Ocena kierowcy - Honda Civic IX Hatchback 5d

Okres użytkowania: 1 rok
Honda Civic IX Hatchback 5d 1.4 i-VTEC 100KM 74kW 2012-2015 - Oceń swoje auto
Inne : Ogromny bagażnik
Przeniesienie napędu
Ogólnie okej autko, fajnie się jeździ, bagażnik super pojemny, rozmiarowo zgrabne, wnętrze bardzo mi się podoba, problemów ogromnych nie ma, ale biegi irytują mega i są jakieś małe usterki a po przesiadce z toyoty auris 1 generacji no jednak się od nich odzwyczaiłem :P
Silnik jest słaby, to fakt, ale czego się spodziewać po wolnossącym 1.4, było to do przewidzenia i na to nie narzekam, chodzi bez większych problemów, jest spoko
Skrzynia dramat, trzeba żyłować silnik aby następny bieg wszedł jakkolwiek, zmiana z 1 na 2 przy dużych obrotach powoduje "wyskakiwanie" 1, co gorsza przy jeździe miejskiej, gdzie na światłach się staje co chwilę z czasem coraz ciężej ruszyć z 1, nie wiem czy to kwestia skrzyni, czy może to kwestia hamulców które nie puszczają, ogólnie skrzynia największa wada mojego egzemplarzu
karoseria cienka, lakier słaby, łatwo o odpryski i jakiś lakier na robienie zaprawek się przyda
Bagażnik jest ogromny i siedzenia tylne się sprytnie składają, więc do przenoszenia rzeczy jest zaskakująco dobre jak na hatchback, ergonomia jest ogromnym plusem, auto pod tym względem jest świetnie przemyślane i zaprojektowane
Przestrzeń jest świetna dla mnie jako niezbyt wysokiego chłopa 169cm ale wiem że dla kogoś wysokiego miejsce za kierownicą mogłaby być ciasne, no i siedzenia z tyłu takie że 3 osobie mogłoby być mniej wygodnie, za to bagażnik na plus ogromny
Nie wiem na ile to normalne przy tym przebiegu, ale czasami nie odpala, przekręcam kluczyk i nic się nie dzieje, jakby kostka od stacyjki była wytarta, albo coś w tym guście, poza tym problemy z ruszaniem przy dłuższej jeździe w mieście
brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i-VTEC 100KM 74kW [l/100km]