Odnoszę wrażenie, że niektórzy oceniający auto oczekują od małego miejskiego bąka osiągów, wyciszenia, komfortu i wielkości auta o 2 klasy większego... No przepraszam, ale to jest najniższy segment auta, więc należy oceniać go przez pryzmat pewnych cech i oczekiwań wobec tej klasy samochodu. Takie autko ma być zwrotne, małe, tanie w eksploatacji i w miarę proste. Przy projektowaniu auta tej klasy nikt nie będzie się spinał z wyciszeniem czy wyrafinowaniem bo nie o to chodzi... Ale nie da się mieć ciastka i zjeść ciastka co niektórzy tutaj by oczekiwali. Wg mnie udane autko miejskie, kompletnie bezawaryjne, proste i tanie w eksploatacji. Mi udało się trafić świetnie wyposażony egzemplarz: tempomat, klima automatyczna, kamera cofania, alufegli, szyby i lusterka elektryczne, ekranik dotykowy - naprawdę super.
Ma 3 cylinderki a co za tym idzie wszystkie jego wady i zalety. Zaletą jest to, że wkręca się szybciej niż 4 cylindry (mam porównanie np. z Pandą 1.2 - Aygo jest rakietą), jest tani jak barszcz w eksploatacji (3 świece, 3 litry oleju, obsługa tak prosta że mój mały syn uczy się na nim podstaw mechaniki). Jeśli chodzi o wady to wiadomo - drgania, charakterystyczny dźwięk oraz ewidentny brak momentu przy większym obciążeniu. Ale nie oczekujmy od litrowego silnika osiągów 2 litrowego turbo diesla.
Czasem haczy wsteczny, ale po pewnym czasie można sobie to wyczuć i nauczyć się z nią żyć. Do precyzji Hondy czy Mazdy brakuje dużo, ale jest o niebo lepsza niż w Pandzie czy Hyundaiu I10. Jest w miarę dobrze zestopniowana. 3 tys obrotów ma dopiero przy 110 kmh gdzie np. Punto Evo 1.2 ma 3 tyś obrotów przy 90 kmh. Natomiast sprzęgło jest dość dziwne. Pedał ma bardzo krótki skok i bierze dość wysoko. Po przesiadce z innego auta będzie problem.
Prowadzi się dobrze, aczkolwiek układ kierowniczy jest nieco nijaki. Auto jest małe i ma wąskie opony więc przy bocznym wietrze trzeba uważać.
Nie wiem co napisać - mam egzemplarz z 2014 roku, 80 tys km miejskiej eksploatacji i nie rdzewieje. Co więcej napisać? Blacha cienka i brzmi jak puszka ale to w końcu najniższy segment auta.
Mam kamerę cofania więc trochę to ratuje sytuacje. Ale autko jest małe i łatwo wyczuć jego gabaryt.
Bez zarzutu.
Mam wersję z automatyczną klimatyzacją. Bardzo szybko i wydajnie schładza wnętrze. Chłodzi lepiej niż np. Fabia z 2026 roku.
Z przodu ok. Z tyłu tylko małe dziecko. Bagażnik akurat na nieduże zakupy z biedronki i to wszystko :) Segment A. Lepiej nie będzie.
Serio? To japończyk i to najniższego segmentu. Trzeba się cieszyć, że radio słychać :) A tak na poważnie to do 120 kmh jest w miarę ok. Sam silnik nie jest głośny. U mnie efekt psują opony wielosezonowe.
Nic się nie popsuło, zawieszenie bez luzów. 3 litry oleju, filtry tanie, 3 świece, 1 pióro wycieraczki. Taniej się już chyba nie da.
Da się znaleźć coś tańszego, ale czy będzie tak niezawodne jak Toyota? Nie wiem. Ja dałem dość dużo, ale jak wspomniałem mam bardzo bogatą wersję wyposażenia.
Absolutnie nic.
Również absolutnie nic.