: Bardzo mi się podoba wygląd auta i póki co jakoś wykończenia
Układ elektryczny
: Dużo pracy czeka grupę VW aby wyeliminować pierdyliard awarii związanych z układem elektrycznym i czujnikami
Generalnie bardzo dobry samochód, wygodne fotele, pozycja za kierownicą, możliwość regulacji w wielu zakresach, dużo miejsca z tyłu, przodu. Silnik akceptowalnie dynamiczny.
Spalanie przy eko-drivingu da radę ale w mieście i na krótkich odcinkach smok.
MINUSY:
- ciągłe usterki elektroniki - komunikaty wyskakują praktycznie co kilka dni
Awaria układu napędowego - ogranicza obroty do 4000 i każe jechać do serwisu. Z autem nic się nie dzieje, przechodzi po restarcie. Front assist niedziała, czujniki deszczu, parking asist, lane assist. Awaria dynamicznej zmiany świateł.
Z reguły albo zaczyna działać wszystko po 20 minutach jazdy albo po ponownym wyłączeniu i włączeniu.
- brak możliwości stałego wyłączania czujników parkowania. Auto potrafi brutalnie zahamować (najczęściej przy cofaniu) bo sobie coś ubzdura. Jak będziesz niezapięty w pasy przy manewrowaniu z 5-10 km/h możesz uderzyć w kierownicę, fotel itp.
Dziadostwo można wyłączyć ręcznie ale trzeba każdorazowo pamiętać
- auto samo hamuje bo uzna że coś stanowi dla Ciebie zagrożenie, lub czasem widzi coś czego niema. W niektórych sytuacjach możesz zrobić komuś break check i będzie Twoja wina za kolizję jeśli gość będzie mieć kamerkę.
Użyłbym tutaj wielu wulgarnych określeń tego jak to oceniam.
- lane assist - to wyłączam zawsze po ruszeniu. Albo nie działa i nie widzi żadnej z wyraźnych linii, albo widzi za dużo i sam ocenia co powinien zrobić. Bardzo brutalnie zmienia kierunek ruchu i stawia za mocny opór na kierownicy - czasem przy wyprzedzaniu mocno odbija,
- MHEV - to tylko start/stop na skrzyżowaniach i czasami "jazda na luzie" jak puścimy gaz z górki lub odpuścimy na prostej
- auto samo hamuje wg. swojego uznania kiedy zbliżymy się do pojazdu przed nami. Np. zjeżdżam z górki i chcę dojechać do końca na luzie dla oszczędności paliwa. Przed nami ponad 50-80 metrów jest pojazd i doskonale oceniamy że nie będziemy musieli hamować, gdyż to auto zdąży przyspieszyć i pojechać dalej. Niestety nasza Skoda uznaje inaczej i zaczyna hamowanie wytracając prędkość co finalnie przekłada się na konieczność przyspieszania z mniejszej prędkości i większe zużycie paliwa. Niema żadnej opcji tego wyłączyć.
- HAMOWANIE ze zmienną siłą wg uznania czujników. Dojeżdżając do skrzyżowania, oceniamy siłę hamowania i nacisku na pedał. Niestety samochód nie będzie hamował tak jak tego chcemy. Sam zmienia siłę hamowania pomimo stałego nacisku na pedał. Finalnie w niektórych sytuacjach normalnie bym wiedział czy, jak i ile przed przeszkodą się zatrzymam. Tutaj niestety nie mam tej wiedzy i czasami czuję się mocno niekomfortowo, tak że w ostatnim odcinku muszę bardzo mocno reagować. Nie byłoby tego gdyby hamulce działały tak jak w każdym samochodzie bez asysty tego "cudownego" EJajka (AI)
- Asystent głosowy to dalej dno. Jechałem w Jaecoo 7 i tam potrafi to normalnie działać.
- Kamer 360 raczej mało intuicyjna. Widok z góry 360 raczej za wiele nie pomoże. Konieczne przeklikiwanie pomiędzy poszczególnymi stronami auta, jednak nie zawsze jest możliwość powrotu do widoku głównego i w sumie pozostajemy przy klasycznych lusterakach
PLUSY
- SMART - fajna ilość schowków, złączy USB-C, nawet na podszybiu na potrzeby podłączenia kamerki.
- bardzo wygodne fotele
- dobrze wykonana deska rozdzielcza i obicia. chociaż na filmikach widziałem że z tym potrafi być różnie w innych modelach
- dobrze wygłuszony, we wnętrzu jest cicho
- światła matrix rewelacyjnie oświetlają drogę nocą
- dosyć dynamiczny silnik, chociaż czasem z nieznanych mi powodów silnik pozostaje na wysokich obrotach i trzyma je przez dłuższy czas nawet w sytuacjach kiedy jedziemy już na "luzie"
- płynne ruszanie (ale bez autohold - ten czasem powoduje szarpnięcia)
Dobra dynamika jednostki zarówno od 0 jak i od wyższych prędkości. Brzmienie nie irytuje i w środku raczej odbieram je pozytywnie. Minusem jest spalanie w mieście i na krótkich odcinkach.
Chyba nie jestem fanem tych skrzyń DSG. W mojej ocenie sporo szarpią i są mało precyzyjne.
Auto prowadzi się bardzo pewnie, jednak na nierównościach bywa dosyć twarde.
nie mam do czego się doczepić
Duża przeszklona powierzchnia, bardzo dobra widoczność i niewielka ilość martwych pól.
We wnętrzu jednak preferowałbym kilka dodatkowych fizycznych guzików, np. włączenia-wyłączenia klimatyzacji, autoholda, Bo tego brakuje a szukanie na ekranie jednak stwarza niebezpieczeńśtwo
generalnie bardzo fajnie i sprawnie działa.
Szybko grzeje, szybko odparowuje szyby.
Ogrzewanie przedniej szyby trwa dłużej niż w poprzedniku ale skutecznie działa. Ogrzewanie foteli, kierownicy bardzo ok
Po prostu wystarczająco miejsca dla każdego. i z przodu i z tyłu
Jak dla mnie bardzo dobrze wyciszony pojazd, nawet przy 140 można rozmawiać przez telefon w trybie głośnomówiącym i nie trzeba zwalniać
Na tym etapie nie będę w pełni obiektywny. Jest to SUV więc i koszt opon większy niż przy jakimś sedanie, koszt ubezpieczenia też jakby z deka wyższy niż przy klasycznym kompakcie czy sedanie w tej samej cenie. Koszty serwisowe na tą chwilę na bazie przekazanych orientacyjnych cen z serwisu podobnie. Rzadki interwał wymiany oleju co 30 tyś. (i tak będę robił to co 10).
Gdyby cena zaczynała się 25-30 tyś niżej, zdecydowanie wyrywałby tort chińczykom, które naprawdę potrafią pozytywnie zaskoczyć
Bardzo dużo ciągłych komunikatów o niesprawności systemów.
ciężko mi tutaj coś więcej powiedzieć. Póki co 5 tyś km. Technicznie nic się nie dzieje ale już 2 razy wyskoczył komunikach o awarii jednostki napędowej co ogranicza moc jednostki i bezpieczeństwo podróży np. na autostradzie nie dając szans na pewne i szybkie wyprzedzenie.
Usterka na pewno nie jest odosobniona. Kilku moich znajomych w tych pojazdach potwierdziło występowanie tego błędu. Niektórzy mieli problem z uruchomieniem auta.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 TSI mHEV 150KM 110kW