Wszystko super, poza drobnymi mankamentami w ergonomi i ograniczonej praktyczności (Sedan bez składanej tylnej kanapy)
Cóż tu pisać... elegancka V6, ładnie brzmi, gładko się kręci i nie sprawia żadnych technicznych problemów.
Ta e-CVT ze względu na dużą moc silnika daję zupełnie inne wrażenia niż te z silnikami z Priusa (mam Aurisa hybrydę do jazdy wokół komina). Tu nie trzeba doprowadzać silnika do wycia by dobrze przyspieszał. Silnik krótko mruknie i pozamiatane, jakieś auto mamy wyprzedzone. Owszem jak chcemy popisać się przyspieszeniem maksymalnym przed pasażerem wciśniemy gaz do końca to błyskawicznie rozpędzimy silnik do 5 tyś/min i będzie wył, ale to tak samo z każdym innym automatem jak go na maksa przydusimy to zrobi kickdown i silnik będzie też wył w okolicach maksymalnych obrotów, to normalne, bo silnik ma pracować z mocą maksymalną. Z tym że większość automatów będzie szarpać przy kickdownie, Za to w tym eCVT odbywa się to absolutnie płynnie nawet przy agresywnym przyspieszaniu. Też mały lag, nie tak wspaniale jak w elektryku, ale wg mnie lepiej, płynniej i bardziej przewidywalnie niż w różnych dwusprzęgłówkach w którymi też jeździłem.
Mam wersję prestige z utwardzanymi amortyzatorami z trybem Sport plus jak to z F-sport z utwardzanymi amortyzatorami. Po utwardzeniu amortyzatorów idzie w zakrętach jak dobre BMW. W trybie normal dobry kompromis między komfortem a sztywnością. Jest tu bardzo dobrze.
13 lat i nic nie rdzewieje. Sztywne.
Tak jak współczesne sedany, nie wyróżnia się ani na plus ani na minus w tej materii.
Tutaj drobne mankamenty z umiejscowieniem niektórych przycisków. Np Auto-hold, zerowanie licznika dziennego, parę innych rzadziej używnych, głupio zasłonięte przez kierownicę tu to by były maksymalnie trzy gwiazdki. Z drugiej strony wygoda i możliwości regulacji fotela kierowcy i pasażera w tej wersji Prestige na najwyższym poziomie, to jest super. Stąd kompromisowo 4 gwiazdki.
Bez zastrzeżeń, szybko się nagrzewa i chłodzi, nie ma uciążliwych przeciągów. Wentylacja foteli to jednak przedmuch powietrza z wnętrza samochodu, nie prosto z klimy stąd nie jest bardzo intensywne. Może to i dobrze bo nie zaziębi nerek :)
Z przodu bardzo dobrze, z tyłu tak sobie jak na tę długość samochodu, a to ze względu ze względu długą maskę bo silnik umieszczony wzdłużnie. Podobnie zresztą jak w BMW 5. Taki na przykład passat na pewno będzie miał większą przestrzeń. Jeśli w tej katergori węźmiemy też pod uwagę przestrzeń bagażową to należałoby zmiejszyć ilość gwiazdek to trzech. Pojemność bagażnika coś w okolicach 450l, Oparcia tylej kanapy się nie składają nawet nie ma przelotki na narty w podłokietniku. Wersje niehybrydowe czyli bez batertii trakcyjnej mają bagażnik większy o 100l i przelotkę na narty przynajmniej.
Jest dobrze, ale nie rewelacyjnie jak by przystało na ten segment i klasę premium i ogólną opinię o lexusie. Jak na mój gust przy prędkościa 120-140 trochę za bardzo słychać szumy toczenia a przy większych szumy powietrza. Natomiast silnika przy jednostajnej jeździe bez przyspieszania nie słychać praktycznie nigdy, niezależnie od stałej prędkości.
Jak na segment premium bardzo OK. Np Przegląd olejowy + wymiana klocków hamulcowych przód tył. 1850 pln całość z robocizną w AllJapaneseCars, w ASO Lexa byłoby 3000. Zużycie paliwa jak na tą masę samochodu pojemność silnika moc itd, uważam za niewielkie zwłasza w mieście - 8-9l/100km, trzeba się postarać by dobić do 10l. Trasa 120km/h 7l, 140km/h 8l.
Trochę drogi jak na samochód 8 letni kiedy go kupowałem, Niemieckie marki premium w podobnym wieku przebiegu i z podobnej mocy silnikiem jak MB E, BMW 5, Audi 6 byłyby tańsze. Ale tu przynajmniej nie ma praktycznie żadanych problemów, więc może można dało by te pięć gwiazdek dać. Ale że nie zmiejszałem do 3 w poprzedniej kategorii za przestrzeń (bagażnik) więc zmniejszę tu do 4.
W wieku 12 lat pojawił się przeciek na wężyku klimatyzacji i trzeba było go wymienić. Poprzedni właściciel deklarował że nie miał żadnych usterek. Jako że to jedyna nadprogramowa wymiana w 13 letnim aucie poza standardowymi wymianami serwisowymi typu świece klocki olej itp daje 5 gwiazedek.
Absolutnie nic w tym zakresie.
- zużycie paliwa dla silnika 450h 345KM 254kW