Ocena kierowcy - Nissan X-Trail IV

Silnik 1.5 VC-T e-POWER 213KM 157kW
Rok produkcji 2025
Okres użytkowania: 1 rok
Nissan X-Trail IV 1.5 VC-T e-POWER 213KM 157kW od 2022 - Oceń swoje auto
Silnik : Jeździsz jak elektrykiem, ale nie trzeba ładować.
Przeniesienie napędu : Układ jezdny i napęd 4x4
Mija równo rok od kiedy posiadam X-Traila, więc myślę, że to dobry czas żeby podzielić się opinią. Auto ma sporo zalet i jeszcze więcej wad. Nie ilość jednak jest ważna, a ich istotność i to czy zalety przeważają wady, ale co do tego każdy zdanie musi sobie wyrobić sam. Ogólnie z samochodu jestem zadowolony. Jest duży, przestronny, dobrze wykonany, a zastosowane materiały lepsze niż w niektórych markach premium. Fajnie się nim jeździ, dobrze się prowadzi, a dynamika i charakterystyka napędu elektrycznego daje sporo przyjemności zwłaszcza w niższym zakresie prędkości. Jednocześnie jest niestety sporo niedoróbek i niezrozumiałych rozwiązań, z których żadne w pojedynkę nie jest dyskwalifikującą wadą, ale jak się je zbierze razem to już robi się tego spora łyżka dziegciu w tej beczce miodu. Gdzieś kiedyś przeczytałem komentarz, że ten samochód to 70% zadowolenia, 20% zaakceptowania kompromisów i 10% rozczarowania. Z grubsza się z nim zgadzam, choć musiałbym się jeszcze zastanowić nad proporcjami. Gdybym miał kupować ponownie to tak, ale poczekałbym na lifting lub nową generację gdzie część bolączek powinna zostać już poprawiona. Poniżej moja lista zalet i wad, które zaobserwowałem przez rok użytkowania. W poszczególnych sekcjach niektóre z nich rozwijam bardziej szczegółowo. Kolejność jest losowa - zapisywałem jak mi przyszło do głowy. PLUSY: - bezproblemowy carplay - łączy się i po prostu działa, co nie w każdym aucie jest takie oczywiste - łatwość wyłączenia pikaczy (prędkość, najechanie na linię) - można ustawić skrót na kierownicy - napęd epower, responsywność na gaz, dobra dynamika jak na te gabaryty - średnie spalanie jak do tej pory 7,5l co uważam za dobry wynik - prowadzenie (jak na suva) - nie spodziewałem się, że takie auto będzie pewnie trzymać się w zakrętach przy pewnych prędkościach, a jednak :) - napęd 4x4, ruszanie nie śniegu, dobra trakcja - sprawne działanie systemu ostrzegania o kolizji i ruchu poprzecznym - płynnie działające zegary bez lagów i klatkowania - dla niektórych może bez znaczenia, a mnie to strasznie irytuje jak widzę w niektórych autach (również premium) klatkujące i przeskakujące wskazówki prędkościomierza/obrotomierza jakby wyświetlacz miał max. 10 FPS - komfort, przestrzeń, jakość materiałów, odjeżdżanie fotela przy wysiadaniu - fizyczne przyciski, ergonomia kokpitu - wydajna klimatyzacja - audio Bose (przy używaniu carplay) - ilość miejsca, schowki - niskie spalanie na rozgrzanym silniku - wyciszenie - bogate wyposażenie - nierzucające się w oczy druciki do ogrzewania przedniej szyby - stosunek cena/jakość MINUSY: - sterowanie podświetleniem zegarów nie jest płynne. W słoneczny dzień jest jasne, ale jak się robi na zewnątrz szarówka to od razu zmienia się na bardzo ciemne. Nie da się ręcznie tego wyregulować. Jest z 10 poziomów 'bardzo ciemny' i jeden 'bardzo jasny' - brak automatycznego ryglowania drzwi po ruszeniu - działanie tempomatu - mało płynne, dość nerwowe, często gwałtownie hamuje i przyspiesza. Duża różnica na minus w porównaniu do np. grupy VAG - asystent parkowania - praktycznie nie działa. Próbowałem kilkukrotnie i nie wykrywa wolnego miejsca, nawet jak jest duże i wyraźnie oznaczone. Można na ekranie ręcznie wskazać miejsce, ale działa to miernie. Parkuje bardzo powoli i przerywa manewr nawet jak inne auto jest dość daleko. W porównaniu do np. BMW X1 to przepaść na korzyść BMW. - ustawienia tylko na wyświetlaczu przed kierowcą (nieczytelne skróty) - całe menu najważniejszych ustawień jest dostępne tylko na ekranie zegarów i składa się z mało czytelnych skrótów. - radio FM - nawet w dużych miastach najpopularniejsze stacje mają tragiczną jakość. W mojej opinii radio jest nieużywalne. Lepiej pobrać jakąś apkę i używać radia przez carplay/android auto - przestarzałe multimedia, mało intuicyjna obsługa, po uruchomieniu jakiś komunikat gdzie za każdym razem trzeba kliknąć OK zanim będzie można używać systemu - rozłożenie podłokietnika w tylnej kanapie oznacza, że robi się dziura z bezpośrednim dostępem do bagażnika :) - trzecia strefa klimatyzacji dość słabo działa. O ile latem zimne powietrze coś tam leci to zimą ciepłe już nie bardzo - głośny silnik jeśli nierozgrzany (zwłaszcza zimą) - nieprzyjemny dźwięk silnika, szczególnie w niektórych zakresach obrotów - odczuwalne uruchomienie/gaszenie silnika na postoju - akumulator trakcyjny o zbyt małej pojemności. Szybko się rozładowuje przez co silnik musi się co chwilę uruchamiać. Podczas zjazdu ze wzniesienia szybko się ładuje do 100% przez co nie może dalej odzyskiwać energii i ta się marnuje - otwieranie klapy nogą działa może raz na 10 razy - działanie hamulca ze względu na rekuperację. Nie wiem czy tak jest w każdej hybrydzie, ale tym samochodem płynne hamowanie jest piekielnie trudne. Dohamowuje przed światłami z większej prędkości, odpuszczam hamulec, wciskam ponownie do tego samego poziomu chcąc uzyskać podobną siłę hamowania, a pedał leci w podłogę i łapie o wiele niżej niż za pierwszym razem. Jest to mało komfortowe, bo uczucie jest jakby brakło hamowania. Przy hamowaniu bez odpuszczania hamulca też nie jest to płynne ze względu na moment przejścia z hamowania rekuperacyjnego na klocki (pedał również leci w podłogę zanim złapią klocki) - niska jakość kluczyka - brak czujnika poziomu płynu do spryskiwaczy(!), oleju, czy zużycia klocków - żarówkowe kierunkowskazy z tyłu - oświetlenie wnętrza na żarówkach jak w autach sprzed 20 lat - maska na patyku w tym segmencie też wygląda słabo - problemy z elektroniką: spalanie resetuje się samoczynnie, przez chwilę po uruchomieniu komunikaty po angielsku, zdarza się, że po uruchomieniu zegarek pokazuje 00:00 i po chwili dopiero wskakuje prawidłowa godzina (choć przyznaję, że od dłuższego czasu te problemy nie wystąpiły, zapewne kwestia słabego akumulatora 12V) - oświetlenie ambientowe dość podstawowe: jeden biały kolor, z tyłu brak - ogólne zacofanie technologiczne: mimo, że to flagowy model marki to widać, że jest krok w tył za Qashqaiem, a za niemiecką konkurencją co najmniej 3 kroki - brak choćby jednego haczyka w bagażniku - spalanie przy wysokich prędkościach. Tu lepiej by się sprawdziła hybryda szeregowo-rownoległa - co jakiś czas wylogowuje mnie z apki. Nie ma też w niej zbyt wielu funkcji. Można otworzyć i zamknąć auto, zaświecić światła, zatrąbić, sprawdzić przebieg, lokalizację i jakieś podstawowe parametry typu kiedy przegląd. Odpalić silnika niestety zdalnie się nie da. - duża utrata wartości - nie jest to zbyt popularny i pożądany model na rynku wtórnym
Jedną z największych zalet jest z pewnością układ napędowy. Dwa silniki elektryczne robią robotę. Autem jeździ się jak elektrykiem, responsywność na gaz jest bardzo dobra. Nawet najlepsza skrzynia potrzebuje czasu na redukcję biegu. A tu jak chcesz wskoczyć w lukę wciskasz gaz i jedziesz - bez redukcji, bez zbędnej zwłoki. Dynamika i przyspieszenie jak na "tylko" 213KM przy tej wadze i gabarytach są wzorowe. Przesiadłem się z sedana ponad 260KM i w zakresie do 90km/h nie czuję niedostatku mocy. Napęd elektryczny ma też oczywiście swoje wady. Przy wyższych prędkościach auto już się męczy, a silnik spalinowy musi cały czas pracować, często na wyższych obrotach żeby wyrobić z produkcją prądu. Jeśli chodzi o silnik spalinowy to sam w sobie może nie jest głośny, ale jego dźwięk bywa mocno nieprzyjemny, zwłaszcza jak jest nierozgrzany (zimą to już w ogóle). Silnik uruchamia się co jakiś czas żeby podładować baterię. Jak tylko auto jedzie, nawet powoli, nie jest to odczuwalne. Podczas postoju czuć zauważalnie kiedy silnik gaśnie. Podczas normalnej jazdy raz ten silnik dość wyraźnie słychać innym razem prawie w ogóle. Trochę ruletka. W tym punkcie dodałbym też kwestię związaną z niedopracowanym algorytmem decydującym o uruchomieniu silnika i ładowaniu baterii. Zdarza się że uruchamia silnik na 1-2 sekundy po czym go gasi (mimo że mógłby popracować dłużej bo baterii jest np tylko 30%). Z drugiej strony czasem poziom baterii schodzi aż na czerwone pole, a silnik się nie uruchamia. Robi to w ostatniej chwili, a wtedy musi przez dłuższy czas pracować na pełnych obrotach żeby podładować baterie i zapewnić energię do bieżącego przyspieszania. Kiedy wystąpi taka sytuacja, że wskazówka zeszła na czerwone pole, to nawet lekkie naciśniecie gazu oznacza hałas i wysokie obroty - do momentu aż naładuje przynajmniej do 50%. Wtedy wszystko wraca do normy. Ma to miejsce zwłaszcza podczas długich pojazdów pod strome wzniesienia. Natomiast trzeba oddać, że w typowych warunkach działa to poprawnie i bateria jest utrzymywania w okolicach 50%
Brak skrzyni biegów, więc nie może działać źle. Jest jedno przełożenie, a auto ma charakterystykę samochodu elektrycznego. Sama wajcha od zmiany kierunku jazdy mogłaby sprawiać wrażenie bardziej solidnej. Plus, że z poziomu wybieraka można włączyć tryb B z mocną rekuperacją, bardzo przydatny w jeździe po mieście, albo podczas zjazdów ze wzniesień.
Jak na SUVa powiedziałbym, że bardzo dobry. Zawieszenie mogłoby być trochę twardsze, ale to w końcu auto rodzinne. Responsywność układu jest dobra, auto pewnie się prowadzi przy każdej prędkości, również maksymalnej (licznikowo 190km/h). Napęd 4x4 doskonały. Stracić trakcję w tym samochodzie to jest wyczyn. Zimą bajka, z dobrymi oponami mam wrażenie, że wjedzie wszędzie.
Nie do końca wiem o czym mogę napisać w tym punkcie. Mam białą perłę - polecam. Prezentuje się super. Grubość lakieru jak to w dzisiejszych autach, mierna. W salonie namówili na położenie ceramiki i chyba jestem zadowolony, bo brud schodzi łatwiej i nie widać żeby lakier się rysował, ale też raczej dbam o niego (żadnych szczotek i myjni automatycznych).
Widoczność jest bardzo dobra. Nie ma żadnych elementów w dziwnych miejscach, które przesłaniałyby widok. Lusterka są duże. Czujniki parkowania działają dobrze. Kamery również, choć są raczej średniej jakości. Lusterko wsteczne jest jednocześnie wyświetlaczem i można przełączyć je aby pokazywało widok z kamery. Dla mnie to raczej opcja awaryjna, bo raz że dodatkowy wyświetlacz bardziej dekoncentruje, dwa że na taki obraz ciężej spojrzeć na szybko, bo trzeba skupić na nim wzrok. W tradycyjnym trybie oko nie musi przestawiać się ze skupienia "w dal" na "blisko". Dość istotną kwestią są reflektory i te raczej są przeciętne. Linia odcięcia jest trochę poszarpana, jasność raczej przeciętna ale wystarczająca. Wycinanie pojazdów działa, ale dość dużymi segmentami. No nie są to niestety matrixy.
Tu kolejny duży plus, bo wszystko jest na swoim miejscu. Wsiadasz i nie zastanawiasz się którą ikonkę na ekranie trzeba kliknąć, bo jest od tego normalny przycisk tam gdzie spodziewasz się, że powinien być. Jest schowek na okulary. Schowek w podłokietniku dość duży. Pod środkową konsolą przydatna półka. Siedziska foteli mogłyby być trochę dłuższe. Po otwarciu drzwi fotel odsuwa się ułatwiając wysiadanie. Pikacze od prędkości i najechaniu na linię można ustawić tak żeby wyłączyć je dwoma kliknięciami przycisku na kierownicy.
Grzeje i chłodzi szybko i skutecznie, natomiast samo sterowanie temperaturą żyje własnym życiem, co potwierdzi chyba każdy właściciel. Nie ma co patrzeć na ustawioną temperaturę, trzeba ustawiać na czuja. Jest trzecia strefa, ale o ile latem coś tam z tyłu chłodem dmucha to zimą ciepłym bardzo słabo.
Miejsca jest ogrom. Tylna kanapa przesuwna, więc w razie potrzeby można powiększyć przestrzeń bagażową. Po złożeniu foteli płaska podłoga. Miejsca nad głową dużo. Podparcie lędźwiowe regulowane w jednej płaszczyźnie. Przydałoby się w dwóch.
Są klejone szyby i aktywna redukcja hałasu. Wyciszenie myślę, że jest co najmniej dobre. Przy dużych prędkościach słychać już oczywiście szumy. Z dźwiękiem silnika bywa różnie. Czasem słychać bardziej, czasem mniej, czasem niemal w ogóle. Problemem bywa bardziej jego nieprzyjemna charakterystyka niż sam poziom wyciszenia.
Cena przeglądów akceptowalna. Jak na razie brak większych wydatków. Jeśli chodzi o spalanie to opinie, które czytałem przed zakupem były bardzo różne, ale w większości na szczęście przesadzone. To oczywiście nie jest samochód typowo na autostrady. Jeśli ktoś robi głównie trasy ten napęd nie ma sensu. U mnie jest przewaga jazdy w mieście i pod miastem i średnie spalania z ostatnich 16 tys. km to 7,5 litra (realne, nie z komputera, wszystkie tankowania zapisuję w apce). Niedawno wróciłem z wypadu w alpy gdzie byłem przygotowany na duże spalanie, bo jednak sporo jazdy autostradami, długie i strome podjazdy, na pokładzie 4 osoby i auto załadowane po dach. Średnia z całej trasy wyszła równe 7,5 litra... Jak na te gabaryty, wagę i napęd naprawdę nie jest źle. Na krótkich odcinkach spalanie większe, ale to chyba jak w każdym aucie. Podobnie zimą.
W budżecie ok. 200k nie byłem w stanie znaleźć nic innego co by spełniało wymagania odnoście jakości wykonania i materiałów, wyposażenia, dynamiki, napędu 4x4, przestrzeni i przyjemności jazdy. Katalogowo full opcja wychodziła coś koło 240k, ale po rabatach trochę ponad 200k było już ceną akceptowalną. Teraz wersje przedliftową można dostać jeszcze sporo taniej. I to pojawia się duży minus, bo to auto niestety szybko traci na wartości.
Jak na razie wszystko ok. Na przeglądzie wymienili blaszki od hamulców, wiem że bywały z nimi problemy, bo piszczały, choć u siebie tego nie zaobserwowałem.
Jak na razie na szczęście bez problemów. Mam rocznik 2025 gdzie sporo rzeczy zostało już poprawionych. Natomiast wiem, że zdarzają się w starczych rocznikach (w nowszych też choć rzadziej) dość poważne usterki związane z napędem epower, więc jest pewna doza niepewności co przyniesie przyszłość.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 VC-T e-POWER 213KM 157kW [l/100km]

7,8