Dobry samochód. Szybki, zwinny, bardzo przestronny i ładny. Jak ktoś go kupi to go pokocha tak jak ja i naprawdę będzie bardzo szczęśliwy z trafnego wyboru.
Naprawdę świetny. Mimo że swój moment uzyskuje powyżej 4000 obr ale jednak do setki ma poniżej 10-ciu sekund (nie trzeba się nikomu kłaniać).
Pracuje miło, przyjemnie i lekko, może nawet za lekko bo brakuje tego tąpnięcia (no ale nie każdy lubi taki styl jazdy)
Do 140-tu km/h prowadzi się słodko, po prostu płynie po drodze. Przy 180-ciu podczas hamowania jest trochę nieciekawie. Może to wina niezależnego zawieszenia ale po prostu czuje się że samochód nie stanie na nasze zawołanie. Jakby przed nami na drodze stało dziecko to już by nie żyło. No ale z takiej prędkości, ciężko wyprowadzić każde auto. Wystarczy odrobina wyobraźni i mniejszy nacisk buta na pedał gazu a nie powinno być problemów.
Widoczność troszeczkę ogranicza tylna szyba i prawy, przedni słupek (zresztą w każdym samochodzie idzie się do tego doczepić, chyba żeby był zrobiony ze szkła). Do tego można nawyknąć. Zalecam po prostu więcej wyobraźni podczas jazdy.
Wszystko na swoim miejscu. Tylko to radio. Ładnie wkomponowane ale takie badziewiaste że pożal się Boże, mogli już nie robić tej łaski i zostawić zwykłą wnękę.
Szybko się nagrzewa i niema problemu. Warto zaznaczyć że prawie w żadnym samochodzie nie znajdzie się taka opcja jak jednoczesne ogrzewanie przedniej szyby i stóp. Tu FIAT zrobił dobrą rzecz bo to jest naprawdę wygodne.
Wygodnie i przestronnie. Niema mowy aby ktoś narzekał, aż dziw bierze bo z zewnątrz tak nie wygląda.
Ja stawiam pięć. Trochę mruczy silnik ale myślę że to jest miłe mruczenie a nie zagłuszające myśli buczenie pseudo tłumików.
W mieście spala 11,69 litra/setkę (przy ekonomicznej jeździe może mniej) ale przy tym co ja robię to spodziewałem się około 15-tu. Tak więc dla mnie oszczędny, chociaż kieszeń mówi żeby gaz założyć. Odnośnie przeglądów to jeśli sytuacja gwarancyjna nie zmusza to radzę ASO Fiata szerokim łukiem omijać, kasują za naprawy jak pomyleni i prawdopodobnie według cenników z księżyca.
Jeśli mowa o używanym aucie to niema o czym mowy. Wystarczy wybrać zadbany egzemplarz i niewierze aby ktokolwiek mógł sobie wypominać że za te pieniądze mógł mieć inny samochód. Ten zakup po prostu się opłaca.
Trochę bieleją plastiki, palą się żarówki od stopu i obłazi od słońca guma z klamek (nie wszystkie wersje mają gumę na klamkach) ale to są naprawdę drobiazgi.
Brak przekonania że coś się nie popsuje jednak góruje. Nie będę narzekał bo wcale tak dużo na ten samochód nie wykładam ale FIAT nie za bardzo się kojarzy z renomą. Co prawda FERRARI i MASERATI to też Fiat jednak z małym ale. Na razie wymieniałem amortyzatory i alternator jednak przy tym przebiegu to odrobinę za wcześnie na takie naprawy. No ale - TO PO PROSTU FIAT.