: W samochodzie dużo przyjemnych niespodzianek. Auto jest dość dynamiczne jak na tą moc i pojemność.
: Układ SCR
Auto futurystycznie wygląda wewnątrz i zewnątrz. Wnętrze wykonane z wysokiej jakości materiałów, jest wygodne i dobrze się prezentuje. Niema tu wkużajacych i skomplikowanych zeczy. Użytkuje kilka samochodów jednocześnie i bardzo dużo jeżdżę - man z czym porównać. Na peugeocie zrobiłem już ponad 70 tysięcy km i chcę tutaj się podzielić wrażeniem.
Wcale nie brakuje mu mocy , silnik dobrze rozkręca się, ważne nie dusić go po niżej 2000 obrotów. Bezawaryja jednostka z bardzo tanim kosztem eksploatacji. Fabrycznie beż dwomasy, turbina zwykła bez zmiennej geometrii.
Jest to 5-cio biegowa manualna skrzynia. Nieco ciężej przeżuca się biegi niż w VW, ale to odczuwam jak przesiadam się z Passata. Biegi zawsze dobrze się zmieniają niezależnie od obrotów silnika czy temperatury na dworze. Przełożenia bardzo dobrze dopasowane - w mieście można spokojnie jechać 2 gim biegem od 30 do 50 km/godz. Za miastem szukam szustki tylko po przesiadaniu z auta z 6- bieg skrzynią. Przy 140 km na godzinę obroty nie całe 2500. Bez problemu osiąga 170 na godz, a jak potrzymać jeszcze gaz w podłogę to przekroczy 180
Rewelacyjne się kieruje, trzyma drogi w każdą pogodę, z mocniejszym silnikem napewno można było by poswirować ) Zawieszenie bardzo dobrze wchłania nierówności i dziury. Minusem hyba jest dość nisko dno, trzeba uważać na hopkach i drogach bez pokrycia. Malutkim zgrabnym kółkiem o kształcie prawie jak w formule można kręcić paluszkiem szybko zawracając na małych przestrzenach, lub parkując samochód. Na rondach z kilkoma pasami jadę z uśmiechem, bo auto nie zwala się na bok, nie odbija przy zjeździe z rond lub autostradowymi zjazdami o ostrych zakrętach.
Plastikowa klapa bagażnika, aluminiowe błotniki i maska robią ten samochód bardzo lekki . Lakier bardzo ładnie, Bogato się prezentuje i jest wysokiej jakości- parkingowe otarcie , zostawione przez nieuczciwego kierowce , udało się zapolerować .
Bardzo dobra widoczność, nie potrzebuje tutaj ni kamery ni czujników. Nie muszę kręcić głową czy zaglądać.
Super komfortowe fotele z przodu . Robiłem trasy po ponad tysiąc km w jedną stronę, jechałem całą noc i cały dzień po tym pracowałem. Duży schowek pod kokpitem , duże schowki w drzwiach, bez problemu mieszczą się przekąski i napoje w drogę. Z tyłu kanapa też super jak dla tej klasy. Komfortowo się siedzi lecz dłuższej trasy wolał bym tam nie jechać- dla osób wzrostem ok 180 mało miejsca na głowę. W strefie kierowcy - wszystko pod ręką, tempomat/limit prędkości bardzo pomaga w długich trasach a w tym samochodzie jest bardzo dokładny, i lekko się nim steruję w porównaniu do innych samochodów którymi jeżdżę lub jeździłem.
Ten system jakby nie istnieje bo raz ustawiłem i nie ruszam tego . Zawsze mam komfortową temperaturę. Zimą szybko się rozgrzewa a latem zchladza . Nigdy nie wieje mi w twarz, poza tym nigdy nie jest za gorąco.
Jak na małe auto jest sporo miejsca, jak już opisywalem wyżej . Bagażnik też cieszy pojemnością. Wózek dla dziecka spoko mieści się wraz z walizamy i torbami
jak dla tego samochodu, jest wygluszone o klasę wyżej. Wiadomo głośniej jest w mocny deszcz. Przy 140 można spokojnie gadać.
Bardzo tani w utrzymaniu. Niskie zużycie paliwa.
Tutaj ciężko coś powiedzieć bo za egzemplarz w dobrym stanie trzeba zapłacić. A z 2.0 dieslem iwersje gt to wogule. Za te pieniądze można kupić samochód wyższej klasy i lepszej marki czym 308.
Nic mi się w tym aucie nie psuło za bardzo, wymieniłem jeden raz laczniki stabilizatorów (na 320 tyś km) i gumki na których się trzyma filtr powietrza.
Jedynym minusem tego samochodu jest system neutralizacji spalin SCR ( adblue) brakuje mi słów żeby określić to. Dla tego najlepsze rozwiązanie- odłączyć system programowo nie demontując tego ukladu( gdyby się przydał kiedyś).
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 BlueHDi 99KM 73kW