokie tunele środkowe, dostanie się do schowka między fotelami (odchylanie dużej pokrywy) to już ćwiczenie akrobatyczne. Sytuację mogłoby może zmienić ustawienie fotela (siedzę bardzo nisko), ale ostatecznie nie przeszkadza mi to jakoś wybitnie. Fantastycznie wyraźne wskaźniki aut w martwym polu - w przeciwieństwie do ikonek swiecących w zwierciadle spotykanych w innych autach, tu mamy wyraźne lampy w obudowie lusterek - no nie da się tego nie zauważyć - super rozwiązanie. System audio - kolejny wielki plus - bardzo, ale to bardzo ładnie grający system - czysty dźwięk, głeboki bas... no pięknie to brzmi.
Bez uwag - bardzo sprawny układ.
No tutaj nie ma na co narzekać - ogrom przestrzeni - z tego słynie Superb.
Poza irytującym hałasem przy dynamicznym przyspieszaniu, nie mam uwag. Prędkości autostradowe nie irytują hałasem, jest bardzo poprawnie, chociaż słyszałem, że w tej klasie to i tak za głośno. Wydaje mi się, że jestem zwolennikiem ciszy i oceniam poziom wyciszenia bardzo dobrze.
Auto tej klasy nie jest najtańsze w eksploatacji, ale z uwagi na to,że to VAG, części nie pożerają budżetu. Wiadomo, że coś klasy C będzie tańsze w eksploatacji, ale nie ma dramatu.
Świetnie wyposażony samochodów, cena nie jest najniższa, ale takie mamy realia rynkowe. Nie traci też na wartości jak niektóre z innych marek.
brak
brak