Ocena kierowcy - Suzuki Baleno III

Przebieg: 1 000 tys. km
Okres użytkowania: 1 rok
Suzuki Baleno III 1.2 DualJet 90KM 66kW 2016-2019 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Lekkie, zwinne autko, bardzo dynamiczne
Jak na auto budżetowe, po roku intensywnego użytkowania, jestem bardzo mile zaskoczony tym samochodem. Wiadomo, że auto jest lekkie, więc dynamika silnika i oszczędność spalania były od początku jego atutem. Ale nie spodziewałem się aż takiej przestrzeni w środku dla kierowcy i pasażerów na tylnej kanapie (szczególnie na nogi) , a także pojemnego, ustawnego bagażnika ze składaną i łatwo uchylną podłogą. Kolejnym atutem jest legendarna niezawodność. Auto ma przejechane 74 000 km, użytkuję je codziennie, w błocie, deszczu, śniegu i słońcu, w mrozie i wściekłym upale i NIC się nie psuje, nic nie stuka. Nie wychodzi także żadna korozja, a podwozie jest całkiem zdrowe. choć oczywiście z lekkim rudawym nalotem, jak to przy aucie 10 letnim. Silnik jest cichy i elastyczny, bez problemu jeżdżę nim po mieście w korkach , a na autostradzie 130 km jest jak najbardziej osiągalne bez nadmiernego wysiłku. W kabinie jest całkiem przyjemnie, miękko, wcale nie narzekam na nadmierny hałas. Doceniam także ponadczasowa, dyskretną stylistykę, która powoduje, że auto pomimo 10 lat nie odstaje na parkingu urodą od konkurencji, a wygląda nawet lepiej od niejednego zajechanego auta premium (ale to już kwestia historii tych aut i przygód jakie przeszły). Nie mogę się też zgodzić z opiniami o tandecie plastików. Są rzeczywiście twarde, ale dobrze spasowane i wcale się nie rysują. Największą wadą jest za nisko poprowadzona górna linia szyby przedniej, zza której rzeczywiście nie widać sygnalizatorów świateł, jak się pod nimi stoi pierwszym. Ciut za twarde jest moim zdaniem zawieszenie, a już na pewno słabe tłumienie przeszkód poprzecznych. Wolałbym także nieco wyższy prześwit, bo przy pokonywaniu krawężników albo przy jeździe po drodze nieutwardzonej, szuram czasami zawieszeniem. Lakier, jak to w Suzuki, jest bardzo podatny na zarysowania i odpryski, a blachy cienkie i giętkie- ale jak się ma tego świadomość i uważa, to można zachować dobry stan karoserii. Ogólnie autko jest bardzo sympatyczne i wiernie mi służy jak stary, dobry przyjaciel.
Pomimo niewielkiej mocy bardzo dynamiczny i oszczędny- 5,5 litra w trasie mieszanej, to u mnie norma
Czasami nie wchodzi za pierwszym razem wsteczny, trzeba wcisnąć sprzęgło do końca. Ale reszta biegów pracuje płynnie z lekkim przeskokiem.
Trzyma się drogi nawet przy ostrych zakrętach, hamulce bardzo wydajne. Jedynie kierownica z przednimi kołami jakby za bardzo przyklejona do jezdni przy dużych prędkościach.
Lakier podany na zarysowania i odpryski oraz wgniecenia ale blacha nie koroduje.
Dla osób o wzroście min. 170 cm przednia szyba będzie za niska. To poważny błąd konstrukcyjny ograniczający pole widzenia pod światłami na skrzyżowaniu. Lusterka boczne fajne, duże tylna szyba też ok. poza tym mam kamerę cofania.
Mnóstwo miejsca w środku, ciekawe schowki na butelki, pojemny bagażnik z systemem podwójnej podłogi, jak na japończyka, wygodne fotele
Nie mam uwag. Klima sprawnie odrasza przednią szybę i wydajnie chłodzi w lecie. W zimie ogrzewanie też ok, choć trzeba chwilę poczekać aż silnik się nagrzeje.
Rewelacyjnie w swojej klasie, auto mogłoby robić za taksówkę
Nie narzekam, fakt że samodzielnie wygłuszyłem wszystkie drzwi i klapę bagażnika oraz mam grube welurowe dywaniki, ale nawet bez nich auto do ok. 90-100 km było ciche.
Nic się nie psuje, przesadnie nie zużywa, więc tylko koszty eksploatacyjne typu olej, filtry, dezynfekcja klimatyzacji co roku. Płyn hamulcowy raz na 2/3 lata. Świece raz na 60 000 km, może kiedyś klocki i tarcze hamulcowe
Wiadomo, ze auto jest budżetowe, więc koneserzy komfortu i luksusu znajdą w nim wdzięczny temat do kpin, ale za to w ogóle się nie psuje i jest długowieczne. Jeździłem już kilkunastoletnimi Fiatami, Fordami i Renault i Suzuki wypada o niebo lepiej, szczególnie w porównaniu z Fordami, których miałem 3 i wszystkie zaczynały się bardzo brzydko starzeć i sypać po przekroczeniu ok. 12/13 lat.
Rewelacja. Nic nie odpada, nic nie stuka.
Silnik pancerny, zawieszenie też. Auto jest proste (dla niektórych nawet prymitywne), nie ma turbiny, paska rozrządu, skomplikowanej elektroniki itp. więc jest mało podatne na awarie.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 DualJet 90KM 66kW [l/100km]

5,5