Nie chciałem kupować SUVa, ale niestety wybór sedanów/kombi jest co raz mniejszy. A5 avant z tyłu okazał się dosyć ciasny, a Superb po niezłej 3 zalicza wtopę i ostatecznie padło na Q5. I od razu mogę powiedzieć, że po paru miesiącach wybór celny.
Najpierw minusy, bo jest ich niewiele:
- przy mhev liczyłem na ciut mniejsze spalanie w mieście. niestety ciężar auta robi swoje.
- do ideału brakuje troszeczkę więcej miejsca na kolana w drugim rzędzie.
- audio B&O - nie jestem audiofilem, gra fajnie czysto, ale spodziewałem się większej różnicy w stosunku do poprzedni aut.
plus:
- auto optymalne dla mnie gabarytowo. w mieście radzi sobie bardzo dobrze. nie wiem czy podana oficjalnie średnica zawracania jest prawidłowa, bo nie ma z tym problemu na parkingu. dla rodziny 2+2 zdecydowanie ok.
- po zapoznaniu się z automatem i ustawieniami żwawy silnik. nawet przy wyższej prędkości, po redukcji zbiera się bardzo przyzwoicie. nie jest to bolid i na trasy sugerowałbym sedana/kombi, ale jazda autem sprawia przyjemność.
- świetne lampy matrix
- pozostawione fizyczne przyciski. super czytelny panel do obsługi klimatyzacji i nawiewów oraz bezproblemowa obsługa z kierownicy
- bardzo dobre wyciszenie wnętrza (jedynie zimówki są bardziej słyszalne)
- kwestia gustu, ale specjalnie nie brałem wersji sportback. suv z pakietem czerni i sline, na 21 calach wygląda bardzo dobrze
- systemy wspomagania jazdy pozamiejskiej i miejskiej bez zarzutu, dobrej jakości (rozdzielczości) kamera cofania
- wnętrze na żywo wygląda lepiej niż na zdjęciach czy filmach. miałem z tym problem, ale po pierwszej jeździe próbnej dylemat zniknął
Ogólnie polecam.
Cichy, przy ustawieniu na S dynamiczny. Do takiego pojazdu jak najbardziej ok, ale nie jest demonem prędkości. Gwiazdka mniej za spalanie, bo sądziłem, że z systemem mhev będzie ciut mniejsze.
W trybie drive ustawienie bardzo eco, więc szybko wrzuca wyższy bieg i potem kręci na 1400 obrotów.
Jak na suva bardzo ok. Nie mam się do czego przyczepić.
brak uwag, kolor niebieski ultra metalik prezentuje się bardzo ładnie
Bardzo dobra w każdym kierunku.
Matrixy na 5, jazda nocą to przyjemność.
Jeden z powodów, dla którego wziąłem jeszcze stary model i nie czekałem na 2025. Wygodny panel klimatyzacji, pokrętła i przyciski na kierownicy jak należy. Fanem tabletów nie jestem, ale się sprawdza.
Brak uwag. Szybciutko się nagrzewa prawdopodobnie dzięki mhev. Wentylacja/klimatyzacja na 5.
Przedni rząd rewelacja, drugi rząd mógłby być ciut bardziej przestronny na kolana. Dużo miejsca na głowę. Nie jest to pojazd do dłuższych podróży dla 3 pasażerów z tyłu. Bagażnik litrażowo nie wygląda imponująco, ale jest bardzo pojemny.
Zdecydowanie na +. W zależności od wybranej wersji to głównie słychać szum z zimowych opon. Poza tym brak uwag.
Spodziewałem się ciut mniejszego spalania w mieście dzięki mhev.
Zastanawiałem się nad A5 avant, Superbem, Arteonem, Volvo XC-60, Mazdą CX-60, AR Stelvio i nie żałuję wyboru.
Za krótko, aby ocenić.
Za krótko, aby ocenić.