: Złoto, mistrzostwo świata, cud inżynierii :)
: Drobiazgi które już opisałem wyżej
Ten model miażdży niemiecką konkurencje! Idealny cruiser, samochód którym przejedziesz 500+ niewzruszony, ale nadaje się również do miasta - świetne daily nawet na 2026 rok. Polecam!
3.0 2JZ-GE silnik niezniszczalny, znoszący wszystko przebieg 290 tys. kilometrów to dopiero jego docieranie, dźwięk i charakterystyka jest wspaniała i zupełnie nieporównywalna z konkurencyjnym BMW. To po prostu jeden z najlepszych silników jakie powstały - nie zapraszam do dyskusji!
Miękka, płynna, dość powolna na dzisiejsze standardy, ale na tamte lata to naprawdę wyśmienita skrzynia.
Brakuje sportu, zbyt miękki zbyt dużo tu luzu a samo zawieszenie jest po prostu zbyt miękkie - mimo wszystko można ten samochód posłać "bokiem" nawet na suchym, jednak trochę mi tu brakuje tej pewności.
Lexus jak to lexus, czy każdy inny stary japończyk po prostu rdzewieje - taki ich urok
Widoczność jest naprawdę dobra! Przednia jak i boczne szyby opadają nisko - napewno niżej niż we wspólczesnych suvo-czołgach przez co naprawdę widzimy sporo i nie mamy stresu, martwe strefy są niewielkie - ja w tym samochodzie czułem się bardzo pewnie po przesiadce z dużo mniejszego Twingo
Cóż: klimatyzacja na ekranie dotykowym, średnie ułożenie przycisków w przedlifcie czy to, że niektóre istotne przyciski jak otwarcie klapy bagażnika czy wlewu paliwa mogą się mylić - tutaj brakuje mu trochę do późniejszych lexusów
Podgrzewane fotele, dwustrefowa automatyczna klimatyzacja - zabieram gwiazdke za ten dotykowy panel który po prostu męczy - ale najważniejsze, że temperature regulujemy przyciskami
Przestrzeni jest aż nadto - Lexus od zawsze zabiera trochę bagażnika aby pasażer jak i kierowca miał sporo miejsca i mi to jak najbardziej pasuje!
Topowe - lepsze niż w niemieckiej trójcy podróżowanie z prędkościami 160 km/h z prędkościami obrotowymi nie przekraczającymi 3500 obr i możliwością rozmowy w kabinie w prawie 30-letnim samochodzie to naprawdę świetne odczucie!
Tanio nie będzie - ale jak już naprawisz to będzie działać - tu dużo i często się nie psuje ale jednak się zdarza - jednak nie sądze aby samochód kiedykolwiek sprawił, że staniesz na drodze i będziesz czekał na lawete. To raczej rzeczy eksploatacyjne: amortyzatory, pasek rozrządu, regulacja luzów zaworowych etc. Jest znacznie lepiej w finalnym rozrachunku niż u konkurencji.
100% Warto! Samochód jest droższy niż wszyscy konkurenci z tamtych czasów, jednak jest absolutnie tego warty, cóż nie bez powodu sam silnik kosztuje ok. 8 tys. :) Ten samochód naprawdę jest wyjątkowy a jeżeli można go kupić do 15 tys. to jestem naprawdę na tak!
nie działa pamięć fotela, regulacja góra dół fotela u pasażera, czy kierownica nie chce wjeżdżać - to są te drobiazgi za które muszę zabrać punkty - miałem innego GS'a i te drobiazgi się powtarzają jednak nie są to rzeczy które szczególnie utrudniają życie - nigdy nie zdarzyło mi się aby zaciął się szyberdach czy szyba - ah no ale tak, zamek centralny też potrafi paść i to jest naprawdę irytujące!
Poważne usterki tu się nie zdarzają, no chyba że ktoś nie zmienił rozrządu lub/i oleju od nowości :)