: Ogólno pojęty komfort podróżowania
Bardzo dobre wygłuszenie, wygodne fotele (wentylowane, podgrzewane, z masażami
Układ elektryczny
: Pierdoły typu klapa bagażnika, resetujące się radio
Przed zakupem słyszałem wiele niepochlebnych opinii, ale stwierdziłem, że zaryzykuję zakup i nie żałuję
Prawda jest taka, że głównym mankamentem tych samochodów jest poprzedni właściciel i bardzo łatwo się władować przez to na minę. Jeżeli ktoś zamierza kupić to autko to polecam zajrzeć na grupę Phaeton Polska i tam odkupić od kogoś zaufanego
Phaetonem jeżdżę dokładnie rok i zrobiłem nim już ponad 16 tys kilometrów.
Dałbym 4,5 gwiazdki, ale nie da się
Te 0,5 gwiazdki odejmuję za to, że auto (a w zasadzie elektryka/elektronika) czasami żyje własnym życiem - mówi się, że Phaeton posiada "duszę" :D
Poza tym auto genialne pod każdym względem
Niezawodny, kultowy już silnik 4.2 V8 MPI
Ogromna moc sprawia, że pomimo dużej masy, auto bez zająknięcia wyprzedza innych uczestników ruchu
Oczywiście wiąże to się z również ogromnym apetytem na paliwo
Reakcja na gaz natychmiastowa
Dźwięk mistrzostwo świata
ZF 6HP19 - co można tu więcej napisać?
Niezawodna, pancerna
Przy 200 tys. został wymieniony olej na oryginalny ZF Lifeguard 6 i dzięki temu płynność pracy jeszcze się zwiększyła
Auto może nie prowadzi się tak jak poprzednie (Subaru Forester), ale pomimo gabarytów i masy i tak jestem pod całkiem sporym wrażeniem
Karoseria jest aluminiowa, wiec znowu porównując moje poprzednie auto, czyli Subaru to niebo a ziemia
Minus taki, że w niektórych miejscach, elementy karoserii potrafią się utlenić
Widoczność jest na zadowalającym poziomie, nie ma tragedii
Czujniki cofania sprawiają, że nie ma problemu z parkowaniem tym autem
Wszystko w zasięgu ręki, fajnie rozwiązane
Pojemne schowki na plus tak samo jak ogromny bagażnik
Na minus to brak możliwości złożenia siedzeń, ale wybierając limuzynę, godzimy się na to
Nic więcej nie można napisać niż to, że klimatyzacja w tym aucie to mistrzostwo świata
Phaeton bardzo szybko się nagrzewa jak i bardzo szybko chłodzi
Jadąc w trasę nie musimy się przejmować, że nas przewieje, bo gdy nie ma potrzeby, Phaeton nie otwiera dekorów zasłaniających kratki nawiewów tylko chłodzi wnętrze, dzięki temu nie dmucha nam zimne powietrze na ciało
Pomimo tego, że mam wersję zwykłą to i tak siedząc sam za sobą (mam 178 cm), mam ogrom przestrzeni na nogi
Przy 4 dorosłych ludzi jest bardzo komfortowo, gdyż auto ma duży rozstaw osi jak i jest szerokie
Przy 5 osobach jest trochę gorzej, gdyż tunel środkowy sprawia, że osoba która siedzi pośrodku musi zająć niewygodną pozycję
Genialne, przy prędkościach autostradowych można spokojnie prowadzić rozmowę
Wielokrotnie prowadząc rozmowę przez zestaw głośnomówiący, moi rozmówcy byli w szoku, że jadę autem bo było na tyle cicho, że nie słyszeli żadnych dźwięków związanych z jazdą
Tutaj nawiążę do tego co napisałem w całokształcie - bardzo łatwo władować się na minę
Niestety, kupując "gruza", można popłynąć w dziesiątki tysięcy jeśli chodzi o naprawy
Nie jest tanio, niektóre rzeczy kupować oryginalne, zamienniki też bywają drogie
U mnie na szczęście w większości to eksploatacja, ale i tak - opony 3200 zł, OE zawór odmy 450 zł, klocki + tarcze tył 1000 zl, akumulator od elektroniki 900 zł,
Auto na pewno nie na każdą kieszeń, ale też nie rozczarowuje pod kątem opróżniania portfela
Uważam, że stosunek ceny do jakości jest genialny
Phaetony w tym momencie są bardzo tanie, a oferują dużo więcej niż niejedno nowe auto za kilka razy więcej
Oczywiście odradzam kupowanie sztuk poniżej 10 tys zł, ale za około 30 tys zł można mieć naprawdę zadbaną sztukę
Jedyną denerwującą rzeczą w tym aucie jest elektronika
Must have właściciela to posiadanie VCDSa
Auto lubi kraść prąd i dopóki nie kupiłem nowego akumulatora, potrafiło robić robić psikusy w postaci rozładowania się po paru godzinach stania (na szczęście jest awaryjne odpalanie z drugiego aku i zawsze odpaliło), klapa bagażnika przestawała działać albo któregoś ranka przychodzę a pneumatyka z tyłu siadła (wystarczyło podnieść auto i nigdy więcej się to nie powtórzyło)
Do tej pory nie zdarzyła mi się żadna awaria
- zużycie paliwa dla silnika 4.2 i V8 40V 335KM 246kW