Ocena kierowcy - Volkswagen Passat B9

Silnik 2.0 TDI SCR 150KM 110kW
Rok produkcji 2025
Volkswagen Passat B9 2.0 TDI SCR 150KM 110kW od 2023 - Oceń swoje auto
Inne : problemy z nawigacją / połączeniem bezprzewodowym z Androidauto
Bardzo fajny samochód w wersji Elegance, większy gabarytowo od B8 i to mi trochę przeszkadza, ciężej się manewruje i parkuje pomimo udogodnień. Na zakupy wolę pojechać autem żony. Ktoś narzekał na matrycowe światła, że oślepiają innych. Czasami działają dziwnie, szybko się przełączają i dostosowują do otoczenia, ale można to przecież wyłączyć i wtedy działają statycznie, jak komuś to przeszkadza. Dla mnie światła matrycowe są super jak się jedzie w nocy małymi drogami nieoświetlonymi na zadupiu. Wszystko wtedy widać jasno i wyraźnie.
Super, małe spalanie, wysoki moment obrotowy, jest OK. Oleju nie bierze. Auto flotowe, więc wiadomo, wymiana oleju zgodnie z rekomendacją producenta.
DSG, manetka w kierownicy, można się przyzwyczaić, na początku jest dziwnie, ale potem OK
wersja bez DCC Pro, nic na razie nie skrzypi
lakier jak lakier, obecne lakiery chyba wszędzie są podobne
do przodu OK, widzę maskę, mam kamerę z przodu, bez niej było by gorzej. Z tyłu również kamera, mogła by być wyższa rozdzielczość,
nie mam zastrzeżeń, auto bardzo wygodne na długie trasy, masaże w fotelach przednich robią robotę. Odejmuje gwiazdkę za gaśnicę pod nogami pasażera. Jak to wygląda? Przecież to jakaś porażka. Nie można tego było jakoś rozsądnie schować?
działa wszystko sprawnie, jak to w VW
dużooo miejsca z przodu i z tyłu. W bagażniku w końcu fajne i praktyczne haczyki na zakupy.
wg mnie jest bardzo dobrze, a zwracam na ten parametr mocno uwagę, ponieważ najgorsze dla mnie są auta ze słabym wyciszeniem, na trasie wtedy jest dramat,
na razie nic się nie zepsuło
auto flotowe
Największą porażką jak dla mnie jest nawigacja, akurat używam Android auto bezprzewodowo. Fajnie wszystko działa jak działa. Ale możesz zatrzymać się na przerwę, wsiadasz do auta i już nawigacja przez Android auto nagle przestaje działać. VW zna temat: Błąd oprogramowania systemu infotainment (MIB4 / VW OS) W Passacie B9 (od 2024) Volkswagen stosuje nowy system MIB4 lub VW.OS (zależnie od wersji). Ten system ma znane problemy z zarządzaniem połączeniami Bluetooth/Wi-Fi w trybie Android Auto Wireless. Czasami po „uśpieniu” samochodu moduł komunikacyjny nie restartuje się poprawnie, przez co telefon widzi auto, ale nie może zainicjować sesji Android Auto. Zamykanie auta na kilka minut powoduje całkowity reset jednostki sterującej – stąd poprawne połączenie po ponownym wejściu. Dlaczego reset pomaga: elektronika w samochodzie „zasypia” dopiero po kilku minutach od zamknięcia – wtedy system zrywa wszystkie sesje i zaczyna od zera.
na razie OK, zobaczymy jak dalej będzie się spisywał

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI SCR 150KM 110kW [l/100km]

6,0