Bardzo wygodny, przestronny samochód, który nie próbuje przedziurawić Twojego portfela. Pół roku temu stwierdziłem, że chciałbym spróbować czegoś innego, dlatego przejechałem się Volvo XC60 II gen oraz Mercedesem GLC I gen diesel. Zostałem przy RXie pomimo jego kilku wad. Volvo jest bardzo pięknie narysowane na zewnątrz i w środku, ale głośny silnik i jakoś materiałów w środku mnie zniechęciła. Mercedes niestety spowodował, że nie czułem się jak w aucie premium.
Silnik to chyba najmocniejsza strona tego wozu. Jest kompletnie bezawaryjny i prawie bezobsługowy oprócz wymiany oleju i świec. Prosta i pancerna jednostka na łańcuchu od której nie wymagam sportowych osiągów, ale mimo tego jednostka jest bardzo elastyczna i przyjemna w odsłuchu. Lubi się z lpg ...
Nie jest wolna, ale też nie jest szybka, za to nie psuje się, nie przeciąga biegów. Jest taka jaka powinna być w komfortowym lub rodzinnym czołgu. Jedynym minusem tej skrzyni jest to, że ma tylko 6 biegów. IV generacja ma 8 biegów i auto pali znacznie mniej i jest przyjemniejsze w obyciu - krótsze przełożenia przekładają się na większą dynamikę jazdy.
Auto to pokonywania kilometrów w komfortowych warunkach i właśnie to robi. 4 gwiazdki, ponieważ pneumatyka jest trochę głośna. Mogłaby wybierać dziury łagodniej.
Elegancka, nie ma problemów z rdzą.
Czujniki parkowania, kamera tylna i boczna. Duże szyby
Jak w domu ...
Jeśli nie wozisz autobusu pełnego dzieci, to nie ma co narzekać. 2 metrowy kierowca i 2 metrowy pasażer za nim mogą jechać w trasę
Oleje, filtry, świece, klocki, opony
Auto jest strasznie drogie, model trzyma mocno cenę, ale za spokój się płaci
- zużycie paliwa dla silnika 350 277KM 204kW