Ocena kierowcy - Volkswagen Golf VIII Hatchback Facelifting

Arkos, 3 miesiące temu
Silnik 1.5 eTSI mHEV 150KM 110kW
Rok produkcji 2025
Volkswagen Golf VIII Hatchback Facelifting 1.5 eTSI mHEV 150KM 110kW od 2024 - Oceń swoje auto
Inne : Całokształt jest bardzo ok. Samochód przestronny, cichy, pakowny, dynamiczny, dobrze się prowadzący. Na prawdę bardzo dobry kompakt.
Dobry Golf. Samochód do wszystkiego, dobry we wszystkim, w niczym wybitny, ale w niczym też zły.
1.5 150 KM to jest optymalny silnik do tego samochodu (mam kombi). Nie za wolny, nie za szybki. Do normalnego używania samochodu w 100% wystarczający jak dla mnie.
Lubię DSG mimo, że czasem się jej zapomni, szarpnie, ale jako całokształt uważam, że to dobra, szybka skrzynia która doskonale odbiera intencje prawego pedała.
Bardzo dobrze się prowadzi Golf. Wspomaganie niezbyt mocne, czuć że kręci się kierownicą i samochód jedzie tam gdzie chcemy. Nieźle wybiera nierówności, nie buja nim jak statkiem. Przy wyższych prędkościach też bardzo stabilnie. Bardzo przyjemny w jeździe samochód.
Na razie za szybko aby ocenić. Mam egzemplarz z 2025 roku. Oby było ok.
Zaskakująco dobrze. Mimo, że siedzi się dość nisko to widoczność w szybach, lusterkach jest bardzo zadowalająca.
Wszystko na pozór jest bardzo dobrze, kiedy pogodzimy się z tym, że siedzimy w samochodzie z 2025 i dużo opcji jest do ustawienia w ekranie, ale zdejmuję jedną gwiazdkę za niezwykle irytujący system informujący o przekroczeniu prędkości, który na naszych drogach nie nadąża za w kółko zmieniającymi się ograniczeniami i piszczy co chwilę. To jedyny system który muszę wyłączać od razu po odpaleniu samochodu. Drugą gwiazdkę zdjąłem za aktywny tempomat który sam dostosowuje prędkość do ograniczeń i kilka razy zaczął na lewym pasie hamować mnie do 90 km/h ponieważ boczny, skręcający pas miał takie ograniczenie. Uważam to za skrajnie niebezpieczne. Szczęśliwie można to wyłączyć raz na zawsze.
Wszystko ok.
Z tyłu sporo miejsca. Mam 180 cm i siadając sam za sobą mam ok. 12 cm od kolan do fotela kierowcy. Z tyłu podłokietnik z cupholderami, na boczkach trochę miękkich materiałów, kieszonki na telefon, osobny panel klimatyzacji. Dla pasażerów jest bardzo ok. Na plus też duży bagażnik w wersji kombi.
Bardzo w porządku. Przyjemnie można podróżować z prędkościami autostradowymi. W połączeniu z na prawdę sensowym seryjnym audio- jest bardzo ok.
Ciężko stwierdzić. Na razie ok.
Odjąłem jedną gwiazdkę bo wciąż nie podjąłem decyzji czy warto dopłacić do Golfa zamiast wybrać Octavii. Octavia miałaby tu 5/5 bo jest tańsza a bardzo zbliżona w wielu kwestiach. Golfowi zostawiam 4/5.
Na razie nic.
Na razie nic.