Ocena kierowcy - Suzuki Vitara III SUV Facelifting
Przebieg:
35 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
: Układ miękkiej hybrydy jest bardzo komfortowy w użytkowaniu i zaskakuje kulturą pracy przy dość niskim spalaniu.
Auto jak na swoją klasę dobrze wyposażone mimo swojego budżetowego charakteru. O wygodnym i przestronnym wnętrzu. Bardzo uniwersalne do miasta i na trasę. Tradycyjne w formie, ale mające nowoczesne dodatki dla bezpieczeństwa nie ustępujące dużo droższym i prestiżowym samochodom.
bardzo kulturalnie brzmiący o wystarczającej mocy i momencie obrotowym do lekkiego nadwozia. Bez turbodziury z układem miękkiej hybrydy.
U mnie lekko chodzi i jednym palcem "przepycham" biegi. Jedyna uwaga do długiego skoku kiedy wrzuca się wsteczny
Jest sprężysty i dobrze pokonuje zakręty jak na wyższe nadwozie, Mały promień skrętu. Dość nerwowy na poprzecznej, krótkiej nierówności. Dla mnie dość cichy.
Lakier nie jest "mięsisty". To wada, bo liczę się z odpryskami.
Jak na dzisiejsze standardy widoczność bardzo dobra. Kamera przy cofaniu dodatkowo ułatwia manewry, ale łatwo się brudzi przy kiepskiej pogodzie.
Jak dla mnie wszystko na miejscu. Może bardzo tradycyjnie ale bardzo ok.
Przy zaparowaniu bardzo dobrze radzi sobie klimatyzacja. Ogrzewanie siedzeń dodatkowo poprawia komfort jazdy.
Przestrzeń dla kierowcy i pasażera jest bardzo ok. także na szerokość, a jednocześnie wszystko w zasięgu ręki. Przy ustawieniu dla mnie fotela kierowcy (182 cm) za sobą mam sporo miejsca na kolana za sobą. Jedynie czego mi brakuje, to patentu z RAV 4 2 gen. czyli przesuwnej dzielonej tylnej kanapy z pochylanymi oparciami.
Jak dla mnie bardzo ok. Dopiero na ekspresówce czy autostradzie robi się głośniej. To nie auto premium i nie wymagam lepszego wyciszenia
Ceny przeglądów wydają się umiarkowane.
Razi trochę jakość plastików na drzwiach, ale VW w tej klasie wcale nie mają lepiej. Szkoda, że to jest standard dla tej wielkości aut.
Jedyne kłopoty były tym czasowe a dotyczyły one czujnika martwego pola w lewym lusterku - zapalało się bez powodu na autostradzie.
jak dotąd żadnej
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 BoosterJet 48V SHVS 129KM 95kW