Przeniesienie napędu
: AWD Subaru i układ kierowniczy - bajka
Super auto, które nie boi się zjechać z trasy. Skóra nappa, świetne nagłośnienie, dużo miejsca w środku, EyeSigth, - systemy bezpieczeństwa topowe, bardzo pojemny bagażnik, prześwit 20 cm, podgrzewane wszystkie siedzenia i podgrzewana kierownica, dobrze wygrzana mechanicznie konstrukcja.
Jest to auto ojej żony, ale to te auto jeździ na wakacje, nie moje dużo szybsze. Jest super uniwersalne, bardzo wygodne.
Tytułem podsumowania - nie mieszkam w górach, ale zdarzają się i u mnie dni fatalnej pogody, inne auta stoją albo się wloką, to auto dalej jedzie lewym pasem bezpiecznie ze swoim super stabilnym 4 x 4 , zjeżdżam z tej autostrady i dalej jadę, gdzie inni stoją albo boją się jechać.
Nie ścigasz się w nim, ale nie do tego ono służy. Porządny kawał klasycznej motoryzacji.
Zanim wybrałem Outbacka, jeździłem różnymi autami na jazdach próbnych, również premium jako Audi Q5 czy Volvo CX 60 czy Toyota a nawet Lexusem. Stanęło na Outbacku - stosunek jakości do ceny najlepszy. Owszem Volvo XC60 czy Audi Q5 jest szybsze i potrafi być dużo bardziej premium, bo Subaru premium nie jest, ale wtedy kosztuje 80k PLN więcej. A wcale nie oferuje dużo więcej, zaś układ jezdny i kierowniczy jest moim zdaniem lepszy w Outbacku niż w XC60, V60 Cross Country czy nawet Audi Q5 quattro, o przednio-napędowcach nie wspominając.
Pamiętać należy tylko o nałożeniu folii PFP, ceramice, konserwacji podwozia (preparaty do tego używane spotkało to samo co lakiery w UE) i o wymianie oleju również w skrzyni CVT i będzie długo jeździć i dobrze wyglądać.
Przykrą wiadomością jest to, że w USA mają nowego Outbacka, również z hybrydą, który zbiera świetne opinie, ale w EU dla nas go nie będzie. Możemy sobie kupić wersję EV. Dziękuję, nie chcę, chcę hybrydę albo XT.
Z powodu norm UE wykastrowany. Dla mnie trochę za mało tych kuców i niutów, ale o dziwo jest bardzo stabilny, również przy wyższych prędkościach, nie brakuje mu mocy ani w jeździe podmiejsckiej ani autostradowej (pisze o normalne jeździe, nie super dynamicznej). Najlepsza propozycja do rozważenia: sprowadzić z USA lekko uszkodzony, ale koniecznie z silnikiem XT.
CVT, które nie wyje, nie mam problemu z tą skrzynią. Należy pamiętać, że olej w tej skrzyni też należy wymieniać, niezależnie co twierdzi producent w manualu aby obniżyć koszty eksploatacji.
Bajka, na tak długiego, nieci otyłego 'jamnika' trzyma się zakrętów jak przyklejony
Karoseria jest słaba lakierniczo, ale to nie wynik polityki Subaru, tylko UE i wodnych lakierów obowiązkowych dla wszystkich producentów.. Moim zdaniem każde nowe auto należy zabezpieczyć folią PFP i ceramiką. Bez tego po roku-dwóch będzie kiepsko - odpryski, rysy, będzie tego pełno, a po kilku latach to auto będzie się nadawało do ponownego lakierownia. to jest ogólna uwaga, nie do Subaru. Karoseria jest taka jak polityka UE pozwala.
Dobra widoczność, ale to duże auto - przydaje się kamera z przodu i z tyłu.
4 gwiazdki za niefizyczny panel do klimatyzacji i za średnio funkcjonalny tunel środkowy. Forester i Outback poprzedniej generacji miał klimatyzację fizyczną, ale uwaga najnowszy Outback (nieodstępny niestety w UE) ma znów fizyczną klimatyzację. Subaru słucha klientów.
Minus tez za brak możliwości zamówienia haka automatycznego przy wyborze auta.
Wszystko ok, super podgrzewane fotele i kierownica, również miejsca skrajne kanapy z tyłu.
Mnóstwo przestrzeni
Toytoa nawet nie stała koło jakości wyciszenia Subaru. Do dopuszczalnych prędkości autostradowych w PL jest OK. Był to jeden z czynników, który zadecydował o wyborze tego auta.
Subaru ASO nie jest tanie, ale nie jest też premium. Jest OK.
Za 240 k dostałem auto z super układem jezdnym, świetnie wyposażone, do którego można zamówić prawdziwe osłony podwozia stalowe, które zjedzie z asfaltu i pojedzie w góry.
Przy czym normalna cena to 230 k PLN, 240 to z dodatkami stylistycznymi, osłonami podwozia, hakiem, videorejstratorem przód, tył i antykuną (zakupiona już po przygodzie z kuną).
Skoda z 4x4 może być szybsza, ale pod względem ogółu przegrywa z tym autem. Przy czym jedynie Volvo lub Audi może być konkurencją do tego auta, ale już niestety nie produkowaną: V60 CC lub V90 CC, Audi A6 allroad. Volvo i Audi dużo, dużo droższe z podobnym wyposażeniem.
Kuna przeżarła mi przewód od chodnicy, niestety długo się czeka na część, jeśli jej nie ma w magazynie w EU.
Nic się nie dzieje.
- zużycie paliwa dla silnika 2.5i 169KM 124kW