Ocena kierowcy - Audi Q5 II SUV Facelifting

Silnik 2.0 40 TDI 204KM 150kW
Rok produkcji 2024
Audi Q5 II SUV Facelifting 2.0 40 TDI 204KM 150kW od 2020 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
W 2020 kupiłem wersję 35 TDI quattro mega fajne auto. Ekonomiczne, potrafiło palić 5,5L/100km przy ekonomicznej jeździe. Przejechałem 270 tyś km i średnie spalanie wyszło 7,7l. Auto bardzo dynamiczne i cichutkie. Niestety ta wersja już nie była dostępna. Kupiłem 40TDI quattro. Pali jak smok a wcale nie jest dużo dynamiczniejszy mimo prawie 50 KM więcej. Jest dużo głośniejszy a teraz okazało się że bierze olej. Do tego ma wadę fabryczna i podczas deszczu nie działają czujniki cofania. W poprzedniej wersji nie wiedziałem co to serwis - wizyta co 30 tyś. W nowej wersji mam przejechane 10 tyś i już trzy razy musiałem być na serwisie a dopiero naprawę mam umówioną na kolejną wizytę.
Bierze olej, prawi 100ml na 1000km Bardzo paliwożerny, pali o 1,5l więcej niż wersja 35TDI z 2020r.
Tak jak poprzednia wersja bardzo dobre zawieszenie
Nad tylną szybą jest spojler i niestety pom myciu w automatycznej myjni nie domywa tylnej szyby i miejsca gdzie są lusterka.
Brak schowka na okulary w podsufitce jest wkurzający.
Miałem przez 4 lata wersję 35TDI z wyciszeniem przednich szyb - mega ciche auto. Nie wiem czy to tylko to wpływ na wyciszenie ale ta wersja jest dużo głośniejsza.
Dużo pali i bierze olej - niestety to ma wpływ na koszty
Niestety jak 2020 kupowałem wersje 35TDI to była mega cena teraz dałem za dość dobrze wyposażony 40TDI ponad 235 tyś i to jest już dość dużo - tyle samo co konkurencja..
Podczas deszczu nie działają czujniki cofania. Czekam jeszcze na termin naprawy. Przy okazji w firmie jednocześnie z mim Q5 kupiliśmy jeszcze A6. Koledze bez żadnej przyczyny zadziałał system ochrony pieszego wymiana "czujników" 1600zł bo nie uznali reklamacji.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 40 TDI 204KM 150kW [l/100km]

8,2