Ocena kierowcy - Renault Megane III Coupe Facelifting 2013
Przebieg:
243 tys. km
Okres użytkowania:
1 rok
: Nagłośnienie BOSE. Jak na 13-letnie auto, gra ono lepiej, niż w niejednym nowym samochodzie z nagłośnieniem sygnowanym logo tej marki.
: Czujniki parkowania, EPB - jest to irytujące, ale nie dyskwalifikujące z zakupu.
Ten samochód nabyłem jako swój pierwszy w życiu zakup. W przeciągu półtora roku zrobiłem nim 45.000 km i jeszcze się nim nie znudziłem. Kupiłem go za 25.000 zł z przebiegiem niespełna 200.000 km i nie sprawił mi do tej pory żadnej bardzo przykrej niespodzianki. Oczywiście, jak to w Renault, zdarzają się usterki elektryki, jednak nie są to sprawy wymagające sięgnięcia głębiej do portfela. Przy dobrej eksploatacji odwdzięcza się bezawaryjnością mechaniczną i zasięgiem na poziomie 850 km przy prędkościach autostradowych. Trzecia generacja Megane mocno poprawiła reputację Renault. Szczerze polecam ten samochód każdemu, kto chce zacząć przygodę z francuskimi samochodami.
Jak na tą masę auta dynamika w zupełności wystarczająca, dopiero przy wyższych biegach zaczyna mu brakować elastyczności. Nie ma jednak strachu przy wyprzedzaniu, do tej pory po przejechaniu 45 tys. km brak awarii.
Biegi wchodzą pewnie, sprzęgło pracuje bardzo przewidywalnie. Jedyne zastrzeżenie mam do bardzo krótkiego 6 biegu. Przy redukcji schodzę od razu do 4 biegu, niemniej przy 140 km/h samochód ma 2700 obr/min, co uważam za wynik akceptowalny.
Układ kierowniczy pracuje z przyjemnym oporem, samochód lubi wchodzić w zakręty i nie daje poczucia niepewności. Jest też bardzo zwrotny przy manewrowaniu.
Fabryczny ocynk i konserwacja podwozia sprawia, że to auto po 13 latach i niespełna 250 tys. km nie ma ani grama rdzy. Samo nadwozie jest bardzo pięknie narysowane i cieszy oko za każdym razem, kiedy widzi się je na parkingu.
Niestety nadwozie coupe nie pomaga w widoczności, szczególnie z tyłu. Na szczęście w wersji BOSE Edition są czujniki parkowania i kamera cofania.
Dużo miękkich materiałów, fotele półskórzane, z przodu nie męczą przy długich trasach (niestety w fotelu kierowcy rozerwała się część skórzana), deska rozdzielcza czytelna i poukładana, ekran centralny jest dotykowy, ale zdecydowanie wygodniej korzystać z joysticka.
Samochód, jak na diesla, rozgrzewa się dosyć szybko, klimatyzacja automatyczna dwustrefowa jest skuteczna i szybko ochładza wnętrze.
Z przodu miejsca na nogi i nad głową jest pod dostatkiem. Z tyłu jednak w komfortowych warunkach przejadą osoby do 170 cm wzrostu. Powyżej są to już miejsca awaryjne
Bardzo słabe wyciszenie przednich drzwi. Słychać szum i świerganie powierza. Jeśli ktoś lubi słuchać głośno muzyki podczas jazdy, nie będzie mu to przeszkadzać, dlatego mnie to nie męczy na dłuższych trasach.
Dostęp do części zamiennych jest obszerny, ich koszt jest naprawdę tani. Komplet zmiennych klocków i tarcz renomowanej firmy kosztuje ok. 700-800 zł
Samochód kupiłem z przebiegiem 198.600 km w cenie 25.000 zł i z takim poziomem wyposażenia uważam, że nie znalazłbym lepszej opcji w tej cenie.
Wadą fabryczną Renault są gnijące przewody i przez to przestały mi działać czujniki parkowania, zdarzyło się również, że przestał mi działać elektryczny ręczny z jednej strony.
*Odpukać* Nie zdarzyły się jeszcze żadne poważne awarie. Silnik i skrzynia biegów nie dają znać o sobie nawet przy niespełna ćwierć miliona kilometrów.
- zużycie paliwa dla silnika Energy dCi 130KM 96kW