: Daje dużo mocy i przy wyłączonej elektronice można naprawdę poszaleć w błocie.
: Resor siada zbyt mocno moim zdaniem.
: 2 awarie turbiny
Układ elektryczny
: Awaria radia przez 17 miesięcy
Samochód pierwsze 85000km jeździł jako wół w firmie. Codziennie teren, prawie codziennie targanie przyczep z konstrukcją stalową, kruszywem itp. Ciężka budowlanka i jazda prawie cały czas. Teraz służy jako auto rodzinne i ubolewam nad brakiem pasa 3 punktowego z tyłu na środku.
Napędy działają jak trzeba, jeśli się gdzieś zakopałem to przez szosowe opony które miałem na początku lub było tak głęboko, że auto siadało na brzuchu.
Minusem jest to, że resor strasznie siada. Przy załadowanej tonie hak jest kilka cm nad ziemią. Nie ma już mowy żeby wjechać gdzieś poza asfalt. Obecne drgania ale to pewnie w każdym pickupie.
Brak wielu akcesoriów ale jest coraz lepiej. Brak koła zapasowego - to jest tragedia w samochodzie terenowym. Inni producenci pomimo obecności zbiornika adblue dali radę zmieścić koło pod spodem.
Elastyczny z zapasem mocy. Jest ok.
Czasami brak płynności. Ma też problem z 6 biegiem który najlepiej na trasie uruchamiać ręcznie.
Pomimo jazdy przez krzaki nie ma korozji a rysy nie są głebokie.
Doceniłem jeszcze bardziej po przesiadce w zastępczego kaszkaja i superba w których nic nie widać.
Wszystko na swoim miejscu, auto do pracy. Dużo miejsca.
Ogrzewa i chłodzi sprawnie
I tu niespodzianka. Mam 3 dzieci i w skodzie superb jest mniej miejsca na szerokość. Na tylniej kanapie zmieszczą się 3 foteliki - gdyby nie ten biodrowy pas na środku... na szczęście konstrukcja tylnej kanapy pozwala na dorobienie punktu isofix.
Bardzo dobre nawet na oponach AT
Ceny części są wysokie ale też dobrej jakości. Brak wielu zamienników.
Patrząc na recenzje, opinie i własne odczucia to nie ma konkurencji.
Od początku mam problem z radiem - nie działają rozmowy BT. Problem trwa 17 miesięcy ale ostatnio dzwonili, że radio przyszło nowe, zobaczymy jak będzie po wymianie.
Pechowy egzemplarz prawdopodobnie. Przy 90k uszkodzona turbina i laweta do warsztatu. Po kolejnych 15k znowu turbina, opiłki w silniku i już 3 tydzień stoi w aso, myślą co się stało.
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 Diesel 181KM 133kW