Ocena kierowcy - Audi A6 C8 Avant

Gustaw, 6 miesięcy temu
Silnik 2.0 40 TDI 204KM 150kW
Rok produkcji 2023
Audi A6 C8 Avant 2.0 40 TDI 204KM 150kW 2018-2023 - Oceń swoje auto
Silnik : 7,5 do 100, 254 liczników Max i do tego taka cisza w aucie? Wow.
Poprzednim samochodem było Volvo S90 (też salonowe) i poza designem (głównie wnętrza), w A6 wszystko jest lepsze i bardziej dopracowane. Auto w bogatej wersji wraz z domykającymi się drzwiami jest świetnie wyciszone. Przy 160km/h frunie cicho się nie męcząc (2k obrotów silnika jedynie). i mając zapas na więcej do ponad 240km/h gdyby ktoś miał potrzebę na niemieckiej trasie. Komfort, wystarczające osiągi i pojemność dla każdego. Wnętrze w wersji C8 po lifcie jest świetne - takie same jak w A8 (czego o C9 niestety powiedzieć nie można, które takie samo wnętrze ma co A4/A5). Wszystko dobrze spasowane i pięknie wieczorem oświetlone. Quattro poprawia bezpieczeństwo także.
Od nowości, tak u mnie jak i u znajomych mających ten sam silnik należy dolać 1L oleju na 10 000km. Te "typy" tak widać mają. Może irytować, ale da się przyzwyczaić ;) 5 gwiazdek mimo to - tak z racji na osiągi, jak i na ciszę działania.
Jest opóźnienie wymagające przyzwyczajenia w trybie komfort. W trybie sport go nie ma, poza tym 7 przełożeń działa lepiej niż 8 przełożeń w Volvo S90 D4. Świetna skrzynia, trudno o lepszą. Może w BMW. Może.
Quattro daje kontrolę w każdych warunkach. Wg mnie standardowe zawieszenie jednak dla bardziej spokojnej jazdy - o ile autostradową można taką nazwać ;) Hamulce - tu bym nieco odjął, ale nie na tyle, by gwiazdkę zdjąć.
Ponadczasowa, podoba się lub nie - dla mnie auto dobrze się prezentuje. Technicznie nic do zarzucenia, dlatego 5 gwiazdek. Widać solidność.
warto zainwestować w kamerę 3D dookoła samochodu. Chociażby z racji jego gabarytów. U mnie tej kamery nie ma (jedynie cofania z wykrywaniem ruchu poprzecznego) i też jest ok.
Nie wina auta a zakłamanej EU - ale trzeba porobić skróty na wyłącznie ostrzegania o prędkości, czy wyłączania start stop lub trzymania linii. Czasem kłopot z łączeniem się z telefonem czy firmowymi kamerkami audi (przód i tył) - gryzie się Wifi. Wygodne i czytelne ekrany haptyczne.
Fotele wentylowane bardzo polecam, tak samo jak ogrzewanie, które wówczas też jest (pakiet konturowy). Grzana kierownica itp. Wszystko jak należy. Co do wentylacji wnętrza - do niczego się doczepić nie można, 4-strefowa klimatyzacja robi co do niej należy należycie :)
Dość miejsca dla 4 osobowej rodziny i wypadu na wakacje - trumna na dachu niezbędna, ale za to dzieci rzadko kiedy mają torbę miedzy sobą czy tam plecak. Bagażnik przyzwoity i ustawny, płaski itp. Niemałe auto, to czego się spodziewać w sumie.
Wraz z pakietem wyciszenia jaki posiadam mogę powiedzieć, że jest ciszej niż z pakietem wyciszenia jaki miałem w Volvo S90. Czyli bardzo dobrze. Komfort na trasach rzadko spotykany nawet w tej klasie samochodów.
Opony 245 są kosztem gdy się nie oszczędza na ich jakości (a się nie powinno). Mnóstwo automatyki i eketroniki - na razie nic nie wysiadło ale łatwo mogę sobie wyobrazić, gdyby Audi zaczęło sięgać serwisem :D Przeglądy ASO także drogie.
Auto jak widać z opisów i ocen - świetne, spełniające wszystkie oczekiwania względem komfortu i osiągów (bez zapędów ścigania się). Niestety o przynajmniej 50k zł za dużo kosztuje katalogowo. Niestety inflacja nie pomaga. Ktoś ma firmę, niech rozlicza. Zresztą konkurencja tańsza nie jest.
Połączenie z 2 telefonami jest problematyczne. Analogicznie z kamerkami jazdy na Wi-Fi. Nie, że się psuje, ale denerwuje. Po 40k nic nie wysiadło drobnego, czasem coś postuka w zagłówku fotela na dziurach, ze zderzaka klapka holowania odpadła czy spryskiwacz się nie schował na mrozie. Tyle.
Po ponad 40k km nic się nie stało. Nie wiem jak będzie za 100k km - ale znajomi mające podobne konfiguracje nie narzekają na nic znaczącego.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 40 TDI 204KM 150kW [l/100km]

6,7