Ocena kierowcy - Opel Astra K Hatchback Facelifting

Gall, 10 miesięcy temu
Silnik 1.5 Diesel 105KM 77kW
Rok produkcji 2019
Opel Astra K Hatchback Facelifting 1.5 Diesel 105KM 77kW 2019-2021 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Auto dobrze wygląda i mało pali, jedyne plusy. Niestety, po przebojach z tym autem mam go dość. Silnik dostał jakiegoś luzu na wale przy 110 000 km, przy 120 000 padła pompa oleju. Silnik rzęzi podczas odpalania jak stary Wartburg. Jest to naprawdę irytujące. Poza tym, wersja 1.5 CDTI 105 km kompletnie nie ma mocy, czuć wyraźnie turbodziurę.
Zdążył się już popsuć dwa razy tak mocno, że naprawy przekroczyły 10 000 zł. Silnik jest mułowaty i rzęzi podczas rozruchu do czasu, aż się nie nagrzeje.
W miarę to chodzi, ale widziałem precyzyjniejsze w tym segmencie.
Nie prowadzi się tak dobrze jak Focus czy V40, ale jest naprawdę całkiem dobrze
Ładny, zgrabny samochód. Mam niestety hatchbacka, pojemność bagażnika niezbyt mnie zadowala. Octavia w tym samym segmencie jest lepsza, a z takiej się przesiadłem i odczuwam to bardziej.
Tylne słupki w hatchbacku są irytujące, stąd 3 gwiazdki.
Jest ład i porządek, ale trzeba się przyzwyczaić. Ot tak go nie opanujesz.
Jest OK.
W porządku, nie ma na co szczególnie narzekać, choć są auta przestronniejsze w tym segmencie.
Przez warkot tego mopsa pod maską, nie mogę dać mu zbyt wiele gwiazdek.
Wszystko byłoby okej, gdyby nie silnik będący tykającą bombą. Nie wiesz, kiedy znów spotkasz się z mechanikiem z ASO.
Całe szczęście, że auto drogie nie było. 3 lata temu zapłaciłem za swój egzemplarz 65 000 zł za dwulatka. Szkoda, że jakość gamy silników nie jest adekwatna do całkiem fajnej budy.
Raczej bez żadnych wkurzających bzdetów.
Tu mógłbym pisać o tym felietony, ale już nie mam ochoty przez brak sił do tego samochodu. Z 1.5 to po prostu nieporozumienie. Nie jestem jedynym przypadkiem, gdzie silniki te po prostu sobie padały, bo pan z ASO naprawił trzy takie egzemplarze z luzem na wale od początku tygodnia, a rozmawiałem z nim o tym w czwartek.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 Diesel 105KM 77kW [l/100km]

5,3