Ocena kierowcy - Mazda 3 IV Hatchback

Hyde, 10 godzin temu
Silnik 2.0 SkyActiv-X 186KM 137kW
Rok produkcji 2025
Mazda 3 IV Hatchback 2.0 SkyActiv-X 186KM 137kW od 2021 - Oceń swoje auto
Od pół roku mam Mazdę 3 (Skyactive-X, AWD) kupioną w salonie. Przejechałem 15000km, moje przemyślenia: 1. Póki co brak usterek (ale przy tym przebiegu to raczej nic szczególnego) 2. Realne przyśpieszenie to ok 9.1s do 100km/h, czyli szału nie ma, AWD też nie pomaga. Ale za to samochód ciągnie żwawo do 170km/h 3. Automat jest świetny, ale z nastawieniem na komfort i płynność niż osiągi 4. Spalanie w cyklu mieszanym 6.9l/100km (znowu AWD nie pomaga). Na tle hybryd raczej słabo. 5. Zawieszenie jest twarde i 18' koła nie pomagają 6. AWD to jest rewelacja. W zimie to wiadomo, ale w lecie też pomaga w zakrętach (brak podsterowności przedniego napędu). W norweskich górach samochód świetnie sobie radził. Ale trzeba się liczyć z gorszym przyśpieszeniem i wyższym spalaniem 7. Wyciszenie jest słabe (w tylnych drzwiach brak jakiegokolwiek: goła blacha). Po wyciszeniu nadkoli, drzwi i bagażnika jest znacznie lepiej 8. Świetne światła adaptacyjne 9. Bardzo dobre nagłośnienie Bose 10. Systemy wspomagające są świetne, utrzymywanie pasa ruchu i aktywny tempomat działają bardzo dobrze. Na autostradzie cały czas jeżdżę na "automacie" 11. Bardzo dobra ergonomia wnętrza: duża liczba przycisków fizycznych (ale to już chyba ostatnia taka Mazda). Ekran jest nieduży (dla mnie plus) i pokrętło sterowania, które choć wydaje się przeżytkiem jest znacznie wygodniejsze i bezpieczniejsze w obsłudze niż smyranie po ekranie 11. Obowiązkowe przeskadzajki nie są uciążliwe, dodatkowo jest fizyczny przycisk wyciszający większość alarmów, 12. W upały klimatyzacja w trybie auto zbyt mocno dmucha na twarz, często wyłączam auto i reguluję ręcznie. W chłodniejsze dni jest ok Generalnie to ostatni taki oldskulowy samochód Czy kupiłbym jeszcze raz? Tak i nie. Od czasu zakupu ceny aut mocno spadły, a cena Mazdy 3 stoi w miejscu. Bez obniżki szukałbym czegoś innego. Natomiast z samochodu jestem bardzo zadowolony.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 SkyActiv-X 186KM 137kW [l/100km]

6,7