Ocena kierowcy - Opel Astra J Hatchback 5d

BPuzon, 5 miesięcy temu
Silnik 2.0 CDTI ECOTEC 160KM 118kW
Rok produkcji 2011
Opel Astra J Hatchback 5d 2.0 CDTI ECOTEC 160KM 118kW 2009-2011 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy
Układ elektryczny
Przy poszukiwaniach auta nie brałem Astry pod uwagę, ale w trakcie oglądania różnych modeli okazała się ciekawym wyborem. Mimo swoich lat wygląda bardzo przyzwoicie. Wygodne siedzenia, radio z systemem głośnomówiącym i możliwością odtwarzania muzyki z pendrive wystarczające. Choć zestaw głośnomówiący lepiej działa niż w moim drugim aucie nowszym i dużo droższym. Przyzwoicie wyciszony, a zawieszenie OK. No i silnik, brałem pod uwagę jedynie wersje z mocą co najmniej 150 kM. Mimo dojazdu do pracy trzeba mieć też odrobinę przyjemności z jazdy a ten silnik to daje przyzwoita kultura pracy, osiągi a i uśmiech przy tankowaniu.
Jeden z sensowniejszych wyborów. Dobra dynamika przy małym zużyciu paliwa.
Szukałem auta służącego jako dojazd do pracy ale w miarę wygodnego. Tu Astra spełnia swoją rolę. Wyciszenie naprawdę przyzwoita a i zawieszenie pracuje poprawnie.
Nie ma tragedii jak na auto 14 letnie znalazłem tylko dwa małe ogniska rdzy na klapie tylnej ale od wewnątrz więc łatwo to usunąć.
Spotkałem się z opiniami, że jest słaba widoczność choć ja tego nie widzę. Może troszkę małe lusterko wsteczne ale to jedyny minus, reszta jest na +.
Jak przy kompakcie. Z przodu bardzo dobrze. Miejsca jest wystarczająco a siedzenia bardzo wygodne, bagażnik bez szału ale wystarczający, no tradycyjnie z tyłu trochę mało miejsca ale ten segment tak ma.
Jak na razie to ceny elementów stricte eksploatacyjnych są niskie a koszty zakupu nowych opono wręcz mnie zaskoczyły na plus.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 CDTI ECOTEC 160KM 118kW [l/100km]

6,1