: Myślałem, że będzie słabszy i nie da się tym jeździć, a tu miła niespodzianka! Resorowanie jest o wiele bardziej komfortowe w porównaniu do sztywnej poprzedniczki tj. Corsy C.
Bardzo fajny i porządnie wykonany samochód, ale ja zrezygnuje chyba jednak z pewnych opcji wyposażenia i w to miejsce zainwestuję w 7 tyś. droższy i porównywalny pod względem osiągów, jednak znacznie oszczędniejszy silnik diesla 1,3 (75 KM).
Moim zdaniem silnik jest bardzo cichy i całkowicie wystarczający do normalnej, rozsądnej jazdy.
Nie spotkałem lepszej!
Jeździ bardzo przyjemnie i dobrze wybiera nierówności, ale jak dla mnie ma zbyt mocne wspomaganie kierownicy, co przeszkadza przy większych prędkościach.
Nie widać maski silnika, co znacznie utrudnia parkowanie, a co do cofania tyłem, to jest jeszcze gorzej...
Bez zarzutu, jedynie ten mikroskopijny i bezużyteczny schowek po stronie pasażera...
Klima (manualna) chłodziła, ogrzewanie grzało, więc czego się czepiać.
Jak na tą klasę to jak najbardziej do przyjęcia. Z tyłu to tylko Yaris II ma więcej miejsca na nogi.
Słychać tylko szum powietrza i pracę opon. Silnik delikatnie zamruczy jedynie przy ostrym przyśpieszeniu na niższych biegach.
Pożyczyłem to autko od Opla jedynie na 24 godz. i raczej go nie oszczędzałem, czerpiąc pełnię przyjemności z jazdy... Obserwując wskaźnik poziomu paliwa podczas tankowania i po przejechaniu 250 km, odniosłem wrażenie, że pali trochę za dużo - średnio jakieś 7 litrów.
W porównaniu np. z Grande Punto lub Toyotą Yaris II, cena jest stanowczo za wysoka.
Planuję dopiero zakup Corsy D, ale przeprowadziłem wiele rozmów z aktualnymi użytkownikami i na tej podstawie stawiam 4.
Kilka osób skarżyło się na problemy z jakością/trwałością lakieru. Byłem nawet świadkiem, jak jeden mocno zdenerwowany pan, odbierał w Świdnicy roczne auto po malowaniu, gdyż porobiły się wżery w lakierze! Innym zdarzały się pęcherze lub łuszczenie...
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 Twinport ECOTEC 80KM 59kW