Ocena kierowcy - Mazda CX-60

Lawyer78, 2 dni temu
Silnik 3.3 e-Skyactiv D 254KM 187kW
Rok produkcji 2025
Mazda CX-60 3.3 e-Skyactiv D 254KM 187kW od 2022 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik jest przepotężny i bardzo ekonomiczny. Mało osób daje mi wiarę, jak opowiadam, ile ten samochód pali, biorąc pod uwagę jego gabaryty i masę. Nigdy nie sądziłem, że wybiorę silnik Diesla, ale teraz nie wyobrażam sobie innego wyboru. Lubię jazdę dynamiczna, ale i ekologiczną - ten samochód daje mi wszystko :-)
Inne : Brak
Absolutnie rewelacyjny samochód. Jest kompletny pod każdym względem. Swoim wyglądem budzi podziw. Masywny, nowoczesny wygląd, bez ostrych kantów. Dynamiczny czołg na kołach. W zasadzie wszystko jest takie jaki powinno być w tym aucie i w dodatku... Z dużą nutą elegancji. Jak ktoś lubi lekki "oldskul" - to należy bezwzględnie pochylić się nad tą propozycją. Dodam także, że środku miejsca się ogrom. Gdy wchodzisz do Mazdy, wchodzisz do innego świata. Nie znalazłem na rynku nic podobnego, co mogłoby powtórzyć ten efekt.
Dynamiczny, szybki, zwinny, ekonomiczny. Czuć pod maską tę ogromną i niezawodną moc. No i te 6 cylindrów... :-) Klimat niepowtarzalny... A dla eco-driverów - tylko przyjemność: 5-5.8l/100 km to standard dla tego potwora :-)
W wersji 2025 (model 2026) skrzynia nie szarpie, nie rzęzi, nie chrobocze... :-) Jest płynna i szybka. Także przy zwalnianiu i hamowaniu. Biegi z gracją wchodzą do góry (lubią) i w dół... Nie zauważyłem żadnych problem..
Fakt, nie jest to "łóżko wodne", ale samochód płynie pokonuje nierówności, lekko kołysząc, powiedziałbym z gracją. Nie jest to super miękkie zawieszenie, ale biorąc pod uwagę gabaryty auta i jego sportowe zacięcie, to raczej zawieszenie nie powinno być dla "miękiszonów" ;-).
Nie mam zastrzeżeń. Moja Mazda jest czarna, ale wciąż nie widać na niej oznak użytkowania i to pomimo, że dzieci nie przejmują się hałasem uderzania drzwi o inne elementy przy wsiadaniu/wysiadaniu :-) Na masce także brak oznak, że samochodem się jeździ... Dla mnie - brak zastrzeżeń.
Pojazd jest duży, ale z dużymi powierzchniami szyb. Możliwość dowolnego ustawienia fotela eliminuje jakiekolwiek problemy z widocznością... No i te kamery... Wszystko ułatwiają.. W poruszaniu się, w ogóle nie odczuwasz, że jest to iście gabarytowy potwór na kołach :-)
Wszystko pod ręką. Wszystko na miejscu. Nie ma irytujących funkcji czy elementów. Te przyciski wystawione na zewnątrz - robią robotę. A pokrętło do sterowania multimediami - bardzo, bardzo użyteczne i ergonomiczne. W zasadzie oduczyłem się dotykania w ekran (chociaż ma taką opcję - bez względu na opinię innych :-).
System sam myśli. Jak chłodzę pojazd, ustawienia zmieniają się tak, aby zrobić to najszybciej i najbardziej efektywnie. Jak ogrzewam - to system podgrzewa wszystko co możliwe, aby było komfortowo. Nieźle...
Z przodu - miejsca ogrom. W każdej pozycji jest mnóstwo przestrzeni. Z tyłu... Cóż, nie jeżdżę :-), ale dzieciaki nie narzekają. W każdym razie, niezmienni ten pojazd wydaje się przeogromny, nawet dla osób wysokich i bardzo wysokich.
Diesel, silnik 3.3, 254 KM, a w środku... Cisza... Nawet przy prędkościach autostradowych wciąż w środku panuje cisza... Czujesz jakbyś poruszał się limuzyną...
Na razie trudno ocenić. Mazda nie jest tania w utrzymaniu, ale na pewno tańsza niż pojazdy marek niemieckich, czy Volvo. Myślę, że ceny adekwatne do klasy pojazdu.
Jeżeli mam być szczery... To stosunek jakości i ceny jest zachowany. Nie ma na rynku nic do mogłoby rywalizować z Mazdą pod względem ww. stosunku, z uwzględnieniem wyposażenia, ekonomiki, parametrów i 6-letniej gwarancji (za która nie trzeba dopłacać). Jest bardziej niż ok.
Nie miałem "przyjemności" i oby tak zostało. W każdym razie wszystko działa, tak jak powinno.
Brak i oby tak zostało.

On - zużycie paliwa dla silnika 3.3 e-Skyactiv D 254KM 187kW [l/100km]