Ocena kierowcy - Volvo XC90 II SUV

Silnik 2.0 T6 320KM 235kW
Rok produkcji 2018
Volvo XC90 II SUV 2.0 T6 320KM 235kW 2014-2018 - Oceń swoje auto
Inne : całokształt
xc90 -2021. Jest to mój kolejny samochód klasy premium po Japońskich Lexusach i niemieckich markach. Nie jest anie lepszy ani gorszy w kwestii osiągów spalania, kosztów utrzymania ale jest mistrzem praktyczności. Samochód jest zaprojektowany tak, że dobrze jeździe się niskiej jak i wysokiej osobie. Moja żona uwielbia ten samochód. Mam wersję z Kanady i jest we wnętrzu lepiej wykonana a mam tutaj na myśli tapicerkę skórzaną. Europejskie są bardzo słabe, ale unia ma swoje parametry.
Silnik wg mnie jest super jak na bęzyne. Ciągnie od samego dołu dzięki posiadaniu kompresora a przy 2,5 tyś obrotów daje w palnik turbo. Pali przez to nieco więcej ale jest wydajny i radzi sobie z gabarytem. Warunek długowieczości to zmiany oleju co max 10 tyś km. Robię to poza ASO i koszt to ok 700zł. Nie miałem żadnych świecidełek na ekranie ani awarii a samochód w 3 lata zrobił 60 tyś km
Świetna 8 biegów zmienia równio nie szarpie. To mocna strona. Zmiana oleju po 60 tyś obowiązkowa.
i tutaj uważam że jest idealnie. Wystrojenie do dużego rodzinnego auta jest super. Mam wersje z tradycyjnym zawieszeniem i jest nieco sztywniej jak na pneumatyce ale za to jak go zapakuje pod sufit włacznie z boksem na dachu prowadzi się tak samo jak na pusto. Super
w drzwiach potrafią zaskrzypieć prowadnice ( nie wiem jak się to fachowo nazywa) wystarczy przesmarowac raz do roku i spokój. Lakier na kanade lepszy o europejskiego. reszta bez zastrzeżeń. Samochód z 2021 roku więc młody.
Widac wszystko. Świetne systemy bezpieczeństwa ostrzegają i hamują zanim się zorientujesz, że jest przeszkoda. Wystrojone na bezpieczeństwo
5 gwiazdek
Duże przeszklenia i na południu europy klima musi mocno pracować gdyż sporo miejsc do przegrzewania. W klimacie polskim jest ok ale tutaj powinna być lepsza izolacja szyb. Grzanie dobre, z nawiewów bardzo szybko idzie ciepło natomiast zagrzanie całego samochodu ze względu na kubaturę jest nieco dłuższe od mniejszych braci. Fotele i kierownica wręcz parzą na max ustawieniu.
Mam 190 cm wzrostu i jest mi tutaj najwygodniej z wszystkich dużych samochodów , którymi jeżdziłem. Fotele bardzo wygodne. ,Mam te stylu klubowego bez wysuwanego podudzia. Jeżdziłem również ze znajomym w długą trasę wersją z rozsuwanym podudziem i fotel był mniej wygodny do mojej słusznej postury. Był węższy i twardszy. Fotele klubowe są w stylu amerykańskim i dają niesamowity komfort.
jest dobrze ale nie idealnie. Silnik przy wyższych obrotach trochę słychać za mocno ale nie przeszkadza to. Uważam, że w tej klasie powinno być lepiej. Na autostradzie mimo formy klocka szumy opływowe są raczej niskie. Bardziej słychać koła 21"
Usterek nie miałem a serwis poza ASO jak w każdym samochodzie więc daje 5 *
Nie wypowiem się gdyż samochód sprowadziłem z niewielką szkodą jako roczny i kosztował mnie połowę ceny nowego :)
brak usterek na 60 tys. Co będzie dalej to zobaczę ale mam nadzieje że bezie dobrze. Europejskie werje ze względu na Unijne bajery mają ponoć znacząco więcej problemów.
na ten czas brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 T6 320KM 235kW [l/100km]