: Jezdzac Mk3 w dorbym stanie mozna sie przekonac do niemieckiej jakosci, wszystko jest dokladnie dopracowane, moze nie najladniej ale porzadnie.
Jest to dobry samochod, ale za bardzo przeciety dla mojego gustu, teraz troche zaluje ze nie kupilem Alfy Romeo 145 1.6TS ktorej na pewno bym nie zgubil w parkingu a z Golfem to niestety czesto sie to zdarza, czesto trafiam na podobnie wygladajacy samochod.
Silnik 1.8 AAM, prosty silnik przez to niezawodny, VW produkujac taki silnik nie pokazal swiatu nic nowego, mozna takim silnikiem normalnie sie poruszac ale nie jest to demon predkosci, najbardziej cieszy mnie fakt ze ma prawie 200kKm przejachanych i cisnienie na tlokach jest takie same jak byl by nowy.
Skrzynia jest ok, ma jedno zadanie tylko i to robi, dla mnie jedynka jest za krotka, czuc to bardzo przy redukcji z dwojki kiedy trzeba duzo spowalniac zeby weszla, reszta ok, dosc precyjna.
Tutaj jest srednio z minusem, w porownaniu do nowczesnego hatchbacku jak focus II to Golf Mk3 jest slaby, polecam trzymac oryginalne olejowe amortyzatory wtedy jest przynajmniej wieksza wygoda.
Widocznosc jak na hatchbacka, bardzo dobra
Jak na te lata bardzo dobra ergonomia, wszystko jest na miesjcu, przed jezdzilem tym samymi Fordami, Escorty i Fiesty z tam tych lat slabo wypadaja w porownaniu do Golfa, nawet nowy Focus nie ma takiej wygodnej pozycji siedzenia kierowcy i miejsca na odpowczynek lewej nogi.
Bardzo dobra, zima bardzo szybko grzeje, bylem zaskoczony, latem klima dziala ok ale musze jeszcze serwisowac.
Na cztery osoby jest jak najbardziej w porzadku, biorac pod uwage ze nowe hatchbacki sa coraz wieszke Golf ma bardzo dobre proporcje.
Tak sobie, ale to ciezko oceniac bo roznie bywa z danym egzeplarzem, moge powiedziec ze aerodynamika jest slaba, szczegolnie na boczne wiatry ktore samochod bardzo czuje, silnik na niskich obrotach nie raz brzmi jak diesel.
To wszystko zalezy od stylu jazdy, po za miastem jezdzac przepisowo palil 8.6 litrow LPG/100km wiec pod tym wzgledem jest nawet ekonomiczny.
Jakosc Golf Mk3 jest dobra, z cena roznie bywa, czesci sa dostepne i w dobrych cennach, polecam kupic drozsze oryginalne czesci bo widac roznice jakosc od razu. Golf robi wszystko dobrze ale nic nie robi najlepiej dlatego mysle ze to jest przeciety samochod.
Znowu wszystko zalezy od egzemplarza i od poprzedniego wlasciciela, w moim sporo czesci wymienialem juz ale to bardziej zrobilem dlatego ze chce zeby wszystko bylo sprawne a nie dlatego ze to bylo koniczne, patrzac sie na jakosc zamiennikow mozna sie przekonac ze VW solidnie produkowal te auta.
Z powaznych usterek bylo tylko silnik krokowy, nie wiem dlaczego padl, wymienili mi to na warsztacie LPG musialem zaplacic 200zl.