Ocena kierowcy - Peugeot 5008 II Crossover Facelifting
Przebieg:
80 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
Bardzo dobre auto. Silnik 1.6 PureTech bardzo fajny w połączeniu z skrzynią EAT8 (klasyczny hydrokinetyk). Auto bezawaryjne, bardzo wygodne w długie trasy. Mam wersję GT Pack z dodatkowym wyciszeniem i akustycznymi szybami - na trasie rewelacja. Do tego system audio Focal, fotele z masażem, świetne światła LED i wiele innych bajerów. Ogólnie polecam, ale tylko z tym silnikiem (diesle mają problemy z AdBlue i DPF a 1.2 jest za słaby).
Bezawaryjny, moc w zupełności wystarczająca do sprawnej jazdy. Jedyny problem jaki miałem to zapocenie z pokrywy zaworów.
Bezawaryjna przy regularnej wymianie oleju. Czasem lubi delikatnie szarpnąć albo przeciągnąć bieg zanim się rozgrzeje, ale to normalne.
Jak na tak duże auto jest dobrze, ale do BMW trochę brakuje.
Dobre zabezpieczenie antykorozyjne i trwały lakier, co w dzisiejszych czasach jest ewenementem. Oczywiście zero korozji.
Jest ok, ale dobrze, że są kamery i czujniki parkowania z przodu i z tyłu.
Może trochę za mało schowków w porównaniu z Fordem S-Max.
Klimatyzacja trochę za mało wydajna. Utrzymuje zadaną temperaturę, ale długo schładza rozgrzane wnętrze.
Rewelacja. Miejsca dla kierowcy wystarczająco. Niektórzy narzekają na zbyt mało miejsca na prawą nogę, ale dla mnie jest ok (185 cm wzrostu). Bardzo dużo miejsca w 2 rzędzie, ogromny bagażnik, dodatkowe 2 fotele w 3 rzędzie.
W wersji GT Pack i podwójnymi szybami bardzo dobre.
Ceny w serwisie rozsądne.
Drogo w topowej wersji GT Pack.
Zapocona pokrywa zaworów, standard w tym silniku, nic poważnego.
Nic się nie zepsuło.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 PureTech 180KM 132kW