Ocena kierowcy - Dacia Bigster

Silnik 1.2 mild hybrid-G 150 150KM 110kW
Rok produkcji 2026
Przebieg: 1 000 tys. km
Dacia Bigster 1.2 mild hybrid-G 150 150KM 110kW od 2025 - Oceń swoje auto
Fantastyczne auto, z jednym poważnym i kilkoma drobnymi mankamentami. Chciałbym, naprawdę chciałbym dać mu 5 gwiazdek, ale jego automatyczna skrzynia ma problemy (zbyt szybkie wrzucanie 6 biegu, losowe opóźnienia). Poza tym, jest super: przestronne, wygodne, przyjazne, przemyślane. Cicho marzę, że jakaś zmiana oprogramowania mogłaby rozwiązać te mankamenty, ale niezbyt w to wierzę (myślę, że to pogoń za optymalizacją zużycia paliwa pod testy). Opiszę więcej w szczegółowej recenzji i może w przyszłości zaktualizuję, jeśli jednak coś się poprawi... Swoją drogą, dwie rzeczy działają naprawdę dobrze i zasługują na wspomnienie a nie mają osobnej kategorii: - adaptywny tempomat: działa świetnie i można na nim polegać - system korekcji pasa. Bardzo fajnie ustawiony, korekcja jest bardzo delikatna i przewidywalna, myślałem, że będzie wkurzać a okazuje się naprawdę przyjemne i pomocne
Działa całkiem fajnie. Jak rozumiem są dwa silniki, z przodu hybryda z tyłu elektryczny. Auto dość sprawnie się między nimi przełącza, choć trudno to śledzić w podglądzie dystrybucji mocy, bo zmiany są dość skomplikowane. Na baterii (o małej pojemności) spędza niewiele czasu, ale często. Moc jest całkiem niezła, w mieście jest super, ale nawet na drodze szybkiego ruchu przyśpiesza sprawnie i nie czuję by brakowało mocy. Poza tym silnik ma przyjemny dźwięk (choć trzeba się przyzwyczaić do częstych zmian, silnik włącza się i wyłącza). Na razie nie mogę się przyczepić do niczego.
To jest największa zaleta (automat!) i wada samochodu (źle ustawiony, opis poniżej) . Przesiadłem się z manualnego Dustera i bardzo cieszyłem na automat. Faktem jest, że kiedy działa, jazda z nim to prawdziwa przyjemność i chciałbym aby działał zawsze. O co chodzi? No więc automatyczna skrzynia mieście (do 50-60 km/h) działa doskonale: jest responsywna, auto reaguje jakby czytało w myślach. Bardzo dobrze jest też przy większych prędkościach (90+ km/h). Niestety, skrzynia jest ustawiona tak, że zbyt szybko wrzuca wyższe biegi i przy około 70+ km/h masz już 6. Pół biedy jeśli jedziesz po idealnie płaskiej drodze albo z górki, ale jeśli trafisz na choćby najmniejsze wzniesienie, skrzynia zaczyna zgrzytać. Tak, jeśli znacie manualne Dustery i ich "wskaźnik zmiany biegów" to wiecie, że koło 70 pokazywał, że należy wrzucić wyższy bieg i wszyscy to ignorowaliśmy. No więc Bigster tego nie ignoruje. Co gorsza, jest uparty, będzie ciągnął na tej 6-tce i nie zrzuci mimo chrobotu. Masz na kierownicy manetki (swoją drogą bardzo wygodne rozwiązanie), więc możesz naciskając lewą zrzucić bieg ręcznie. Nagrodzi Cię błoga cisza... przez chwilę, zanim auto z powrotem wrzuci wyższy bieg. Pozostaje Ci przytrzymać manetkę i... wrzucić manual. Tak, jeśli jedziesz po drodze z ograniczeniami prędkości do 70, lekko pod górkę, to przez większość czasu, autem 4x4, automatyczna skrzynia chrobocze i musisz jechać na manualnym 5 biegu! Koszmar. Efekt znika dopiero około 90. Już samo to byłoby okropne, ale skrzynia ma jeszcze jeden, choć trudny do replikacji mankament. Od czasu do czasu (fakt że niezbyt często), gdy mocniej przyspieszasz (wyprzedzanie) przy prędkości 70+, naciskasz pedał i.... nic się nie dzieje przez jakąś sekundę (no może pół). Auto myśli, po czym dochodzi do niego czego chcesz i wyrywa do przodu. Nie miałem jeszcze sytuacji by było to niebezpieczne, ale mogę sobie wyobrazić sytuację gdy tak będzie. Marzę aby te problemy zostały wyeliminowane. Ale o ile trochę mam nadzieję, że to opóźnienia zostaną poprawione, o tyle te przełożenia... no nie wiem, świat byłby zbyt piękny :'(
Rewelacja, lepiej niż w Dusterze z poprzedniej generacji. Zawieszenie jest dość miękkie, ale auto bardzo sprawnie radzi sobie z nierównościami. Na gruntowych drogach nie miałem problemu, przyczepności nigdy nie straciłem (ale też nie testowałem go w śniegu albo skrajnych warunkach). Ogólnie, wrażenia z jazdy mam bardzo dobre.
Super, wszędzie ocynkowana blacha, gruby lakier... Ale poza tym niewiele mogę powiedzieć, nie używałem jeszcze na tyle długo. Za to bardzo porządnie wykonana, zero zastrzeżeń.
Nie mogę się przyczepić. Dałbym tak 4.8 bo słupki z przodu są faktycznie dość masywne, ale nie jest to szczególnie uciążliwe. Auto jest wysokie, co mi bardzo pasuje. Lusterka są bardzo dobrze wyprofilowane, tylna szyba dość mała, choć centralne lusterko jest funkcjonalne... no może 4.7, nadal bliżej 5 gwiazdek niż 4.
Ogólnie, jest dobrze. Masa miejsca, dobrze zaprojektowane. Bardzo podoba mi się jak zbudowano centralną cześć i oparcie (prawa ręka), pasażerowie mają masę miejsca a bagażnik jest ogromny (mniejszy niż w autach bez LPG, ale okazuje się, że wokół butli są puste w środku zasobniki ze styropianu, więc jest gdzie trzymać rzeczy). Środkowa część tylnych foteli może się po złożeniu zmienić w oparcie, choć bez sensu, że Dacia nie daje jakiejś siatki na ten otwór - jeśli miałbyś coś w bagażniku, to w czasie hamowania może wlecieć do środka. Poza tym uchwyty na kubki z przodu (konfigurowane ze schowka maskownicą) nie do wszystkich kubków pasują. Nie używam ładowania indukcyjnego, ale gdybym używał, to ładowarka z przodu jest nieco dziwnie położona. Aha, pasażerowie z tyłu trochę narzekali na twarde zagłówki. Hm. Ale czepiam się. Auto jest dobrze zaprojektowana, poza tym, ma masę wygodnych, fizycznych przycisków. Nawet personalizacja systemów wspomagających ma swój osobny przycisk, dzięki czemu nie trzeba ich zmieniać z tabletu. A wróć, dwa minusy. W przeciwieństwie do Dustera, nie ma tu fizycznego przycisku kamery! Tak, kamery parkowania musisz wybrać z tabletu i przycisk nie zawsze jest dostępny (jest w głównym menu a nie na pasku). A poza tym jakość kamer jest... pocieszna. Mam wrażenie, że kamery są gorsze niż w Dusterze, choć pewnie są takie same, ale ekran jest większy. Dobrze przynajmniej, że są adaptywne linie jazdy (te linie które wykrzywiają się, pokazując gdzie jedziesz) i że wraz z kamerą działają czujniki z wizualizacją. Dzięki temu, parkować się da, nawet dość komfortowo. Nadal, trochę śmieszne że 2026 ktoś dał taką kamerę do najlepszego samochodu w ofercie Dacii... Przy okazji, ciekawostka, kamera ma nieudokumentowany "feature", że gdy podjedziesz bliżej czegoś, robi zmianę perspektywy i najazd ,,z góry'', żebyś mógł ocenić odległość... poza tym, że wygląda to na przekształcenie obrazu a nie dodatkowy sensor i nie pomaga jakoś specjalnie... Swoją drogą, kolejna ciekawostka: Dustery miały ogranicznik prędkości, którego mało kto używał. A tutaj, dodali do niego feature który czyni go użytecznym! Otóż, w trybie ogranicznika auto wyświetla (albo może wyświetlać, to opcja) "radar", czyli czas hamowania do następnego samochodu - w sekundach i kolorem (zielony, żółty, czerwony). Całkiem fajne i dobrze działa, ja tego używam jako domyślnego trybu w mieście. Więc sumarycznie, to jest takie 4.5, myślałem czy nie dać 4 gwaizdek, ale chyba raczej jest na plus :-)
Super, klimatyzacja (dwustrefowa) działa świetnie (wrażenie moje i pasażerów z tyłu) a auto nie paruje w czasie deszczu. W stosunku do Dustera dodali opcje w trybie auto (fast/normal/mild). Wygodny panel obsługi na fizycznych przyciskach. Nie da się do końca zamknąć nawiewów, ale nie wiem czy to komuś potrzebne? Nie przetestowałem w mocnym zimnie, więc nie wiem jak grzeje, w temperaturach poniżej 10 jest spoko.
Masa miejsca, więcej niż w Dusterze. Dla kierowcy i pasażera z prawej to chyba kwestia lepiej wyprofilowanych foteli i drobnych zmian w centralnej przegrodzie (choć jest zdecydowanie wyżej), ale z tyłu, pasażerowie mają z 10cm więcej niż w poprzednich Daciach. Fantastyczne! Poza tym, można dobrze ustawić fotel kierowcy, więc to też pomaga znaleźć sobie miejsce.
Lepiej niż Duster poprzedniej generacji, zdecydowanie. Możliwe, że jeśli ktoś jeździł autami premium, żądałby więcej, ale dla użytkownika poprzednich modeli Dacii, jest super. Bardzo dobry system nagłaśniający (względem Dustera), dobrze to słychać przy muzyce. W tym aucie, przy prędkości około 100 km/h, można nawet posłuchać czegoś cichszego.
Trudno mi ocenić, choć w stosunku do Dustera jest trochę gorzej, choćby ze względu na droższe ubezpieczenie...
Chyba nie ma na polskim rynku nie-chińskiego samochodu który oferuje tyle za tą cenę. Jestem zadowolony i gdyby nie problemy ze skrzynią, byłbym po prostu wniebowzięty.
Poza problemami ze skrzynią (patrz powyżej) jest trochę drobiazgów np. w systemie multimedialnym jest QR kod do parowania z aplikacją Renault a nie Dacii. Kamery losowo nie przełączają się przy jeździe przód/tył. Czasem (bardzo rzadko) aplikacja trochę zwolni. Może to jeszcze naprawią.
No nie miałem, jak się pojawią to zaktualizuję...

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 mild hybrid-G 150 150KM 110kW [l/100km]

7,2