Ocena kierowcy - Alfa Romeo MiTo Hatchback 3d

Wojtek, 32 minut temu
Silnik 1.4 TB MultiAir 16v 170KM 125kW
Rok produkcji 2012
Okres użytkowania: 1 rok
Alfa Romeo MiTo Hatchback 3d 1.4 TB MultiAir 16v 170KM 125kW 2010-2013 - Oceń swoje auto
Silnik : Nie jestem fanem malutkich, turbodoładowanych jednostek, ale tutaj pozytywnie się zaskoczyłem, że z 1.4 można wykręcić takie osiągi przy czym ten silnik naprawdę jest trwały.
Alfa Romeo wie jak robić piękne samochody, które wywołują uśmiech na twarzy zarówno zewnątrz jak i podczas prowadzenia. Jest to mały, zgrabny samochód, ale z pewnością niepozorny. 170km pod maską przy tej masie w połączeniu z trybem DNA sprawia, że Mito jest istną rakietą. Około 7.4 sekundy do setki potrafi zaskoczyć nie jednego cwaniaczka w BMW, samochód przy agresywniejszym starcie unosi się lekko do góry i bywa trochę podsterowany, ale do takiego Mustanga bardzo mu daleko. Gdy zajrzymy w głąb tej bestii trafiamy na komponenty Fiata, ale czar tutaj nie pryska. Dzięki temu auto jest bardzo tanie w naprawach, jakość za bardzo nie porywa, ale przy takich osiągach, średnim spalaniu rzędu 8l i kosztach napraw jak w Punto, czego chcieć więcej? Przy bardzo agresywnej jeździe potrafi dojść do 11/12l spalania, ale to się nazywa "upalanie'. W cyklu mieszanym pali mi około 8l, na trasie z tempomatem do 120km/h potrafi zejść w granice 7,4l. Świetna alternatywa dla wszystkich typowych coupe dla małolatów jak Opel Astra, BMW E46, Scirocco itp.
Trwała jednostka, pomimo małej pojemności nie jest to silnik, który "musi" się zepsuć po jakimś dystansie. Trzeba kontrolować poziom oleju, a przy każdej wymianie filtrów warto też wymienić filtr MultiAira, tak profilaktycznie, zawsze warto dmuchać na zimne.
Nie wszystko jest niestety idealne, w przypadku Mito - 6 biegowa skrzynia to świetne rozwiązanie, ale ta konkretnie skrzynia pozostawia trochę do życzenia. Biegi wchodzą dosyć płynnie, ale prowadziłem auta, gdzie ta zmiana biegów była przyjemniejsza, najgorzej jak się redukuje z 2 na 1. Nie miałem żadnych napraw w związku z tą skrzynią, ale warto mieć na nią oko, potrafi się psuć zdaniem innych użytkowników.
Tutaj bardzo fajna sprawa, samochód prowadzi się jak istny gokart. W przypadku Quadrifoglio Verde dochodzi aktywne zawieszenie, które usztywnia samochód w trybie Dynamic i realnie daje o sobie znać. Nie jest to żaden Jeep czy Suv, jazda po nierównościach czy wiejskich drogach to żadna przyjemność, ale nie do tego został stworzony ten samochód.
Moja sztuka jest z 2012 i nie widziałem większych oznak korozji, blacha jest w dobrym stanie. Na klapie bagażnika wyskoczyła mi ruda plamka po zimie, ale jak na 14 lat od wyjechania z fabryki to dosyć dobry wynik.
Tutaj zaskoczę nie jedną osobę, ponieważ samochód na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie malutkiej puszki, ale Mito ma dosyć sporą przednią szybę jak i boczne, lusterka zewnętrzne moim zdaniem są ogromne, a pozycja kierowcy sprawia, że ciężko czegoś nie zauważyć. Porównanie mam dobre bo wcześniej miałem Eclipse 4G, to jak porównanie widoczności w czołgu do Multipli.
Auto bardzo wygodne, komputer pokładowy jest bardzo intuicyjny, wszystko na dobrą sprawę na swoim miejscu. Ja osobiście narzekam na niezbyt duży podłokietnik, ale to nie limuzyna. Brakuje chociaż jednego dużego uchwytu na kubek/butelkę, te w drzwiach czy za gałką zmiany biegów zmieszczą co najwyżej małego red bulla.
Samochód jest mały, więc ta puszka równie szybko się chłodzi jak i nagrzewa, to duży plus szczególnie podczas zimy.
Kierowca wraz z pasażerem obok śmiało mogą jechać w dalsze trasy, nie jest zbytnio klaustrofobicznie. Z tyłu natomiast bez problemu z przewiezieniem 2 osób. Bywa ciasno, ale ten dach nie jest ścięty jak w typowym coupe, więc miejsca nad głową trochę mają pasażerowie.
No tak do 100/120km/h daje 4 gwiazdki, nie ma co się spodziewać fajerwerków, powyżej 140km/h bywa głośno, ale spokojnie można prowadzić rozmowę z drugą osobą.
Części bardzo tanie + dostępne wszędzie (to Fiat). Średnie spalanie rzędu 8.2l/100km jest bardzo niskie jak na takie osiągi, większość osób będzie stać na utrzymanie tego samochodu.
22 tysiące za auto, które świetnie wygląda, mało pali, nie psuje się, a jeśli to części są tanie i potrafi na światłach zaskoczyć nie jednego "Niemca"? Nie wiem czego chcieć więcej.
Duży wpływ ma to, jak dbał poprzedni właściciel, ja trafiłem akurat bardzo dobrze i poza rozrządem czy filtrami wymieniłem tylko termostat, ale to zaliczam do drobiazgów.
Po 15 tysiącach kilometrów absolutne zero. Przegląd przechodzi wzorowo, zawieszenie w świetnym stanie. Wymieniłem uszczelkę pod deklem bo się lekko pocił, teraz nic nie widać.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 TB MultiAir 16v 170KM 125kW [l/100km]

8,6