Od pół roku mam Mazdę 3 (Skyactive-X, AWD) kupioną w salonie. Przejechałem 15000km, moje przemyślenia:
1. Póki co brak usterek (ale przy tym przebiegu to raczej nic szczególnego)
2. Realne przyśpieszenie to ok 9.1s do 100km/h, czyli szału nie ma, AWD też nie pomaga. Ale za to samochód ciągnie żwawo do 170km/h
3. Automat jest świetny, ale z nastawieniem na komfort i płynność niż osiągi
4. Spalanie w cyklu mieszanym 6.9l/100km (znowu AWD nie pomaga). Na tle hybryd raczej słabo.
5. Zawieszenie jest twarde i 18' koła nie pomagają
6. AWD to jest rewelacja. W zimie to wiadomo, ale w lecie też pomaga w zakrętach (brak podsterowności przedniego napędu). W norweskich górach samochód świetnie sobie radził. Ale trzeba się liczyć z gorszym przyśpieszeniem i wyższym spalaniem
7. Wyciszenie jest słabe (w tylnych drzwiach brak jakiegokolwiek: goła blacha). Po wyciszeniu nadkoli, drzwi i bagażnika jest znacznie lepiej
8. Świetne światła adaptacyjne
9. Bardzo dobre nagłośnienie Bose
10. Systemy wspomagające są świetne, utrzymywanie pasa ruchu i aktywny tempomat działają bardzo dobrze. Na autostradzie cały czas jeżdżę na "automacie"
11. Bardzo dobra ergonomia wnętrza: duża liczba przycisków fizycznych (ale to już chyba ostatnia taka Mazda). Ekran jest nieduży (dla mnie plus) i pokrętło sterowania, które choć wydaje się przeżytkiem jest znacznie wygodniejsze i bezpieczniejsze w obsłudze niż smyranie po ekranie
11. Obowiązkowe przeskadzajki nie są uciążliwe, dodatkowo jest fizyczny przycisk wyciszający większość alarmów,
12. W upały klimatyzacja w trybie auto zbyt mocno dmucha na twarz, często wyłączam auto i reguluję ręcznie. W chłodniejsze dni jest ok
Generalnie to ostatni taki oldskulowy samochód
Czy kupiłbym jeszcze raz? Tak i nie. Od czasu zakupu ceny aut mocno spadły, a cena Mazdy 3 stoi w miejscu. Bez obniżki szukałbym czegoś innego. Natomiast z samochodu jestem bardzo zadowolony.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 SkyActiv-X 186KM 137kW