Nie warty swojej ceny i żałuje, że dałem się namówić. To mój wniosek po dwóch latach używania. W Internecie jest dużo pozytywnych opinii, a krytyczne komentarze (zazwyczaj zepchnięte na samym dole). Auto oczywiście ma swoje plusy, przy czym dostarcza bardzo mieszanych doznań. Nigdy wcześniej nie jeździłem skodą i pomyślałem: nie ma co przesadzać przecież to jest VAG, więc będzie podobnie do innych aut z tej grupy tylko bez przepłacania za markę. Otóż nie... to auto męczy. Nie będę porównywać do aut o klasę wyżej, ale ten wpis będzie krytyczny jak dla auta za 200 000.
1. Po pierwsze głośność. Mój błąd, że nie wziąłem podwójnych szyb - bo nigdy nie biorę, ale w tym modelu to nie jest normalne. Do 90h jest ok, powyżej tragedia. Kiedyś zabrałem kumpla to godzinie jazdy na autostradzie przyznał, że dawno nie jechał tak głośnym samochodem. Jedziesz w długą trasę autostradą i myślisz, będzie komfort? Po stu kilometrach, masz serdecznie dość. Słychać każdy podmuch wiatru i ciągły szum, który męczy. W bezwietrzne dni trochę lepiej.
2. Aha... To jest moje pierwsze auto, w którym wieje w środku wiatr... a dokładnie z okolic drzwi i szyby. Przytkniesz bluzą, to jest nawet ciszej... Zimą zawiewa po nogach. Coś jest nie tak z tym spasowaniem.
3. DSG - najgorsze w grupie VAG. Ogólnie fajnie przyspiesza, jak to DSG - przyspieszenie, to ta cześć bardzo pozytywna tego auta, ale... przy przełączaniu się biegu 1 i 2 czyli podczas dodawania gazu i puszczaniu podczas jazdy po mieście w korku słychać i czuć zasprzęglanie silnika - takie dodatkowy brzdęk (kling) jakby były uszkodzone poduszki silnika. Nie widziałem tego w innych autach z DSG, a jest to irytujące podczas manewrów przy niskich prędkościach w mieście i korku.
4. Wibracje z silnika idą na kierownicę jak w dieslu. Całość powoduje, że czujesz że jedziesz tanią, twardawą, dudniącą puszką, w którą ktoś powkładał trochę nowoczesnego sprzętu. Jak ktoś jeździł tirockiem, tiguanem, a nawet seatami i wsiądzie do kodiaqa to zrozumie o co chodzi, a jak wsiądzie z miekkiego hyuandaia to będzie w szoku, choć nie są to auta premium.
5. Hamulce... są, ale w tej klasie mogłyby być mocniejsze w porównaniu do innych samochodów reagują dość przeciętnie - chyba, że naprawdę mocno wdusisz.
6. Nagłośnienie - nieporozumienie. Bardzo dużo wysokich tonów, nawet jeżeli ustawi się je na minimum. Dodaj do tego hałas w kabinie i generalnie nie chce się słuchać muzyki przy wyższych prędkościach. Ktoś kto stroił ten sprzęt chyba był głuchy - głośniki wysokotonowe są ostre i nieprzyjemne. Dlaczego tak zrobili? Nie rozumiem, czemu w innych autach grupy VAG jest ok, a tu nie, celowo? Jeżeli lubisz ciepły dźwięk - to muzyka w trasie nie będzie cię relaksować, za to usłyszysz wszystkie talerze perkusyjne.
7. Drobne minusy: rozłączanie się smartfona tak jak w całej grupie VAG - rzadko, za to wtedy kiedy naprawdę potrzebujesz; parujące reflektory, Ogólnie światła długie są super, ale efekt cinematic przekombinowany np. gaśnie prawa część świetlenia tylko dlatego, że stoi znak, a ciebie interesuje pobocze w lesie, czasem się nie włączy (walczysz z automatyką), światła mijania linia nisko i odcięta jakby kreską; Pomiędzy zegarami na desce mapa sama się włączają nawet jak nie chcesz (nowość po ostatnim update), jeżeli włączysz obieg wewnętrzny zimą to po kilku sekundach się wyłącza (walczysz za automatyką), drzwi ciężko chodzą więc dzieci mają trochę problem z zamykaniem, środkowy fotel nie jest taki super jak np. w sharanie, kamerka tylna czasami ma sekundę opóźnienia, okna czasami się otwierają gdy chcesz je zamknąć (losowo), w jednych drzwiach mechanizm szyby chodzi głośniej.
Z plusów:
1. całkiem wygodne fotele.
2. Dobre prowadzenie w terenie i na śniegu oraz w deszczu, auto sprawia wrażenie, że można na nim polegać. 4x4 niby bajer ale robi robotę.
3. Silnik i DSG poza tym co napisałem bardzo fajnie działa - można zapakować rodzinę bagaże i jechać w Alpy, swobodnie podjeżdżać pod duże wzniesienia. Nawet fajnie brzmi ;) Punkt 2 i 3 to naprawdę fajna strona tego auta.
4. Ogrzewanie, klima, tempomat aktywny, czujniki parkowania - wszystko spoko. No i ta parasolka ten symbol praktyczności :))) 5. Pojemność - powód, dla którego kupiłem to auto i pewnie wiele osób. Naprawdę jest sporo miejsca, co przydaje się podczas wypadów na biwaki etc. Wejdzie namiot, SUP, stolik i bagaże. Można przesunąć tylne fotele do przodu i powiększyć bagażnik bez poświęcania kolan u młodzieży siedzącej z tyłu. Plus za siatkę.
6. Fajny wygląd pojazdu - mi się podoba. Design w środku też spoko, nie ma tabletozy, przyciski fizyczne, nic nie razi. Czasami coś trzeszczy (np. słupki A), ale wystarczy przytrzymać ręką i jest ok :)
7. Spalanie - całkiem ok jak na takie auto, ale warto wspomnieć, że skrzynia wymusza niskie obroty, więc może kosztem silnika za parę lat.
Reasumując: To auto dostarcza mieszanych uczuć. Jest mocne, stabilne, nowoczesne wydaje się idealne w trasy, ale niestety męczy swoją taniością i z chęcią zamieniłbym na inne. Można olać mój wywód na temat hałasu i komfortu, gdyby to auto było o 50k tańsze. Wielu osobom to nie przeszkadza. I tu jest właśnie problem, gdy myślisz, że wyskakujesz z niemałej kasy i kupujesz fajne duże komfortowe auto, to po kilkudziesięciu kilometrach zaczynasz żałować i rozumieć dlaczego skoda uważana jest za auto budżetowe, vw jest droższy, a inni kupują chińczyka. Myślisz wtedy kupiłbym coś używanego w tej cenie i miałbym komfort i wypas. Nawet jeżeli wstawiłby te podwójne szyby, to pozostaje kultura pracy całości. To auto ma szereg plusów, ale tak naprawdę nie jest komfortowe. Nie powoduje, że z chęcią wybierasz się w długą trasę, za to ładnie wygląda na parkingu i przewieziesz wszystko. Osobiście, po części lubię to auto, ale mam wrażenie, że dałem się nabrać właśnie czytając opinie w Internecie i przepłaciłem. Niesmak do skody pozostał.
Mocny, fajnie brzmi. Spokojnie wystarcza przy 5 osobach i bagażach.
Super, jako to DSG, ale minus za pracę na niskich biegach i brutalne zasprzęglanie, któremu towarzyszy dzwięk i szarpnięcie.
Auto przewidywalne, stabilne, dość precyzyjne.
Nie ma co tu oceniać. Trzeba zabezpieczać lakier powłokami ceramiki , bo lipa jest jak wszędzie.
Dla mnie ok. Auto duże, ale czujniki i kamerka powoduje, że bardzo łatwo się manewruje.
Ogólnie ok. Więcej w komentarzu.
Nie wiem, co tu opisać. Jest ok. Auto nie jest super szczelne, więc wentylacja jest wręcz doskonała.
Duży atut tego pojazdu
Tragedia, opisane wyżej. Koniecznie podwójne szyby, bez tego męczarnia.
Szybko idą tarcze i klocki, ale to duże auto. Poza tym ok.
Tu jest największy problem tego auta. Jest budżetowe a lansuje się na komfortowe auto rodzinne.
Ogólnie nie ma awarii, choć drobiazgi są irytujące.
Nie miał,.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TSI 190KM 140kW