Ocena kierowcy - Toyota Yaris IV Hatchback

Schreder, przed chwilą
Silnik 1.5 Dynamic Force 125KM 92kW
Rok produkcji 2022
Toyota Yaris IV Hatchback 1.5 Dynamic Force 125KM 92kW 2020-2024 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Auto na pierwszy rzut oka robi dobre wrażenie. Wygląd Yarisy przyciąga oko, mi osobiście bardzo się podoba szczególnie w porównaniu z poprzednią generacją i nawet z konkurencją. Przy dobrze dobranych felgach i lakierze jest się czym pochwalić. Samo wnętrze nie robi już aż takiego wrażenia ale nie jest złe, układ i projekt jest stworzony pod służbowe użytkowanie tego auta, świadczą o tym dodatkowe półki między deską rozdzielczą a tunelem środkowym. Silnik również spełnia oczekiwania, jest zrywny i dynamiczny, nie jest cichy ale jest to segment B więc idzie to przeżyć. Czego nie jestem wstanie polecić to wyciszenie i jakość wykonania tego auta. Fakt, jest bezawaryjne ale to ile dźwięku dostaje się do naszych uszu przy jeździe tym autem jest karygodne. To samo tyczy się użytych materiałów do wykończenia wnętrza pojazdu jak i użytych blach do wykonania poszyć karoserii. Za tą cenę, którą obecnie trzeba zapłacić za ten samochód zdecydowanie odradzam ten zakup, chyba, że jako auto firmowe, wtedy nie ma się nad czym zastanawiać. Ale prywatnie dla siebie do jeżdżenia w wolnym czasie? Nigdy bym nie kupił tego samochodu. Wolałbym odłożyć i kupić Corollę.
Silnik to najlepsza cecha tego samochodu. 3 cylindrowy wariat, który daje temu autku nawet fajny charakter. 125 koni bardzo dobrze spisuje się przy tej wadze pojazdu. Jest zrywny, przy wyższych obrotach brzmi nawet przyjemnie. Gorzej jest z wibracjami, wiadomo, ze względu na 3 cylindry nie jest to król płynności. Na zimnym potrafi wyrywać do przodu przy niskich obrotach, trzeba go przyduszać na sprzęgle. Spalanie też jest przyzwoite, spokojnie idzie wyrobić 5/6L w mieście i na drogach krajowych. Ogółem ta wersja silnikowa jest najbardziej optymalna dla tego wozu, ale szczerze, wolałbym żeby był sprzężony z automatem niż z manualem. Przy powolnej jeździe potrafi zmęczyć, szczególnie tym, że bardzo trudno nim płynnie ruszyć.
Skrzynia biegów jak najbardziej ok. Przełożenia do tego silnika dobrane idealnie, biegi wchodzą z kliknięciem. Nie mam do niej żadnych uwag poza jedną, czasami potrafi zazgrzytać na wstecznym jak za szybko go wbijemy.
Auto prowadzi się płynnie, jest pewne w prowadzeniu. Ogółem jest to dobry kompromis między dobrym prowadzeniem a tłumieniem nierówności, auto nie podskakuje, nie buja się za mocno. Jak na ten segment zdecydowanie wystarcza zarówno w mieście, poza miastem i na autostradach.
Tutaj jest gorzej, auto ogólnie wykonane z odpadów po żyletkach, błotnik tylny ugina się pod naciskiem mojej dłoni, poszycia drzwi to samo. Ogółem sprawia to wrażenie, że blachy były wykonywane na milimetry, byleby jak najwięcej zaoszczędzić. Sprawia to wrażenie niezbyt bezpiecznego auta. Sam lakier też łatwo uszkodzić. Mój egzemplarz został w dość delikatny sposób pogryziony, dokładnie został pogryziony błotnik tylny prawy i drzwi tylne prawe. Byłem w szoku jak łatwo niewielkich rozmiarów pies mógł spowodować tak duże uszkodzenia.
Jest kiepsko jak na pojazd teoretycznie do miasta. Pokrywa silnika schodzi w dół, ogromne słupki C, bardzo mała szyba tylna, i ogółem do tyłu ciężko jest coś zobaczyć. Dobrze, że mam wersję z kamerą tylną bo przy parkowaniu byłoby słabo. Z plusów Yaris ma naprawdę duże lusterka jak na ten typ auta, wszystko w nich widać, budowa błotników też pomaga przy parkowaniu w wyczuciu obrysu auta. Ogólnie 3+.
Wszystko jest pod ręką i jest w miarę czytelne, nie ma się do czego tutaj przyczepić.
W zimie, auto dość szybko się nagrzewa, a w cieplejsze dni klimatyzacja dobrze schładza wnętrze. Nie wiem czego można oczekiwać więcej. Mam manualną klimatyzację więc nie oczekuje od niej cudów. Mimo to, nie mam zastrzeżeń.
Miejsca jest mało, na pewno mniej niż w poprzedniej generacji. Budowa auta wymusiła, że z tyłu jest klaustrofobicznie, fakt faktem kierowca ma jakieś tam miejsce dla siebie ale tylko jeżeli jest to kierowca mały do 1,6m i do wagi 70kg. W przeciwnym wypadku miejsca brakuje, szczególnie na nogi, czuje jakby lewa noga nie miała się gdzie podziać. Bagażnik również nie powala.
Najgorsza cecha tego auta, zerowe wyciszenie. W tym aucie nie wyciszono nic, drzwi rezonują, pokrywa silnika również, błotniki są puste, krople deszczu na dachu dają dźwięk jakby trafiały w puszkę. Nadkola zbierają dźwięk o wszystkim. Kompletna tragedia, nie wierzyłem, że coś może przebić moją Corsę E. I nie chodzi tutaj o to, że w trasie jest głośno. Przy 50 km/h jest głośno bo do naszych uszu zaczyna docierać szum opon i to naprawdę głośny, nie ważne czy to letnie czy zimowe opony, w Citroenie C2 z 2005 roku mojej narzeczonej jest lepsze wyciszenie niż w tym aucie. Nie chce mówić już o prędkościach ponad 50 km/h, do 90 km/h jest jeszcze jak wytrzymać ale potem jest już katorga. Po trasie 4-5h miałem szczerze dość tego szumu. Słabe nagłośnienie również nie pomaga.
Auto jest dosyć tanie w utrzymaniu. Przy moim użytkowaniu 20 tys km rocznie nic się nie psuje, części nie są jakieś super drogie.
Ponad 100 tys w obecnych cennikach za taką wersję jaką ja posiadam? Nigdy w życiu. Wolałbym dołożyć do najnowszego VW POLO albo chociaż Corolli w wersji Style. Nie polecam kupowania tego auta za więcej niż 80 tys. Przy tej jakości wykonania takie pieniądze to i tak dużo. Głównie płacimy za bezawaryjność w przypadku tego wozu ale cała reszta leży totalnie.
W aucie nie psuje się nic, mimo dość intensywnej eksploatacji. Jedyne co zmieniałem to oleje, filtry, świece i to wszystko. Tutaj spory plus.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 Dynamic Force 125KM 92kW [l/100km]

5,7