Ocena kierowcy - Toyota Yaris I

mich, 21 lat temu
Silnik 1.3 i 16V 86KM 63kW
Rok produkcji 2003
Toyota Yaris I 1.3 i 16V 86KM 63kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
W swojej klasie i za tą cene - auto bezkonkurencyjne. Idealne do miasta i na trasę, dla delikatnej kobiety i twardego gościa. Porównanie z Punto jest w tym przypadku wręcz śmieszne. Prowadzi się super - szczególnie na trasach. Bączek rzadko kiedy pozostaje w tyle :)
REWELACJA! Do miasta jak i na trase. Super elastyczny, cichy (do 120), dość ekonomiczny, rewelacyjne przyspieszenia, ogólnie MIODZIO :)
Zero problemów.
Niektórym przeszkadza mała szybka tylnia - ja jestem dość wysoki, więc nie mam zastrzeżeń.
OK.
Dość dobrze chłodzi w lecie, nagrzewa się ok 3-5 minut przy ujemnych temoperaturach - dla mnie OK.
Pomysł z przesuwaną tylnią kanapą jest genialny. Mimo dużego wzrostu nie mam najmnieszych problemów z prowadzeniem.
Powyżej 120km/h lekko szumi w środku (głównie okna i uszczelki) ale dobre radio zagłusza :D
Lekkie zastrzeżenia do spalania w mieście. Nie mam lekkiej nogi, więc wiedziałem, że będzi więcej niż u innych ale chwilami "przegina" :) Na trasie zupełnie OK. Mimo ostrej jazy (>120) spalanie nie przekracza 8l, co przy 1,1 nie udało mi się osiągnąć.
No nie jest to najtańsze auto na rynku. Ale za jakość z reguły się płaci, więc nie można narzekać. Dal mnie 5!
Trochę wkurzają uszczelki i konieczność "upuszczania" szyby w celu wysiszenia świstu wiatru. Lekkie skrzypienie. Ogólnie jednak nic się jeszcze nie stało :) (odpukać)
Toyota Yaris I