Ocena kierowcy - Volvo V60 II Kombi Plug-in

Radek, 9 godzin temu
Silnik 2.0 T6 Plug-In Hybrid 341KM 251kW
Rok produkcji 2020
Volvo V60 II  Kombi Plug-in 2.0 T6 Plug-In Hybrid 341KM 251kW 2020-2021 - Oceń swoje auto
Auto mnie bardzo zaskoczyło. najbardziej chyba komfortem jazdy po nierównościach dziurach. Miała być wersja utwardzona ale mimo to zbiera wszystko niesamowicie, mimo wagi (bateria). Za to na drogach szybkiego ruchu poezja. Cicho stabilnie, przy 150k/h spalanie ok 8-9l/100km. Przyspieszenie to inny wymiar ciągle chce się testować z jakimiś quattro itp. Jazda na baterii w trybie mieszanym to jest już inny wymiar komfortu, w krokach czy też po mieście. Jestem mega zadowolony z auta. Mam jeszcze BMW i Fiata, każdy ma swój urok ale całościowo Volvo to inny poziom.
Silnik T6 250KM sprawuje się świetnie. Nic się nie dzieje. Szybko się nagrzewa a jak trzeba to ekonomiczny w trasie.
Czuć czasami że brakuje tej szybkości, w nowszych modelach jest już aktualizacja ale w moim 2020 jeszcze nie. Nie ma tragedii ale są szybsze skrzynie.
Wersja R-Design. Niby twarda ale zbiera wszystkie nierówności pięknie. Na trasie pewne prowadzenie. Gorzej na zakrętach ale dlatego że waga plugin robi swoje.
Plug in powoduje że jazda jest przecudowna. Jest kilka trybów, od pełnego elektrycznego po mieszany. Świetny komfort, rozpędzania lub jazdy w krokach w porównaniu ze zwykłymi benzynowymi czy tez dieslem.
bez zarzutu wszystko szybko się schładza i nagrzewa. Również z poziomu aplikacji.
Rodzina 2+2. zamontowałem isofix z przodu i wszyscy się mieszczą razem z wózkiem nartami itp.
Przy 140 da się normalnie rozmawiać, podobno są wersje głośniejsze z szybami nie laminowanymi czy coś. Ale u mnie rewelacja.
Co do spalania. Na samej baterii przejedzie ok 40km. W jeździe mieszanej przy oszczędzaniu baterii daje ok 6l/100km w mieście. Na trasie 5,5l/100km. Autostrada ok 150-160km, opony letnie ok ok 9l/100km. Wszystko zależy jak mocno ciśniesz, auto ma 5,5 sec do 100km/h więc łatwo podbić te wartości bo ma się ochotę cały czas go testować mimo 2 lat jazdy ciągle zdarzają mi się te momenty. Ale jakby chcieć być ekonomiczny to się da.
Nic nie robiłem oprócz olej, płyny filtry. Środek bardzo dobrej jakości.
Wymiana jednej celi w czasie akcji serwisowej - bezpłatna. Kuna przegryzła jakiś kabelek koszt 800 w aso. Raz zawiesił się poziomowanie lampy ale po resecie wróciło do normy.
100k żadnej poważnej awarii. Raz rozładowany akumulator ale to chyba wina urządzenia zewnętrznego pod port.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 T6 Plug-In Hybrid 341KM 251kW [l/100km]

6,7