Ocena kierowcy - Mazda CX-30

RK, 26 dni temu
Silnik 2.0 Skyactiv-X 186KM 137kW
Rok produkcji 2025
Mazda CX-30 2.0 Skyactiv-X 186KM 137kW od 2021 - Oceń swoje auto
Dobry, cichy samochód, touch screen ale nic nie trzeba klikać - na wszystko są przyciski fizyczne. Tradycyjna choć niespieszna skrzynia hydrokinetyczna - trudno ją "zajechać"
w porównaniu do Mazdy 3 skyactive G z 2017 szybciej redukuje biegi przy wzrastającym obciążeniu (np pod górę). Nie jest to najszybsza skrzynia a silnik jest mega elastyczny i zmienia biegi pięć razy rzadziej niż np. skrzynia DSG. Dla kogoś może to być wada
Trochę sztywny/głośny na nierównym asfalcie
Bez zastrzeżeń. Sylwetka nie znudzi się przez lata.
Do przodu super, do tyłu marnie ale to nie problem przy kamerze cofania
Wszystko na swoim miejscu, dobrej jakości i wszystkie potrzebne przełączniki są fizyczne. Dla mnie ogromna zaleta.
Bez zastrzeżeń
Przednie fotele dla każdego wzrostu. Jak kierowca ma 180 cm i nie lubi trzymać nosa na przedniej szybie to pasażerowie z tyłu mają za mało miejsca na nogi.
Auta z wyższej półki miewają sporo gorsze.
Mam nadzieję że jak będzie się zachowywała jak moje poprzednie auto Mazda 3 to będę mega zadowolony. Średnie zużycie paliwa 6.8 l/100km po 6k km (zima, wiosna, autostrady 2k km drogi szybkiego ruchu 2k km, miasto 2k km z dopuszczalnymi prędkościami bez ślimaczenia ale i bez rajdowego zacięcia.
Ciut drogie auto, auta z PRC szybko nadganiają jakość przy niższej cenie
Upierdliwe brzęczenie na 2200 obrotów. Coś wpada w rezonans i jak nie znajdę co to auto pójdzie do serwisu. W dwóch innych autach tego samego modelu tego problemu nie znalazłem
żadnych

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 Skyactiv-X 186KM 137kW [l/100km]