Ocena kierowcy - Kia Ceed III Hatchback

Peter, 16 dni temu
Silnik 1.4 T-GDi 140KM 103kW
Rok produkcji 2018
Kia Ceed III Hatchback 1.4 T-GDi 140KM 103kW 2018-2021 - Oceń swoje auto
Silnik : Wariat z tego 1.4 Turbo. Oczywiście użytkowany z głową. Nigdy nie kręcony na zimno. Dodam, że po Stage 1 na przestrzeni 10 tys.km średnie spalanie podskoczyło z 8.2 na 8.3 l/100km
Inne : Uważam, iż fabryczne stacje multimedialne wypadają bardzo źle w kategorii odsłuchu w porównaniu do starych radioodtwarzaczy 1DIN. Fabryczna stacja posiadała wycięte spore pasmo audio, i aby to zniwelować należy zastosować wzmacniacz z procesorem DSP. A to się wiąże z większym wydatkiem przy wyborze wzmacniacza.
Udany mieszczuch z bardzo fajnym silnikiem turbo 1.4, który po fachowym przeprogramowaniu ECU daje sporo frajdy z jazdy. A przy tym jest tańszy (w zakupie) od konkurencji. Polecam! Peter
Udany silnik 1.4 T-GDI. Fabrycznie dysponował 153 KM, a po wykonaniu Stage 1 na 98 oktanach dysponuje już 187 KM i ponad 300 Nm, co spowodowało, iż stał się bardzo responsywny. Po modyfikacji wykonałem nim póki co ponad 10 tys.km. Ważne: należy stosować dobre świece (ze zmniejszoną przerwą w świecy) i cewki. W moim przypadku jest to komplet firmy NGK.
W moim przypadku jest to skrzynia manualna. Działa bez zarzutów.
Jest na prawdę dobry pod względem wytrzymałości, choć mniej precyzyjny jak w moim poprzednim aucie tj. Honda Civic 8 gen.
Bez uwag.
OK, choć z racji mojego wzrostu problematyczne są sytuacje jak podjadę za blisko sygnalizacji i nie widzę świateł. Ale umówmy się, że ta uwaga będzie dotyczyła większości samochodów z tego segmentu.
Przemyślana. Nie wiem jak w innych wersjach, ale w wersji M brakuje wysuwanego podłokietnika.
Bez uwag
W mojej ocenie przy wzroście 193 cm i wadze 115 kg siedzi mi się bardzo wygodnie. A i za mną jest sporo miejsca. Żona ma Corolle z 2019 i w naszej ocenie jest ona mniej wygodna jak CEED CD
Fabrycznie jest dostateczne. W moim przypadku pokusiłem się o wygłuszenie wszystkich drzwi. Poniekąd zostało to też podyktowane inwestycją w system CAR-AUDIO. Polecam. Fabryczna stacja gra KIEPSKO.
Eksploatacja: filtry, oleje, tarcze, klocki, opony. A ze względu na chęć spełnienia marzeń posiadania mocniejszego auta to doszły koszty lepszych cewek i świec.
Super! Za Civica 182 KM o rok starszego i z przebiegiem 4 krotnie większym musiałbym w tamtym czasie zapłacić 20 tys. PLN więcej.
W ostatnim roku gwarancji ASO wymieniło moduł sterowania centralnym z pilota. Który uległ jakiejś awarii i nie zawsze działał z pilota.
BRAK

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 T-GDi 140KM 103kW [l/100km]